Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNA PRESUDA NAKON VIKENDA

Odbačena tužba DORH-a protiv Sindikata: Djelatnici sudova smiju u štrajk

Djelatnici izišli s transparentima ispred zgrade splitskog  Županijskog suda
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/9
02.06.2023.
u 14:53

Sindikat je prošloga petka donio odluku o štrajku u ponedjeljak 5. lipnja, i to nakon pregovora s ministrom Ivanom Malenicom o povećaju plaća, čemu im se nije udovoljilo. Kako bi ih se spriječilo da taj štrajk i održe, u četvrtak im je stigla tužba

Danas je na Županijskom sudu u Zagrebu odbačena tužba DORH-a protiv Sindikata državnih i lokalnih službenika te odlučio kako se štrajk, kojeg su djelatnici sudova najavljivali, smije održati. Konačna presuda o zakonitosti štrajka trebala bi biti donesena u ponedjeljak, doznaje Dnevnik.hr, tako da se radi o privremenoj mjeri. 

Sindikat je prošloga petka donio odluku o štrajku u ponedjeljak 5. lipnja, i to nakon pregovora s ministrom Ivanom Malenicom o povećaju plaća, čemu im se nije udovoljilo. Kako bi ih se spriječilo da taj štrajk i održe, u četvrtak im je stigla tužba, koju je Županijski sud sada odbacio. Još je ranije tijekom ovog petka štrajk komentirao i Malenica, navodeći kako je ''tužba podnesena jer nisu ispunjeni uvjeti za njegovo održavanje''. 

- Primarni razlozi su da se ne radi o subjektima koji su ovlašteni za poduzimanje štrajka i da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan - poručio je. 

Danas u 13 sati ispred Općinskog suda u Makarskoj organiziran je i izlazak svih službenika namještenika izvan zgrade ''u znak potpore našoj borbi za dostojanstven život uz adekvatno plaćen rad''. ''Plenkoviću, je li ti žena kupuje kokoš na akciji'', ''Svi za jednog, jedan za sve'', ''Doktorima i sucima štrajk je bio zakonit?!'', pisalo je na transparentima ispred zgrade Županijskog suda u Splitu, gdje su također djelatnici izašli s transparentima.

Djelatnici izišli s transparentima ispred zgrade splitskog  Županijskog suda
1/9

Podsjetimo, sredinom travnja najavljeno je da će sucima i pravosudnim dužnosnicima rasti plaće i koeficijenti, te da će predložene izmjene biti odobrene prije ljetne stanke u radu Hrvatskog Sabora, no ubrzo nakon toga, Ministarstvo pravosuđa i uprave izvijestilo je da iz procedure povlači izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika te da će novi prijedlog iznijeti nakon dodatnih konzultacija s članovima radne skupine.

VEZANI ČLANCI:

- Čitava reforma trebala bi završiti početkom sljedeće godine koja će zasigurno rezultirati povećanjem plaća i to upravo za one kategorije državnih i javnih službenika koji su najmanje plaćeni, a riječ je o službenicima i namještenicima, što uključuje i one u pravosudnim tijelima - dodao je danas nakon sjednice Vlade Malenica. 

>> VIDEO Održan "bijeli štrajk" sudaca na hrvatskim sudovima

Ključne riječi

Komentara 4

EJ
ejStef
15:25 02.06.2023.

Hm, to znači da će sporovi umjesto 8 godina trajati 8 godina i 1 mjesec?

BF
bf23
21:17 02.06.2023.

Predlažem protuštrajk,protiv podizanja plaća uhljebima i neradnicima u korumpiranom hrvatskom "pravosuđu".

ZV
ZVONE
15:40 02.06.2023.

Da li mogu i penzioneri sa našim "bloga danim sucima" u štrajk? Neka suci pitaju plenki- hdz vladu za penziće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije