Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Maturanti s odrađivanjem moraju početi odmah

Odgoda mature znači automatski odgodu upisa na fakultete, no ono puno važnije jest da bi zbog odgode mature maturante mogao dočekati još jedan veliki šok – tri velika obvezna ispita mogla bi im biti ugurana u zadnji tjedan polaganja mature.
15. studenoga 2019. u 19:38 18 komentara 978 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Šest dosad štrajkom izgubljenih dana maturantima treba nadoknaditi odmah, i to koristeći nenastavne dane i praznike, poručila je jučer ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Sada, 26. dana štrajka, maturanti su u fokusu Ministarstva obrazovanja. Nastavna godina treba im završiti 22. svibnja, a matura početi od 1. lipnja pa je realna opasnost odgode mature. Na tu činjenicu Večernji list upozorava već danima, no tek danas, kada je već poznato da će u utorak svi učenici u Hrvatskoj upisati novi, sedmi štrajkaški dan jer se ponovno štrajka u cijeloj Hrvatskoj, i predstavnici sindikata i ministrica Divjak počinju spominjati da postoji opasnost odgode mature.

Prosvjetni sindikati ŠTRAJK U ŠKOLAMA Sindikati objavili: U utorak će štrajk biti u cijeloj zemlji

Dostojanstvo ne damo

Odgoda mature znači automatski odgodu upisa na fakultete, no ono puno važnije jest da bi zbog odgode mature maturante mogao dočekati još jedan veliki šok – tri velika obvezna ispita mogla bi im biti ugurana u zadnji tjedan polaganja mature. Ovo potonje scenarij je kojem obrazovna politika može pribjeći kako bi pred javnošću prikrila činjenicu da mora pomicati sve rokove – i za maturu, i za upis na fakultete, a osim ljetnih, mogli bi biti zahvaćeni i jesenski rokovi.

– Nijedan datum nije uklesan u kamen, ali cijela nastavna godina završit će u redu. Vlada je ta koja može ograničiti broj sati i količinu znanja koja treba biti prenesena djeci. Kočničari nisu sindikati, nego Vlada – poručio je jučer Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata, potvrdivši kako je zbog štrajka moguće pomicanje ispita državne mature.

Da im mogu sve oduzeti, ali ne i dostojanstvo, kazala je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja. Osvrnuli su se sindikalni predstavnici i na najavu da im od današnjeg dana neće biti plaćeni dani u štrajku.

Cijenu štrajka plaćaju učenici Roditelji poručili: Učitelji imaju pravo na veće plaće, ali štrajk mora stati, djeca nam ispaštaju

– Premijer mora jasno kazati koja je njegova odluka, a ministricu pitajte koja je odluka Ministarstva obrazovanja – znači li neplaćanje štrajka da se to i ne mora odraditi. Ako je to odgovor, onda je poruka učenicima i roditeljima da je obrazovanje potpuno nepotrebno u Hrvatskoj – poručio je Mihalinec. Da ministrica obrazovanja treba dati ostavku, poručili su jučer u Klubu zastupnika Mosta. Štoviše, Marko Sladoljev poručio je da Divjak više ne uživa povjerenje profesora, a podsjetio je da se u vrijeme početka štrajka ponašala kao sindikalni predstavnik, ali kada je došlo “stani-pani” i trebalo izabrati političku funkciju ili interese profesora, odlučila se za interese svoje političke stranke. Kako je kazao Sladoljev, riječ je o stranci koja je na vlast došla trgovačkom većinom i koja nema samo dva ministarstva nego i “mnoge uhljebe u državnim poduzećima”, što je također njihov interes. Na te je prozivke reagirao i HNS.

Iskrilo između Mosta i HNS-a

– Most i reforme dijametralno su suprotni pojmovi i, kada takva pogubljena organizacija proziva najuspješniju ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, onda znamo da smo na pravom putu i da radimo dobar posao – poručili su iz HNS-a naglašavajući da Mostove reforme sliče praznom papiru, dok njihov napad na ministricu Blaženku Divjak smatraju najtužnijim oblikom populizma te poručuju da neće dopustiti takve napade.

Josip Aladrović, Blaženka Divjak i Branimir Mihalinec ŠTRAJK U ŠKOLAMA Četiri opcije za rasplet: od općeg štrajka do zabrane

Viktor Gotovac, stručnjak za socijalno i radno pravo sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta, za Večernji list kaže kako nema mogućnosti da štrajk nastavnika bude zakonit jer nastavnici traže povećanje koeficijenata koje se uređuje uredbom te da se o koeficijentima uopće ne pregovara, oni se ne uređuju kolektivnim ugovorom niti su koeficijenti predmet pregovora između sindikata i Vlade. Ipak, naglašava da konačnu odluku o zakonitosti i nezakonitosti štrajka donosi Vrhovni sud. Proglasi li se štrajk nezakonitim, poslodavac ima pravo na naknadu štete i sankcije.

Obitelj Pavlić: Mladi Kostajničani ne znaju kako bi se snašli sa štrajkom da im u pomoć ne priskoči baka. Čini im se da se štrajkom ništa ne postiže jer se sustav inati Danas u Večernjem Roditelji o štrajku: Učitelji imaju pravo na veće plaće, ali djeca nam ispaštaju

Blaženka Divjak: Učenici moraju biti u našem fokusu

– Kada govorimo o našim školama, jedno je 
sigurno – učenici moraju biti u našem fokusu. Škole su tu zbog učenika, ali dobre škole nema bez dobrog učitelja i zato se svakom ministru obrazovanja u vrijeme štrajka jako teško pozicionirati jer ima dva prava koja se ne samo isprepliću, nego se često dogodi da su u kontradikciji, kao ovaj put. S jedne strane treba osigurati kontinuirani obrazovni proces, a s druge strane ostvarivanje prava za koje učitelji i nastavnici misle da im pripada – kazala je jučer ministrica Divjak naglašavajući da je prioritet nastavak reforme obrazovanja. A reforma obrazovanja priprema se u njezinoj režiji pune dvije godine i sve to vrijeme Večernji list upozoravao je da se nedovoljna pozornost poklanja učiteljima i profesorima, koji su trebali biti nositelji Škole za život. A štrajkom su je sada ugrozili.

 

 

 

 

 

 

 

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • stefj:

    Kao što sam već rekao, postoji opće dobro radi kojeg postoje zaposleni u javnom sektoru. Zato u naprednim zemljama EU-a ljudi zaposleni u tim strukturama nemaju pravo na štrajk. Zauzvrat imaju sigurno radno mjesto... Samo u ovakvom uhljebistanu javni djelatnici ... prikaži još! mogu prijetiti neradom za opće dobro i ucjenjivati vladu i cijelu državu. Mislim da djeca imaju potpuno pravo kada gledaju u budućnost i ne vide ju u Hrvatskoj. Te uhljebničke strukture su glavni kočničari bilo kakvog razvoja, te radi njih nemamo šanse maknuti se s dna EU-a... Interesantno je kako se potiče i podržava javni nerad, a javljaju se i parole iz bivšeg sustava kao motivacijski slogan. Najinteresantnije je kako očekuju da im se taj nerad i uredno plati... Ma fuj...

  • DOBARDAN:

    U pregovore se ne ide sa ultimatumima. Ovakvim svojim ponašanjem samo će navući bijes javnosti na sebe.

  • bozo boric:

    nevjerojatno koliko budale u sindikatima učiteljskom mogu zaluditi svoje zaposlenike a ne znaju kako im je dobro i lijepo ..da je pravde i Boga na ovim prostorima davno bi dobili vođe otkaz i prisiljeni bi bili da sa radom sebi ... prikaži još!i zarade životne potrebe ... bljak ..nekulturni seljačine sa crnilom ispod noktiju