Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriva je Tv2000

Niti je papa bio egzorcist, niti je ono bio dječak

papa franjo
Reuters/PIXSELL
22.05.2013.
u 10:34

„Nije nam bila namjera opteretiti papu gestom koju nije imao namjeru učiniti. Ta epizoda nam nije na čast. Ispričavam se zbog toga što sam okrnjio istinu. Tako što više se neće dogoditi“

Papa Franjo nije, kao što je objavio vatikanski ured za tisak, sudjelovao u egzorcističkom obredu niti je osoba u kolicima na čiju je glavu stavio svoje ruke bila dječak. Glavni urednik TV-postaje Tv2000, koja je u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije (CEI), Dino Boffo ispričava se i kaže da je „papa Franjo samo napravio posebnu gestu pažnje i blagoslivljanja“ prema čovjeku u invalidskim kolicima.

Televizija talijanskih biskupa namjeravala je u programu Vade Retro (Povuci se, što egzorcist naređuje vragu) u petak 24. svibnja objaviti snimku na kojoj se vidi kako papa Franjo, poslije nedjeljne mise na Trgu sv. Petra, stavlja osobi u invalidskim kolicima ruke na glavu i tu gestu protumačiti kao istjerivanje vraga. Da bi privukla pozornost javnosti, Tv2000 putem Twittera najavila je tu emisiju.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je o cijelom događaju sljedeće: „Papa nije imao namjeru napraviti nikakav egzorcizam, jednostavno je molio za osobu koja pati i koja mu je bila predstavljena“. No, televizija talijanskih biskupa i dalje je namjeravala papin čin „plasirati“ kao egzorcizam. Glavni urednik Boffo sada priznaje da je pogriješio i preuzima na sebe svu odgovornost za objavljivanje takve informacije te se posebno ispričava papi Franji.

„Nije nam bila namjera opteretiti papu gestom koju nije imao namjeru učiniti. Ta epizoda nam nije na čast. Ispričavam se zbog toga što sam okrnjio istinu. Tako što se više neće dogoditi“, izjavio je. Nije TV-postaja pogriješila samo u tome što je papi pripisala čin koji nije učinio nego i u činjenici da je osobu u kolicima nazvala dječakom. Riječ je o muškarcu koji se zove Angelo i ima 43 godine, ženu i djecu. Taj je Meksikanac u kolicima bio u pratnji meksičkog svećenika Jauna Rivasa, člana Kristovih legionara, fundamentalističkog katoličkog reda u Meksiku. No, čuveni talijanski egzorcist, otac Gabriele Amorth, i dalje drži kako je Angelo opsjednut vragom, odnosno čak s „četirima vragovima“. Amorth kaže da su Angelo i njegov svećenik zatražili i njegovu pomoć te da ono što je napravio papa Franjo možda nije bio egzorcizam, jer nije upotrijebio egzorcistička pravila, ali i stavljanje ruke na glavu opsjednutoj osobi uz kratku molitvu i blagoslov čine dio egzorcizma.

Prema mišljenju svećenika Jauna Rivasa iz Cancún-Chetumala, ali i oca Amortha, Angela je zaposjeo vrag u znak osvete meksičkim biskupima koji su preblago intervenirali protiv zakona o pobačaju u Meksiku. Amorth uz to kaže kako oni u Vatikanu, koji su opovrgnuli da je Franjo obavio egzorcistički čin, ne „razumiju ništa, jer je i papa Ivan Pavao II. obavio tri puta egzorcizme bez primjene napisanih pravila“.

>>Papa Franjo sudjelovao u egzorcističkom obredu?

>>Blog 'Vatikan i okolica': Papa Franjo protiv pohlepe, a za siromašnu Crkvu za siromašne

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije