Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šarm i bogata povijest

Od Grgura Ninskog do modernog Muzeja soli iz kojeg se ne odlazi bez suvenira

Nin
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/5
11.05.2018.
u 12:00

Nadaleko poznati spomenik biskupu Grguru Ninskom, koji krasi Nin, rad je znamenitoga kipara Ivana Meštrovića. Turisti ga vole i već su davno svojim dodirima ulaštili njegov palac. Grgur, naime, prema vjerovanju ispunjava želje svima koji mu dotaknu nožni palac

Spomenici bogate ninske povijesti savršeno se uklapaju u modernu sadašnjost tog gradića nedaleko od Zadra. Namjernici dolaze sa svih strana svijeta razgledati romantičnu krunidbenu crkvu sv. Nikole, kip kneza Branimira, kameni most pored kojeg se nalazi Condura Croatica, replika starohrvatskog broda iz 11. st., te, dakako, spomenik biskupu Grguru Ninskom.

Ninske su atrakcije i crkva sv. Anselma, kapela Gospe od Zečeva, crkva sv. Ambroza, najmanja katedralu na svijetu – crkva sv. Križa, spomen-park književnika Petra Zoranića Ninjanina, muzej starina i muzej Zlato i srebro Nina. Posebnost je Nina i tradicija prikupljanja soli, a Nin, osim solane, ima i Muzej soli iz koje se ne odlazi bez atraktivnog suvenira.     

Zadar s novim pristaništem postaje matična luka za luksuzne ploveće hotele     

Dovršeni putnički terminal nove luke Zadar u Gaženici trebao bi postati matična luka za luksuzne ploveće hotele. Terminal za domaći trajektni promet, terminal za kruzere te schengenski prijelaz sa smještajem za carinu i policiju smješteni su na ukupno 24.000 četvornih metara korisne površine. Povezanost Gaženice s autocestom i zračnom lukom u Zemuniku, poručuju domaćini, prednost je kakvu nema nitko na Jadranu, stoga su uvjereni da će nova luka Zadar postati novo prometno žarište na istočnoj obali Jadrana.   

U kompleksu zadarske crkve i samostana sv. Marije još 1972. formiran je reprezentativni postav – stalna izložba crkvene umjetnosti, jedna od najvrednijih izložbi u Hrvatskoj, popularno zvana “Zlato i srebro Zadra”.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije