Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u ukrajini

Rusija: Američki bombarderi približavali su se granici; Poljska spremna obučavati Ukrajince za F-16

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.05.2023.
u 23:34

Legija Sloboda Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi osloboditi Rusiju od Vladimira Putina, rekla je da je prešla granicu i zauzela naselje Kozinka, dok je poslala jedinice u grad Grayvoron u ruskoj oblasti Belgorod.

Moskva tvrdi da je potisnula borce za koje kaže da su pokrenuli prekogranični napad iz Ukrajine u regiju Belgorod, izvještava Reuters, napominjući da se ta tvrdnja nije mogla odmah neovisno potvrditi. 

Video: Ruska legija koja se bori na ukrajinskoj strani ušla je s tenkovima na ruski teritorij

Tijek događaja:

23:32 - Ukrajina istražuje moguću ulogu Bjelorusije u prisilnom premještanju djece s teritorija koji je okupirala Rusija, objavio je ured glavnog tužitelja. Ta je odluka donesena nakon izvješća bjeloruske opozicije u egzilu u kojem se navodi da je 2150 ukrajinske djece, uključujući i djecu bez roditelja u dobi od šest do 15 godina, odvedeno u takozvane rekreacijske kampove i sanatorije na bjeloruski teritorij. Skupina bjeloruskih političkih protivnika Aleksandra Lukašenka rekla je u preliminarnom izvješću da su djeca odvedena na barem tri lokacije u Bjelorusiji.

Ured ukrajinskog glavnog tužitelja Andrija Kostina rekao je Reutersu da je pokrenuo postupke zbog prisilnih deportacija više od 19.000 djece iz okupiranih regija Donecka, Luhanska, Zaporižje, Hersona i Harkiva, u Bjelorusiju. "Činjenice i okolnosti premještanja ukrajinske djece s privremeno okupiranih teritorija u takozvane rekreacijske kampove u Bjelorusiji su trenutno pod istragom u spomenutim kaznenim postupcima", rečeno je. Reuters nije uspio dobiti odgovore poslane u Lukašenkov ured.

U ožujku, Međunarodni kazneni sud izdao je tjeralicu za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovom pravobraniteljicom za dječja prava, Marijom Lvovom-Belovom, zbog premještanja stotina ukrajinske djece u Rusiju.

Ako se to potvrdi istinitim, Yulia Ioffe, britanska stručnjakinja za dječja prava s University Collegea u Londonu, rekla je da Bjelorusija "vrlo vjerojatno" krši Konvenciju o pravima djeteta. Djelovanje Bjelorusije može također potpadati pod zločine protiv čovječnosti ako bude dovoljno dokaza da su prisilni transferi rašireni ili sustavni, dodala je.

Izvješće bjeloruske oporbe navodi i da je transfer djece ilegalan i krši Ženevsku konvenciju i statut ICC-a. "Lukašenko je osobno naredio transfer siročadi u Bjelorusiju i olakšao njihov dolazak financijskom i organizacijskom podrškom", kaže se u izvješću.

VEZANI ČLANCI:


22:29 - Dva američka bombardera otkrivena su kako se približavaju ruskoj granici iznad Baltičkog mora, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Kažu da je borbeni zrakoplov poletio da presretne dva bombardera i spriječi bilo kakve upade na granicu. Zrakoplovi su opisani kao "strateški bombarderi američkih zračnih snaga" i nisu prešli granicu, prema ruskim dužnosnicima, prenosi Sky News.


21:36 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je važnim nakon susreta u utorak s Vladimirom Putinom u Moskvi da ruski predsjednik zna kako BiH nije uvela sankcije Moskvi upravo zahvaljujući stavu RS-a, te je najavio nastavak suradnje. “On (Putin) zna da zahvaljujući Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina nije formalno donijela odluku o sankcijama. Meni je važno da on to razumije”, rekao je Dodik u Moskvi u izjavi za Radio televiziju Republike Srpske. 

>> OPŠIRNIJE


20:39 - Poljska je potvrdila da je spremna obučavati ukrajinske pilote za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16, nakon zelenog svjetla Washingtona. 

"Spremni smo obučavati pilote za zrakoplove F-16, ali obuka još nije započela", rekao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak nakon sastanka ministara obrane EU-a u Bruxellesu posvećenog vojnoj potpori Ukrajini. Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell nešto ranije tvrdio je da je obuka u Poljskoj već počela. U obuci namjeravaju sudjelovati i druge zemlje. 

VEZANI ČLANCI:

"Dobili smo zeleno svjetlo Washingtona za obuku na avionima F-16 te radimo na konkretnom kalendaru kako bi ju započeli. Važno je to učiniti što prije“, rekla je ministrica obrane Nizozemske Kajsa Ollongren. 

"Prvo krećemo s obukom. Nabavka aviona bit će sljedeći korak", dodala je, govoreći o „zajedničkom naporu s Danskom, Belgijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i drugim saveznicima".

Ta nabavka vjerojatno neće biti laka, piše agencija France Presse. 

Njemački je ministar obrane Boris Pistorius rekao kako doprinos njegove zemlje u tom pogledu "nije relevantan jednostavno zato što ne posjedujemo F-16 i ne možemo obučavati pilote“. Švedska, Latvija i Estonija također su naglasile da ne posjeduju taj model zrakoplova. Oni bi mogli biti isporučeni Kijevu iz drugih zemalja Europske unije koje još nisu to objavile ili od Sjedinjenih Država. 


17:18 - Europska komisija obećala je Ukrajini novu pomoć u vrijednosti 1,5 milijarde eura, objavio je Bruxelles. Riječ je o četvrtoj tranši pomoći za Ukrajinu uz 18 milijarda eura planiranih kroz mikrofinancijski paket pomoći.

"Od početka godine, platili smo 7,5 milijarda mikrofinancijske pomoći. To financiranje znatno je pokrilo hitne financijske potrebe", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Time će se pokriti isplata plaća i mirovina te primjerice održavanje bolnica, škola i skloništa za raseljene. Pomoć Ukrajini uvjetovana je jačanjem vladavine prava i većom transparentnošću u trošenju novca. Prema tim uvjetima, iduća pomoć Ukrajini bit će isplaćena u lipnju. Od početka rata u veljači 2022., Ukrajina je primila oko 70 milijardi eura pomoći. Ta brojka uključuje financijsku, humanitarnu, vojnu te pomoć za proračun iz Europske unije, zemalja članica u EU-a i europskih financijskih institucija.


17:16 - Države članice Europske unija isporučile su Ukrajini do danas 220 tisuća komada topničkih granata i 1300 granata i učinit će sve da ostvare zacrtani cilj o isporuci milijun komada u godinu dana, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borrell je objavio te podatke na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara obrane država članica EU-a, na kojem je glavna tema bila vojna potpora EU-a Ukrajini. To je veliki skok u odnosu na podatke od prije desetak dana, kada je bilo isporučeno 140 tisuća granata. Na sastanku je sudjelovao i hrvatski ministar obrane Mario Banožić koji je rekao da “Hrvatska aktivno doprinosi radu projekata zajedničke nabave od samog početka”.

“Hrvatska će pružati pomoć Ukrajini u borbi za samostalnost i neovisnost, ali istovremeno raditi na održavanje dostatnih količina streljiva u nacionalnim zalihama”, rekao je Banožić.

VEZANI ČLANCI:

Države članice EU-a u ožujku su dogovorile plan da će Ukrajini isporučiti milijun komada streljiva u godinu dana. “Učinit ćemo sve da ispunimo taj cilj”, rekao je Borrell. Ukupna vrijednost vojne potpore država članica EU-a i Europskog instrumenta mirovne pomoći od početka napada na Ukrajinu dosegnula je 10 milijardi eura, rekao je visoki predstavnik. Istaknuo je da svi ministri obrane država članica rekli da će nastaviti s vojnom potporom Ukrajini.

Na sastanku ministara obrane sudjelovao je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. On je nakon sastanka rekao da to što ukrajinski piloti prolaze obuku na borbenim zrakoplovima F 16 ne znači da NATO sudjeluje u sukobu.

“Mi pomažemo Ukrajini i podupiremo njezino pravo na obranu, ali to ne znači da su NATO i države saveznice strana u sukobu”, rekao je Stoltenberg.


14:20 - Obuka ukrajinskih pilota za letenje američkim borbenim zrakoplovima F-16 ne čini NATO stranom u sukobu, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ukrajina ima pravo na samoobranu... Mi pomažemo Ukrajini da zadrži to pravo. To ne čini NATO i NATO saveznike stranom u sukobu", kazao je.

Podsjetimo, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je da što više razornog oružja Ukrajina dobiva od Zapada, to je veći rizik od "nuklearne apokalipse", prema državnoj novinskoj agenciji RIA.


13:45 - Moskva tvrdi da je potisnula borce za koje kaže da su pokrenuli prekogranični napad iz Ukrajine u regiju Belgorod, izvještava Reuters, napominjući da se ta tvrdnja nije mogla odmah neovisno potvrditi.

Ministarstvo je priopćilo da je više od 70 napadača ubijeno, no Sky News kaže da se to nije moglo službeno potvrditi.

Malo je jasno tko je naredio napad. Rusija je tvrdila da su to izveli “ukrajinski militanti”, odbacujući izvješća da su se sami identificirali kao etnička ruska antikremaljska milicija. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da u Ukrajini ima mnogo etničkih Rusa, te da to u konačnici ne znači da nisu ukrajinski militanti. Kijev je odbacio povezanost s ruskim partizanskim borcima, rekavši da djeluju neovisno i da nisu pod vojnom kontrolom.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ostaci jedinica koje je okrivilo za napad sada vraćeni na ukrajinski teritorij. U svom dnevnom izvješću, ministarstvo je reklo da je više od 70 napadača ubijeno. Reuters nije uspio provjeriti to izvješće.

Video: Tko su borci koji su se digli protiv Vladimira Putina?


13:40 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je posjetio marince na istočnom bojištu kako bi im zahvalio na njihovoj ulozi u obrani od ruske invazije. Videosnimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju Zelenskog, odjevenog u vojnu kaki odjeću, kako daje nagrade desecima vojnika i vojnikinja pomorskog pješaštva u borbenoj opremi na nacionalni Dan ukrajinskih marinaca. "Sretan Dan marinaca, osobito tako snažnim ljudima koji se nalaze u jednom od najvrelijih, ali i najsnažnijih sektora - potez Vuhledar-Marjinka", kazao je Zelenskij.

Ukrajinska vojska je u svom dnevnom izvješću rekla da su njene snage odbile više neprijateljskih napada na grad Marjinku, koji se nalazi u istočnoj Donjeckoj oblasti. Žestoke su se borbe vodile u toj oblasti, jednoj od četiri pokrajine koje je Rusija prošlog rujna proglasila svojima nakon referenduma koji Ukrajina i njeni saveznici odbacuju kao "lažan".

Zelenski je također odlikovao zapovjednike nekoliko marinskih jedinica. Rekao je da će ukrajinska vlada stvoriti specijalni marinski korpus i obećao je osigurati nova oružja i opremu.


12:50 - Reuters izvještava da je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao državnoj novinskoj agenciji RIA da, što razornije oružje Ukrajina dobije od svojih zapadnih podupiratelja, to je veći rizik od "nuklearne apokalipse".

RIA je citirala Medvedeva, sada zamjenika predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti i tvrdolinijaša u vezi s invazijom te zemlje na Ukrajinu, koji je rekao da je poricanje Kijeva umiješanosti u oružani upad u rusku pograničnu regiju Belgorod "laž", javlja Guardian.


12:18 - Kremlj je u utorak priopćio da su "ukrajinski militanti" i dalje aktivni u ruskoj pograničnoj regiji Belgorod, dan nakon što su lokalne vlasti tamo proglasile protuterorističku operaciju kako bi odbile ono što su nazvali diverzantskom skupinom iz Ukrajine. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruska vojna kampanja u Ukrajini pokrenuta kako bi se spriječili takvi upadi. Reuters izvještava kako je rekao kako je potrebno više napora s ruske strane kako bi se spriječili takvi incidenti.

Čini se da se uključena skupina identificirala kao etnička ruska antikremaljska milicija. Upitan o tome, Peskov je rekao da je u Ukrajini mnogo etničkih Rusa, a napadači su i dalje “ukrajinski militanti”. Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da su stanovnici iz devet naselja u regiji preseljeni zbog incidenta.

VEZANI ČLANCI: 


12:16 - Borbe u Bahmutu oslabile su, ali nastavlja se granatiranje u okolici, objavila je u utorak Ukrajina i navodi da njezini vojnici drže malo uporište na rubu grada te da ruske snage čiste okupirana područja. Ruske snage objavile su u subotu da su potpuno preuzele Bahmut u istočnoj Ukrajini nakon gotovo godine dana snažnih borbi. Ukrajina kaže da je napredovala na razorenim sjevernim i zapadnim krilima grada te se nada da će ih opkoliti. 

"U gradu Bahmutu, borbe su oslabile, neprijatelj nastavlja raščišćavati područja pod svojom kontrolom", objavila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar na Telegramu. Ponovila je tvrdnje Kijeva da ukrajinski vojnici još nadziru manji dio grada 15 mjeseci od početka ruske invazije i poručila "Naši vojnici nadziru jugozapadna predgrađa u okrugu 'Litak'".

Napredovali su ponešto "na sjevernom i južnom krilu", dodala je ne navodeći pojedinosti. Ruska ofenziva ponešto je oslabila no "istodobno, količina granatiranja jednako je velika". Reuters ne može provjeriti izvješća s ratišta. 

Moskva kaže da osvajanje Bahmuta otvara ruskoj vojsci put za dalji prodor u istočnu industrijsku regiju Donbas koja graniči s Rusijom. Ukrajina kaže da je njezino napredovanje na krilima mnogo važnije od povlačenja iz samoga Bahmuta i da će Rusija morati oslabiti svoje položaje na drugim područjima kako bi slala pojačanja ako želi zadržati grad.


11:45 - Kremlj je u utorak rekao da daljnja obećanja vojne pomoći Ukrajini od strane zapadnih zemalja neće promijeniti situaciju na fronti. Reuters izvještava da je u svom redovnom dnevnom razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrj Peskov rekao da opskrba Ukrajine modernim borbenim zrakoplovima F-16 dolazi s "očitim rizicima", prenosi Guardian.


11:00 - Rusija je otvorila istragu o terorizmu zbog događaja u Belgorodu, priopćile su vlasti. "Istražni odbor Rusije pokrenuo je kazneni postupak na temelju kaznenih djela iz članaka 205, 317, 105, 167, 222, 222.1 Kaznenog zakona Ruske Federacije (teroristički čin, zadiranje u život službenika za provođenje zakona, pokušaj ubojstva, namjerno uništavanje ili oštećenje imovine, nezakonit promet oružja i eksploziva)" navodi se u dokumentu koji prenosi Guardian.

VEZANI ČLANAK:

Prema istrazi, 22. svibnja 2023. predstavnici ukrajinskih oružanih formacija napali su Graivoronski okrug Belgorodske oblasti minobacačkim i topničkim granatiranjem, a cilj su bili stambeni i upravni objekti, objekti civilne infrastrukture. Usljed ovih kaznenih djela ozlijeđeno je više civila. Trenutno se provode istražne i operativne radnje usmjerene na utvrđivanje identiteta napadača i svih okolnosti događaja.


10:37 - Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner Donjecka, jedne od okupiranih regija Donbasa, izvijestio je da je jutros napadnut grad Toretsk. Napisao je: Jutros su Rusi udarili na Toretsk – srećom, bez žrtava. Oštećeni su škola u kojoj se nalazi točka nepobjedivosti, dogradnja hrama i višekatnica u radijusu od 100 metara od epicentra. Prema preliminarnim informacijama, neprijatelj je upotrijebio zračne bombe.


9:48 - Richard Dannatt, bivši načelnik Glavnog stožera britanskih oružanih snaga, na Sky Newsu je rekao da smatra kako postoji dobra šansa da bi moral ruske vojske mogao puknuti ako ukrajinska protuofenziva započne dobicima

"Ne bi ju trebali pokrenuti prije nego budu spremni. Sasvim ispravno, oni integriraju oružje, savjete, opremu i obuku koju im je zapad dao, no sasvim sam siguran da u trenutku kada oni odaberu, a mislim da se to vrijeme sada bliži, i na mjestu koje odaberu, a to je u potpunosti na njima, imaju šansu, ako uspiju zadati neke odlučne udarce Rusima, koji bi mogli imati značajan učinak. To ne znači reći da će rat završiti za nekoliko dana i tjedana. Dan D 6. lipnja 1944. bio je početak Normandijske kampanje, ali ona je trajala dosta dugo. Ali mislim da ćemo vidjeti neke odlučujuće napade, koji bi mogli biti potencijalno spektakularno uspješni. Jer, razmislite o tome sa stajališta ruskih vojnika. Većina njih ne želi biti tamo. Loše su obučeni, loše opremljeni, loše odjeveni, loše vođeni. Iskreno govoreći, njihov bi moral mogao puknuti, a to je ono što Ukrajinci stvarno trebaju postići. Jer jednom kada vojnik, kada vojska misli da je pobijeđena, iskreno, pobijeđena je" ustvrdio je.


9:27 - Ukrajina još uvijek kontrolira područje na jugozapadnom rubu grada Bahmuta, rekla je zamjenica kijevskog ministra obrane. Hanna Maliar je na Telegramu napisala da su kijevske snage napredovale "na krilima sjeverno i južno od Bahmuta". Rekla je da su se borbe unutar grada smanjile dok ruske snage nastavljaju čistiti područja pod svojom kontrolom. Moskva tvrdi da su ruske snage zauzele grad u cijelosti nakon više od devet mjeseci borbi, ali Ukrajina je to osporila.


9:25 - Suspilne, ukrajinska državna televizija, javlja da je došlo do prekida u opskrbi strujom u Hersonu kao rezultat ruske vojne akcije. Citirajući načelnika gradske regije Romana Mročka, navodi se da je u Hersonu "opskrba električnom energijom privremeno prekinuta u mikrodistriktu Korabel. Stručnjaci popravljaju pričuvnu liniju oštećenu granatiranjem ruskih trupa. Mogući su prekidi vodoopskrbe. Nakon završetka radova opskrba električnom energijom bit će stabilna". Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


9:07 - Ukrajinci će "u najboljem slučaju za nekoliko mjeseci" dobiti borbene zrakoplove F-16, rekao je tajnik američkih zračnih snaga Frank Kendall. Prošlog tjedna Joe Biden je najavio da će SAD dopustiti svojim saveznicima da obučavaju ukrajinske snage kako upravljati borbenim zrakoplovima F-16 i na kraju sami osigurati zrakoplove. “Radilo se na tome i očito je postojao interes Ukrajine za dobivanjem takvih sposobnosti”, rekao je Kendall novinarima u Defense Writers Group, prenosi CNN.

VEZANI ČLANAK:

"Ni pod kojim okolnostima nećemo F-16 ili druge zapadnjačke lovce u značajnom broju staviti u ruke ukrajinskih zračnih snaga za nešto manje od barem nekoliko mjeseci." Kendall je rekao da je pravo vrijeme da se ukrajinska vojska počne pripremati za budućnost. "Ukrajina će ostati neovisna nacija", rekao je. "Trebati će kompletan paket vojnih sposobnosti za svoje zahtjeve, pa je vrijeme da se počne dugoročno razmišljati o tome kako bi ta vojska mogla izgledati i što će uključivati."


7:53 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoje dnevno izvješće. “Između 19. i 22. svibnja 2023., ruske sigurnosne snage vrlo su se vjerojatno sukobile s partizanima na najmanje tri lokacije unutar ruske Belgorodske oblasti, blizu ukrajinske granice", stoji u izvješću. "Identitet partizana ostaje nepotvrđen, ali ruske proturežimske skupine preuzele su odgovornost", dodaju.


7:27 - Reuters izvještava da je američki State Department u ponedjeljak rekao da ruska Wagner grupa pokušava zamagliti svoje napore da nabavi vojnu opremu za upotrebu u Ukrajini, dodajući da je Washington obaviješten da plaćeničke snage nastoje premjestiti te nabave preko Malija kako bi pomogle Rusiji u njenom rat. Wagner je voljan koristiti lažnu dokumentaciju za takve transakcije, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller novinarima na redovnom brifingu za novinare.

"Postoje naznake da je Wagner pokušavao kupiti vojne sustave od stranih dobavljača i usmjeriti to oružje kroz Mali kao treća strana. Još uvijek nismo vidjeli nikakve naznake da su ove akvizicije finalizirane ili izvršene, ali pozorno pratimo situaciju", kazao je. 

Reuters nije mogao odmah dobiti komentar vlade Malija.


7:25 - Ruski premijer Mihail Mišustin stigao je u Kinu, priopćilo je moskovsko ministarstvo vanjskih poslova, u posjet u kojem će se sastati s predsjednikom Xi Jinpingom i potpisati niz sporazuma o infrastrukturi i trgovini, javlja AFP. Mišustin je kasno u ponedjeljak stigao u Šangaj, priopćilo je ministarstvo, gdje su ga u zračnoj luci dočekali veleposlanik Moskve u Kini Igor Morgulov i prvi diplomat Pekinga u Rusiji Zhang Hanhui. Sudjelovat će na rusko-kineskom poslovnom forumu i posjetiti petrokemijski istraživački institut u Šangaju, priopćio je Kremlj, kao i razgovarati s "predstavnicima ruskih poslovnih krugova".

VEZANI ČLANAK:


6:47 - Guverner Belgoroda, Vjačeslav Gladkov, upravo je objavio izvješće na Telegramu. Pozvao je stanovnike Grayvorona da se ne vraćaju u svoje domove.  Gladkov je dodao da "nije bilo civilnih žrtava" kao posljedica napada.

“Do danas nema poginulih civila. Provode se sve potrebne radnje od strane organa gonjenja. Čekamo završetak protuterorističke operacije ”, napisao je.


6:37 - Belgorod u jugozapadnoj Rusiji tijekom noći je bio gađan dronovima, rekao je njegov guverner, dok je ova pogranična regija zabrinuta od upada za koji su odgovornost preuzeli Rusi koji su protiv Putina i koji su povezani s ukrajinskom vojskom. U nizu objava na Telegramu u ponedjeljak i rano u utorak, guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da su dvije kuće pogođene bespilotnim letjelicama u gradu Grayvoron - mjestu ranijeg napada za koji su odgovornost preuzeli proukrajinski ruski dobrovoljci, javlja CNN.

"Kuće su se zapalile nakon što su eksplozivne naprave ispuštene iz UAV-a", rekao je Gladkov. U selu Borisovka, Gladkov je rekao da su eksplozivne naprave bačene iz dronova na upravnu zgradu i kuću u dva odvojena napada.

Guverner je rekao da nema prijavljenih žrtava ni u jednom incidentu s dronovima.

Nitko nije preuzeo odgovornost za navodne napade dronovima.


6:05 - Legija Sloboda za Rusiju objavila video na kojem se vidi kako se oporbena zastava vijori nad moskovskim sveučilištem, javlja CNN. Legija Sloboda za Rusiju – skupina koja je preuzela odgovornost za očigledan upad na ruski teritorij u Belgorodu, objavila je u ponedjeljak navečer video na kojem se čini da se takozvana zastava slobodne Rusije vijori nad Moskovskim državnim sveučilištem.


6:00 - Borbe su izbile duž ruske granice s Ukrajinom nakon što su samoopisane ruske partizanske snage tvrdile da su po prvi put u ratu osvojile pogranično selo unutar Rusije. Legija Sloboda Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi osloboditi Rusiju od Vladimira Putina, rekla je da je prešla granicu i zauzela naselje Kozinka, dok je poslala jedinice u grad Grayvoron u ruskoj oblasti Belgorod.

VEZANI ČLANCI:

Snimka racije, navodno s granične kontrolne točke u Grayvoronu, prikazuje žrtve, uključujući ruskog časnika. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da je osam ljudi ranjeno nakon što se grad našao pod vatrom ukrajinskog topništva, izvijestile su novinske agencije. Većina stanovnika je napustila to područje, ali je situacija i dalje "napeta", rekao je. U obližnjem selu Zamostye projektil je pogodio dječji vrtić i izazvao požar. Jedna žena je ranjena u ruku, rekao je Gladkov.

Ruski dužnosnici hitno evakuiraju skladište nuklearnog streljiva Belgorod-22, tvrdi Andriy Yusov, glasnogovornik Glavne uprave za obavještajne poslove ukrajinskog Ministarstva obrane, prenosi Ukrinform. Kako navodi, zbog situacije u regiji Belgorod vidljivi su "elementi panike" među ruskim vodstvom. 

"Za evakuaciju ovakvih objekata morate imati plan, uključiti ozbiljnu opremu i određeni broj osoblja", istaknuo je Yusov.

Do upada je došlo dva dana nakon što je Rusija objavila da je zauzela posljednje dijelove istočnog ukrajinskog grada Bahmuta, što je prva značajna tvrdnja Moskve o pobjedi nakon najkrvavije kopnene bitke u Europi od Drugog svjetskog rata.

Iako su Rusi napredovali u Bahmutu, ruske snage na sjevernoj i južnoj periferiji grada povlačile su se prošli tjedan najbržim tempom u ratu u posljednjih šest mjeseci. 

Moskva tvrdi da zauzimanje Bahmuta otvara prostor daljnjem napredovanju u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da njezine snage još uvijek napreduju na bokovima razorenog Bahmuta unatoč smanjenom "intenzitetu" kretanja, dok zapadni stručnjaci tvrde da je skupina Wagner oslabljena u borbama za taj istočni grad u Ukrajini. 


5:45 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je jedini cilj nuklearne retorike G7 podvrgnuti Moskvu i Peking psihološkom, vojnom i političkom pritisku.

G7 je prošloga tjedna u prvom priopćenju o nuklearnom razoružavanju izdanom na summitu, pozvao Rusiju i Kinu na veću transparentnost u pogledu njihovih nuklearnih arsenala, slično koracima koje su poduzele Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

Komentirajući dokument zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, zadužen u ministarstvu za pitanja kontrole naoružanja, rekao je da priopćenje odražava proturuski i protukineski ton.

"Stječe se dojam da zapadna retorika o veličini njihovih nuklearnih arsenala ima samo jedan cilj - podvrgnuti Rusiju i Kinu vojno-političkom pritisku", rekao je Rjabkov u komentaru objavljenom na internetskoj stranici ministarstva.

"Iza njega očito stoji patološka želja da se ocrne naše zemlje", dodao je.

VIDEO Objavljena snimka razgovora Bidena i Zelenskog

Komentari su uslijedili nakon oštrih odgovora Kine i Rusije na summit G7 i izjava u kojima se proziva obje zemlje za niz pitanja. Moskva je summit nazvala "inkubatorom" proturuske i protukineske histerije. 

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov "dragi prijatelj" Vladimir Putin obvezali su se na "bezgranično" partnerstvo nešto prije početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine i otada su jačali gospodarske, političke i vojne veze.

Nastavljajući bilateralne posjete, ruski premijer Mihail Mišustin stigao je u ponedjeljak kasno navečer u Kinu na razgovore s kineskim dužnosnicima i poslovnim ljudima, što je izazvalo dodatnu uznemirenost Zapada zbog odnosa dviju zemalja.

Ključne riječi

Komentara 109

Avatar Doma_ZET
Doma_ZET
07:13 23.05.2023.

Okulistička oligarhija se zbog nedostatka uspjeha na terenu mora služiti pojačanom propagandom.

DZ
Dzasmin
08:43 23.05.2023.

Spec. vojna operacija za denacifikaciju Rusije u tijeku.

ŠI
Šime
11:24 23.05.2023.

Bit će vama Sloboda Rusije kad Putinu dođu u pomoć generali i pukovnici izgubljenih ratova devedestih godina u Hrvatskoj,Bosni i Hercegovini i Kosovusa srbskim dobrovoljcima i pokažu gledaocima Heppy televizije kako se izgubljeni ratovi objašnjavaju kao pobjednički.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije