Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj "Dinamo 2"

Menadžer na suđenju Mamićima: Kod zadnje rate sam rekao da u tom cirkusu neću sudjelovati

Osijek: Početak obrane Zdravka Mamića i ostalih okrivljenika za izvlačenje novca iz Dinama
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/11
18.09.2023.
u 12:37

Sedmoricu se tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, izvukli najmanje 144 milijuna kuna iz Dinama

Svjedočenjem računovodstveno-financijske vještakinje Ksenije Špoljarić nastavljeno je danas u Osijeku suđenje braći Zdravku i Zoranu Mamiću te još petorici koje se tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, izvukli najmanje 144 milijuna kuna iz Dinama.

Na klupu za svjedoke u nastavku je sjeo bivši nogometaš Daniel Šarić te menadžer Predrag Rački. Poziv za svjedočenje na današnjoj raspravi stigao je i Mirku Barišiću, predsjedniku GNK Dinama, no on se ispričao zbog organizacije predstojeće utakmice između Dinama i Astane koja je na rasporedu u četvrtak.

VEZANI ČLANCI

Podsjetimo, braći Mamić sudi se u odsutnosti, dok u sudnici sjede Zdravkov sin Mario Mamić, Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić.

Usto, Zdravka Mamića tereti se da je od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. godine, kao član Izvršnog odbora Dinamo, a potom kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima kluba, s računa u Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura, koje je zatim koristio za osobne potrebe.

Vezano za taj dio optužbi, Špoljarić je na prethodnom ročištu rekla da je analizom dokumentacije iz spisa utvrdila kako je u inkriminiranom razdoblju na tom računu ostvaren ukupan promet od oko 4,4 milijuna eura, ali i da nije imala na raspolaganju dokumentaciju iz koje bi se moglo zaključiti da je taj promet proknjižen u poslovnim knjigama Dinama.

Vještakinja je danas nastavila odgovarati na pitanja Vuksanove odvjetnice Ksenije Vržine, koja je kao dokaz priložila kopiju računa Miroslava Ćire Blaževića.

– Možete li utvrditi je li 12. kolovoza 2002. na taj račun sjela uplata od 152.887 eura? – upitala je odvjetnica Vržina.

– Napominjem da analiza tog prometa nije bila predmet mog vještačenja, a iz kopija prometa računa Miroslava Blaževića mogu utvrditi da je na taj račun 12. kolovoza 2002. sjela uplata od 152.887 eura. Nadalje, 29. kolovoza 2002. sjela je uplata od 100.000 eura, a 18. veljače 2003. uplata od 150.00 eura, što je ukupno 402.887 eura – odgovorila je vještakinja Špoljarić.

Odvjetnik Zdravka Mamića, Filip Glavaš, zatražio je potom dopunu vještačenja.

– Naime, smatramo da nije utvrđena visina štete od 2,2 milijuna eura, kako se to navodi u optužnici, te da USKOK nema potrebna stručna znanja da bi utvrdio iznos štete. Tražimo i analizu računa Miroslava Blaževića jer se u optužnici navodi kako nema dokaza da je Blaževiću isplaćeno 400.000 eura, a iz današnjeg vještačenja vidljivo je da je on na svoje račune položio 400.000 eura, što ne odgovara stanju u optužnici – objasnio je Glavaš.

VEZANI ČLANCI

Na klupu za svjedoke potom je sjeo bivši nogometaš Daniel Šarić, prvi od više od 180 svjedoka koji su na popisu u ovom postupku. Za Dinamo je igrao od 1996. do 2000. godine, a potom je karijeru nastavio u Grčkoj.

– Imao sam ugovor s Dinamom oko podjele budućeg transfera. Mi smo oko toga sklopili ugovor i mislim da je bilo ugovoreno da transfer dijelimo ne jednake dijelove Dinamo i ja, danas više nisam siguran, možda je bilo i 40:60. Potpisao sam ugovor s Panathinaikosom i odšteta je bila 2,5 milijuna maraka. Prvi dio odštete, od dva milijuna, podijelili smo sukladno ugovoru, a ostao je drugi dio od 500.000 maraka od kojega nisam ništa dobio pa sam tužio Dinamo. Stajalo je to na sudu jedno vrijeme, ništa se nije događalo, onda su me zvali iz Dinama i predložili da spor riješimo mirno, ali da će mi umjesto 250.000 platiti 200.000 maraka, na što sam pristao i novac mi je isplaćen u ratama. Klub u Grčkoj je, mislim, tražio neku dokumentaciju oko problema mogućeg dvostrukog oporezivanja i zbog toga nisu platili ovaj iznos. Vjerojatno se to naknadno riješilo i onda smo se sve dogovorili – ispričao je Daniel Šarić.

Na upit tužiteljstva je li račun s kojeg mu je isplaćeno transferno obeštećenje bio u RH ili u inozemstvu, Šarić je odgovorio kako ne zna.

– Ali nije me ni zanimalo s kojeg je Dinamova računa meni isplaćen ovaj novac – dodao je svjedok.

Na daljnji upit odgovorio je kako mu, osim spomenutog iznosa od transfernog obeštećenja, Dinamo nije isplaćivao nikakav drugi novac nakon što je prestao igrati za taj klub.

– Je li Vam još netko drugi isplaćivao novac od transfera, osim Dinama? Je li išta isplaćeno s računa Zdravka Mamića? – upitao je tužitelj Tonći Petković.

– Ja sam tek kasnije doznao mi je jednu ratu uplatio Zdravko Mamić sa svog računa, ja o tome nemam saznanja, čuo sam to naknadno – rekao je Šarić.

Uplatu odštete dogovorio je, dodao je, s Vrbanovićem.

Kada je dogovarao prelazak u Grčku, zastupali su ga agenti Predrag Rački i Mario Bonić, no Šarić je izjavio kako je najviše sam pregovarao oko transfera.

Boniću i Račkom isplaćivao je proviziju, no nema saznanja jesu li dobili kakvu proviziju od Dinama.

Nije se mogao sjetiti s kojeg su mu računa uplaćena sredstva NK Dinama.

VEZANI ČLANCI

Vrbanovićev odvjetnik Janjko Grlić podsjetio je Šarića kako je u prvom iskazu, danom u istrazi 2018., izjavio kako je o transferu razgovarao s Velimirom Zajecom i da se odrekao 10 posto transfera.

– Prošlo je 25 godina, ne sjećam se detalja. Ali mislim da je točno kako sam tada naveo, da sam imao prvotni ugovor 60:40, a da sam naknadno sa Zajecom dogovorio omjer 50:50 i oko toga nismo sačinili nikakav pisani ugovor – rekao je.

O transferu Šarića iz Dinama u Panathinaikos govorio je danas i njegov tadašnji menadžer Predrag Rački.

– Bilo je tu nekog nesporazuma oko same transakcije novca i iznosa. Ja i Mario Bonić bili smo menadžeri i posrednici u tom transferu. U početku je bila nedoumica jer je nedostajalo nekih 50.000 tadašnjih maraka, a kako je kasnije došlo do kompenzacije, ne bih znao. Ovo drugo je bilo manje-više u redu do posljednje rate, a u toj fazi ja nisam više sudjelovao – započeo je Rački.

– Novac je Panathinaikos uplaćivao Dinamu, a nama Dinamo. O ostatku novca koji je Dinamo dugovao razgovarao sam sa Zdravkom Mamićem ili Vrbanovićem, ne sjećam se, ali s Mirkom Barišićem nisam. Ja ne znam je li meni novac dolazio s računa Zdravka Mamića – izjavio je Rački.

Tužitelj ga je potom podsjetio na prvi iskaz, kada je rekao kako je moguće da mu je novac uplaćen i s računa Zdravka Mamića.

– Ako sam tada tako rekao, onda je to istina – iskomentirao je svjedok.

Objasnio je i kako je kod isplate zadnje rate rekao kolegi Boniću da se diže i odlazi, "da u cirkusu neće sudjelovati".

– S tih 50.000 maraka koje su sporne, s tim nemam nikakve veze, a kako je on to riješio s Dinamom, morate pitati Šarića, njemu pripada taj novac – kazao je.

– Ali rekli ste u ranijem iskazu da nekome za uslugu za poslovanje treba platiti 50.000 maraka – rekao je na to odvjetnik Janjko Grlić-

– Za kakvu uslugu? – priupitao je Rački.

– Pa to vas pitam – nastavio je odvjetnik. Ostalo je na tome.

Odvjetnica: Spis pokazuje sasvim nešto drugo od onoga što USKOK tvrdi

Svjedočenjem vještakinje Ksenije Špoljarić vidno je zadovoljna bila njezina imenjakinja, Ksenija Vržina, odvjetnica Nikkyja Arthura Vuksana.

– Htjeli smo dokazati da je financijska situacija u Dinamu prije dolaska Zdravka Mamića bila puno lošija. On je zatekao golemo dugovanje, a danas je vještakinja potvrdila da je klub kao športsko dioničko društvo na dan otvaranja stečaja 6. svibnja 2002. bio u minusu 350 milijuna kuna, što smatramo abnormalnim iznosom 2002. godine. Također, vještakinja je utvrdila da su postojale i obveze prema udruzi GNK Dinamo u iznosu od oko 20 milijuna kuna. Utvrđeno je i da je postojala isplata od 400.000 eura na račun Miroslava Blaževića, što je Mamić tvrdio. Osim toga, na njegovu je računu bilo mnogo više novca nego što USKOK tvrdi, odnosno da je Zdravko Mamić imao dovoljno sredstava da daje pozajmice Dinamu. Potraživanje Mamića prema Dinamu bilo je znatno veće nego Dinamovo prema njemu, odnosno kada bi se to "prebilo", Dinamo bi i dalje bio Mamiću dužan milijune – komentirala je odvjetnica Vržina.

– Ovdje se radi o zamjeni teza. Mamić je spasio Dinamo i to sve stoji u dokumentima u spisu, a to smo utvrdili uz pomoć vještakinje. Prema tome, ne znam zašto uopće vodimo ovaj postupak, jer spis pokazuje nešto sasvim drugo od onoga što tvrdi USKOK – zaključila je.

Prema optužnici, Zdravko Mamić ostale je okrivljenike povezao u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna. Činili su to, tereti ih se, preko off-shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima...

Na čelu tih tvrtki, prema USKOK-u, kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Krota i Stipančić. Kao čelni čovjek Dinama Zdravko Mamić, navode tužitelji, dogovarao je sklapanje ugovora između spomenutih tvrtki i Dinama, i to od prosinca 2004. pa sve do prosinca 2015. Prema optužnici, ugovori su sklapani za usluge posredovanja pri transferima igrača, a koje uopće nisu obavljene. Novac je tako isplaćivan s računa Dinama, tereti ih se, bez ikakve osnove.

Obuhvaćeni su optužnicom transferi desetak igrača Dinama, a među njima Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Mihaela Mikića, Luke Modrića, Dejana Lovrena, Igora Bišćana, Nikole Pokrivača...

VIDEO Otišla kod liječnika jer joj je krvarilo uho pa je zaprepastilo što su našli: 'Virile su nožice'

Komentara 35

DU
Deleted user
10:59 18.09.2023.

Sud koji prima mito sudi… sramota.

SS
sokac sa drave
11:16 18.09.2023.

Kako to kako to dinamova kasa opljackana a nista ne fali puna je kao brod.Pravo pitanje je zasto je hakdukova kasa prazna a navodno nitko nije opljackao?

DU
Deleted user
10:45 18.09.2023.

zasto opet suđenje u osijeku ....a ne zagrebju....????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije