Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Odgoj s više smijeha i manje suza

Odgoj s više smijeha i manje suza
Foto: Promo
26.02.2018.
u 09:46

Kako primijeniti dječji jezik i poboljšati dječje strpljenje, kako smiriti ispade bijesa, kako i kada reći NE, te kako postaviti odgovarajuće granice u odgoju i održavati ih

Kada dijete ima ispade bijesa, što god da učinite - ne djeluje. Stalno ponavljate NE, međutim dijete vas ne sluša! Svaka vaša odluka je borba oko autoriteta. Dijete konstantno krši granice koje postavljate.

Na primjer, dijete pokušava izvaditi nož iz ladice bez obzira na stalna upozoravanja da je nož opasan i da nije za diranje. Ne znajući što napraviti i u strahu da dijete ne strada, roditelji nastoje onemogućiti djetetu pristup uz viku, prijetnju ili kažnjavanje “po guzi”. Međutim, obično dijete tu radnju opet ponavlja, jer kažnjavanjem ono ne uči zašto nešto ne smije raditi, već razvija strah od roditelja ili prkos prema autoritetu. Uz pravilnu komunikaciju pomoću dječjeg jezika, takvo ponašanje se može vrlo brzo riješiti.

Korištenjem dječjeg jezika, manjoj djeci se može reći nešto poput: “To opasno, opasno, jako opasno! Ne dirati, opasno, ne dirati! Samo mama koristi nož.”. Također bi bilo dobro djetetu pokazati čemu nož služi. Mi smo to naučili, djeca to tek trebaju usvojiti. Za veću djecu se može reći nešto poput: “To je nož i jako je oštar. Možeš porezati prste. Samo mama i tata koriste nož za rezanje hrane.”

Danas se od roditelja očekuje da znaju sve što je potrebno o odgoju i prepušteni su sami sebi. I dok je za dobivanje vozačke dozvole potrebno provesti mjesece polažući ispite i prakticirati vožnju, za roditeljstvo - nije potrebno baš ništa i konkretne savjete kako riješiti, grizenje ili bacanje igračaka, teško je dobiti.

Upravo time se bavi udruga Najsretnija beba Hrvatska na besplatnim radionicama u sklopu projekta “Stop obiteljskom nasilju nad djecom”, pokrenutog uz potporu Zaklade Adris. Kako primijeniti dječji jezik i poboljšati dječje strpljenje, kako smiriti ispade bijesa, kako i kada reći NE, te kako postaviti odgovarajuće granice u odgoju i održavati ih, samo su neke od tema koje radionice pokrivaju. Vodi ih predsjednica udruge Iva Brčić mag.soc./phil., stručnjakinja za odgoj i utjecaj medija na djecu i mlade.

Radionice se održavaju dva puta mjesečno, nedjeljom od 10 do 12 sati u Centru inovativne edukacije (Mladice 20, Zagreb), sve do travnja 2018. Dodatne informacije dostupne su na: najsretnijabeba@gmail.com ili na 098-900-8634.

O voditeljici:
Iva Brčić, predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska, međunarodno je priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica. Svoj rad je usmjerila prema educiranju roditelja kako smiriti plač beba i kolike, produžiti spavanje, zaustaviti ispade bijesa i izgraditi komunikaciju s djecom. Provodi prevenciju sindroma tresenog djeteta, obiteljskog nasilja nad djecom, međuvršnjačkog nasilja, te se bavi istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade. Kao stručna suradnica piše na portalima roditelji.hr, klokanica.24sata.hr, medijskapismenost.hr, u časopisu mama&beba, te je dio stručnog tima Abecede roditeljstva. Surađuje s vrtićima, školama i fakultetima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije