Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATJEČAJ ZA PROJEKT TRANSLACIJSKOG CENTRA

Nogalo: To je intelektualni lopovluk s Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Boro Nogalo
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
08.10.2020.
u 07:00

Ukupna je procijenjena vrijednost navedene nabave 164,536.039,37 kuna. Iznos će biti financiran iz EU fondova, priopćili su iz Grada Zagreba, vlasnika Srebrnjaka.

Dječja bolnica Srebrnjak objavila je otvoreni postupak javne nabave za izradu izvedbenog projekta i izvođenje radova gradnje nove zgrade Dječjeg centra za translacijsku medicinu (CCTM). Ovime je trenutačno najveći regionalni infrastrukturni projekt iz područja znanosti i zdravstva ušao u iduću fazu provedbe, a ukupna je procijenjena vrijednost navedene nabave 164,536.039,37 kuna. Iznos će biti financiran iz EU fondova, priopćili su iz Grada Zagreba, vlasnika Srebrnjaka.

Dovršetkom projekta te gradnjom i opremanjem nove zgrade, koja će biti funkcionalno povezana s postojećom zgradom, omogućit će se organizacijska reforma bolnice iz pedijatrijske bolnice u klinički istraživački centar i polikliniku specijaliziranu za dječje bolesti, što će omogućiti jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) te suradnju znanosti i industrije na interdisciplinarnim istraživanjima, kažu. Rok izvršenja je 22 mjeseca, početak se očekuje u ožujku 2021.

– Pokretanje nove faze projekta dokaz je kako ulažemo maksimalne napore u osiguravanju što brže i kvalitetnije realizacije projekta te kako smo svim snagama stali iza projekta koji ima nemjerljiv značaj za hrvatsku znanost, ali i zdravstveni sustav – istaknuo je ravnatelj Bolnice dr. Ivo Dumić-Čule.

Imenovan je i Upravni odbor CCTM-a, koji će voditi implementaciju projektnih aktivnosti. U UO su imenovani akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb, akademik Slobodan Vukičević, prof. Boris Brkljačić, prodekan za znanost Medicinskog fakulteta u Zagrebu, prof. Mladen Merćep, direktor Odjela za translacijska istraživanja u MedILS-u, prof. Stjepan Orešković s MEF-a u Zagrebu, prof. Jurica Vuković, pročelnik Katedre za pedijatriju zagrebačkog MEF-a te predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb i doc. Marinko Rade, ravnatelj Specijalne bolnice „Martin Horvat” u Rovinju. – Ovako snažna imena dodatna su garancija kvalitetne i stručne provedbe svih nadolazećih faza projekta izgradnje CCTM-a – ustvrdio je Dumić-Čule.

Međutim, za bivšeg ravnatelja ovo je intelektualna krađa. – Prvo treba izabrati tvrtku koja će upravljati projektom, ali nitko se nije javljao pa stalno snizuju kriterije i poništavaju natječaje. A upravni odbor uopće nije predviđen u fizibiliti studiji. Ljudi s Medicinskog fakulteta u Zagrebu i medicinskog dijela akademske zajednice deset godina su radili na tome da spriječe ovaj projekt, čak su dali i negativno mišljenje, dok se istodobno 40 centara očitovalo pozitivno. Iako Srebrnjak nije klinika zagrebačkog MEF-a, već Klinika za pedijatriju MEF-a iz Osijeka, oni sada šalju svoju ekipu da vodi projekt. Preuzimaju projekt koji su nastojali srušiti, to je intelektualni i znanstveni lopovluk – ogorčen je dr. Boro Nogalo. MEF u Zagrebu istodobno je, kaže, kad i Srebrnjak aplicirao za translacijski projekt i nisu prošli. – To je dokaz da u svijetu nije zajamčen uspjeh ako si akademik, već se vrednuje kreativnost i kompeticija – ističe Nogalo. 

Komentara 14

PA
Pahor
10:10 08.10.2020.

Akademik? Hrvatski akademik? Buahahahaha. Hrvatska akademija je veća od Francuske a ono nekoliko vrhunkih znanstvenika koje imamo uopće nisu u akademiji. Noglo je projekt zamislio i osigurao financije i zato su ga maknuli. Kokošari su uočili priliku za kraduckanje. Prvovo Bandić a onda i " akademici".

Avatar manjejeviše
manjejeviše
11:37 08.10.2020.

Tako govoriti o ljudima znanstvenicima pa i akademicima i staviti pod znak pitanja njihovu stručnost ali i osobni integritet zaista ne priliči čuti ni od koga od predsjednika pa do Nogala !

KU
kurcobolja
08:32 08.10.2020.

164 milijuna kuna, bit će tu dosta posto zamračeno za Bandićeve potrebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije