Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT S COVID POTVRDAMA

Necijepljeni će se pacijenti na ulazu u bolnicu testirati?

Split: Trijaža pacijenata izspred KB Firule
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
02.07.2021.
u 22:49

Prof. Markotić: Bilo bi dobro da Hrvatska ne ponovi lekciju od lani pa da za 3-4 tjedna prestane turistička sezona

Na okupljanjima bilo koje vrste, gdje se nalaze samo osobe s COVID potvrdom, maske se više ne moraju nositi. COVID potvrde sve više će biti zamjena za maske, kazao je Davor Božinović. 

Međutim, broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj ovog je tjedna 19,3% veći nego proteklog, dok broj cijepljenih sve više stagnira i Hrvatska, nažalost, nije ušla u ljeto s očekivanih 50 posto cijepljenih. Prema 14-dnevnoj incidenciji na 100 tisuća stanovnika na 12. smo mjestu u EU. Najveću incidenciju trenutačno ima Zadarska županija, a najmanju Istarska. 

Analiza umrlih od COVID-19 američkog CDC-a pokazuje da među preminulima od COVID-19 njih 99,5% nije bilo cijepljeno.  

- Cijepljenje je najvredniji znanstveni proces koji se odvija u zemlji i najveća nagrada građanima jer ima implikacije na njihovo zdravlje i na povratak na staro normalno - kazao je.

Ne punimo opet bolnice i groblja!

Istina, u bolnicama je trenutačno malo ljudi, u Zaraznoj svega petero i nisu na respiratoru. No, jesen u ovakvim uvjetima bez sumnje donosi novi val zaraze, upozorava prof. Alemka Markotić. Delta-varijanta koronavirusa širi se 50 do 60 puta brže od britanske varijante, koja je ionako već bila bržešireća od prve verzije. U najcjepljenijoj europskoj državi, Velikoj Britaniji, koja je cijepila 48% stanovništva, vidi se kako je to nedovoljno jer se delta soj širi i preuzeo je 95% izolata.

U Hrvatskoj je među uzorcima uzetim prije desetak dana u 43% njih bio potvrđen delta-soj, a u tri slučaja čak je bio potvrđen i gama-soj (brazilski). Delta soj potvrđen je u Splitu, Zadru, Šibeniku,  Zagrebu, Čakovcu..

- Za razliku od prošle, ove godine imamo cjepiva i sva štite nakon druge doze vrlo učinkovito. Bilo bi dobro da Hrvatska ne ponovi lekciju od lani pa za tri-četiri tjedna imamo prestanak turističke sezone i opet počnemo puniti bolnice i groblja i pravimo nepotrebne troškove u zdravstvu. Na svima nama je da ispružimo junačko rame za ta dva uboda i ostvarimo zaštitu zdravlja za sebe i druge, ili da se ponovno zatvorimo i ponavljamo pogreške - kazala je prof. Markotić podsjetivši da smo cijepljenjem 80-ih iskorijenili velike boginje, 60-ih poliomijelitis, ospice... 

Veliku pozornost izazvala je najava uvjetovanja COVID potpora cijepljenjem. Ministar Beroš i danas je podsjetio da je potporama u pandemiji očuvano 700.000 radnih mjesta i likvidnost 120.000 gospodarskih subjekata i da bi svi trebali dati kolektivni doprinos izlasku iz krize. 

- Je li moralno i ekonomski opravdano da istu naknadu dobiju oni koji doprinose općem nastojanju i oni koji mu ne doprinose? - pita Beroš.  

Testiranje za zdravstvene radnike

Uvjetovanje dobivanja državnih potpora uredit će se zakonski, a suprotno nekim nagađanjima, neće se odnositi samo na privatni već i na javni sektor. Trenutačno se upravo radi na novim smjernicama za zdravstvene djelatnike kako bi bili sigurniji i oni i pacijenti. Važu se razne opcije, potvrdio nam je Beroš, pa i ta da se necijepljeni pacijenti testiraju na ulazu u bolnicu, a da zdravstveni radnici rade onoliko koliko im vrijedi COVID potvrda ili da se testiraju svakih 48 sati.

Sljedeći tjedan počinju razgovori s poslodavcima i sindikatima. Božinović podsjeća da Vlada u svojoj obvezi zaštite života i zdravlja građana može ići prema rješenjima od šireg društvenog interesa i da se u tom kontekstu može razgovarati o benefitima koje donosi država, odnosno moraju li oni uvijek biti bezuvjetni.  

- Državu je sve u vezi s koronom koštalo 34 milijarde kuna, još 128 milijardi dva razorna potresa. Interes je svih nas da što prije izađemo iz ove situacije, a rješenje imamo, to je cijepljenje koje je za većinu bez posljedica. Proći će ljeto, brzo će jesen. One države koje se brže budu procijepile, spremnije će dočekati četvrti val pandemije i imat će manje ekonomske štete tako da ja na tim razgovorima očekujem razumijevanje svih jer interes je zajednički. Živjeti i privređivati moramo, ali to možemo jedino u zdravom okruženju. Vlada neće odustati od potpora, ali očekujemo od svih drugih da participiraju u krizi. Put je jasan, znanstveno, stručno utemeljen, a to je cijepljenje - ustvrdio je Božinović.

VIDEO Što je zapravo delta soj koronavirusa i koliko je opasan?

Komentara 150

SO
Sir Oliver
23:14 02.07.2021.

U Utorak imam termin kod odvjetnika, razmotrit ćemo moju tužbu protiv stožera i vlade RH pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu! Dosta je više ovog terora, pa nije ovo 14 vijek! Da me ponižavaju, kopaju mi po nosu i naplaćuju mi test da bih ušao u bolnicu?! E neće moći, ide tužba!

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:00 02.07.2021.

onda vratite uplate za zdravstveno i porez...

NE
neboiznadzagreba2
02:11 03.07.2021.

Koja prijetnja je slijedeća: necijepljene šaljemo u konc-logore!?! Hipokrat se okreće u grobu u što se medicina izrodila, a još i to da na čelu mjera koje navodno donosi stoji ministar policije... Kako vas liječnike nije sram, sudjelujete u uspostavljanjuju diktature kakvu svijet nije vidio, a na sve ostajete nijemi, gori ste od inkvizicije, ona je palila tijela da, navodno, spasi duše, vi u ime tijela uništavate duše, moguće i sama tijela, i to zovete napretkom. Sramite se prekršene zakletve, sramite se svoje šutnje, sramite se pred svim onim znanjem koje ste primili, prvom prilikom da biste ga prodali. Sramite se, srama ako još imate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije