Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crna gora umalo bankrotirala

Njemački list: Ova autocesta na Balkanu vodi u kinesku dužničku zamku

Opening day of the first phase of Bar-Boljare highway
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS
1/4
23.07.2022.
u 08:33

U kolovozu 2021. Crna Gora je ipak uspjela otplatiti prvu ratu od više od 60 milijuna američkih dolara i također drugu ratu početkom godine. Unatoč restrukturiranju duga, ova zemlja, kandidatkinja za članstvo u EU-u, još će dugo morati nositi teret svog duga prema Kini

Crna Gora je zamalo bankrotirala zbog ambicioznog projekta izgradnje autoceste uz pomoć kineskih kredita. Sada je otvorena prva dionica, bilježi Rhenische Post.

''Putnici na brdovitom sjeveru Crne Gore više ne moraju strahovati od vožnje kroz ‘crnogorski klanac smrti'. S trogodišnjim zakašnjenjem ova zemlja, kandidatkinja za prijem u EU, sada konačno može otvoriti tzv. kinesku autocestu: više od milijarde eura potrošeno je na izgradnju prve, 4,1 km duge dionice od luke Bar do Srbije. Nova autocesta je ‘početak trajne veze Crne Gore sa svijetom', rekao je premijer Dritan Abazović na otvaranju", prenosi Deutsche Welle reakcije njemačkih medija o autocesti u Crnoj Gori. 

List nadalje piše da ova autocesta predstavlja veliko olakšanje i uštedu vremena prije svega za stanovnike nepristupačnog dijela zemlje, ali i za turiste iz Srbije.

''No radost zbog završetka prve faze izgradnje je zasjenila zabrinutost zbog visokih troškova. Radi ovog prestižnog projekta mala država je bila gotovo na rubu bankrota i skoro upala u kinesku dužničku zamku. Kao vapaj za pomoć je zvučao apel tadašnjeg zamjenika premijera Dritana Abazovića u proljeće 2021. upućen Europskom parlamentu da pomogne Crnoj Gori u refinanciranju kredita ‘kako bismo mogli prekinuti kineski utjecaj''.

Oklijevanje EU-a

''Kineska Exim banka stavila je na raspolaganje kredit u visini od gotovo milijardu dolara uz naizgled nekomplicirane i velikodušne uvjete: prva rata trebala je biti uplaćena tek u ljeto 2021., nakon završetka dionice koji je prvobitno bio planiran za 2019. godinu", piše njemački list. Ali je, navodi autor, pandemija koronavirusa dovela ne samo do kašnjenja građevinskih radova, nego je također uzrokovala pad ove zemlje, koja je jako ovisna o turizmu, u duboku financijsku i gospodarsku krizu.

''Bruxelles je u početku pokazao rezervu prema molbama Crne Gore za pomoć, ali je na kraju pomogao da se sklopi povoljniji kreditni aranžman s Deutsche Bank, francuskom Société Générale i dvjema američkim bankama. U kolovozu 2021. Crna Gora je ipak uspjela otplatiti prvu ratu od više od 60 milijuna američkih dolara i također drugu ratu početkom godine. Unatoč restrukturiranju duga, ova zemlja, kandidatkinja za članstvo u EU-u, još će dugo morati nositi teret svog duga prema Kini", zaključuje Rhenische Post.

 

Komentara 34

DU
Deleted user
09:10 23.07.2022.

Poput nekih naših građana. Žele i oni imati dobar, nov auto, pa posegnu za kreditom i tako upadnu u ovrhu, jer im je dotok novca pretanak, a troškovi veći nego su mislili. rzmišljanje jednog takvog građanina: 1. gle, svaka šugauga ima bolji auto nego ja, (možda je i ta "šuga" upala u zamku kredita, ali on to ne zna) 2. što je netko bolji od mene, da bi vozio takav auto, (mnogi su uspješniji od njega, no on to ignorira) 3. ma kupit ću ga i ja, pa makar pasao travu, (lik je već na rubu ispaše, ali ne želi si priznati) 4. neka vide drugi da i ja imam, (potpuno pogrešno misli, da će izazvati zavist kod drugih, jer se time hrani) 5. ma malo ću skresati druge troškove, te neću ni osjetiti kredit itd... (ne konta da su mu svi troškovi od uvijek srezani na minimum)

ND
Necijepljeni degenerik
09:26 23.07.2022.

A što je tih jedva 40 kilometara prema Tomaševićevim megaprojektima uz slično povećanje duga: farbanju gay klupice, proglašavanju 100 metara ceste pješačkom zonom i naredbom da se hlađenje podigne na 25 stupnjeva?

TO
Tomisl
13:33 23.07.2022.

Tipična Njemačka zavist i ljubomora , zavisnost o Njemačkoj bi bila ok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije