Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Nastavljeno suđenje Bandiću i suradnicima: 'Ne znam kriterije za zamjenu zemljišta'

Upitan za zaključke o zamjene zemljišta s tvrtkom Bamgrad projekt, Jelavić je rekao da se ne sjeća svih detalja jer je "takvih zaključaka bilo mnogo" te da su ih potpisivali njegove kolege u "koje je imao puno povjerenje"
21. siječnja 2019. u 14:26 4 komentara 867 prikaza
Davor Jelavić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Svjedočenjem Davora Jelavića o kriterijima procjene gradskog zemljišta, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i njegovim suradnicima te poslovnim partnerima gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti u aferi Agram 'teške' 20-ak milijuna kuna. 

Petar Pripuz i Milan Bandić Afera Agram USKOK podnio novu optužnicu protiv Bandića, Pripuza, Ljubičića...

Jelavić, bivši pročelnik gradskog Ureda za prostorno uređenje, izgradnju, graditeljstvo, komunalne poslove i promet i jedan od najbližih Bandićevih suradnika kojem se na istom sudu sudi zbog afera GUP i Nadstrešnice, iskazivao je svoja saznanja oko procjene i zamjene zemljišta s tvrtkom Bamgrad projekt.

"Procjena zemljišta obavljala se po dva kriterija. Prvi kriterij se odnosio na bruto razvijenu površinu, a drugi na temelju procjene Porezne uprave. Zaključaka o zamjeni zemljišta na Gradskom poglavarstvu bilo je mnogo pa se ne sjećam svih detalja. Izračune za zemljišta smo dostavljali Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, a njih su potpisivale osobe zadužene za to, poput mojeg tadašnjeg zamjenika Božidara Merlina", posvjedočio je Jelavić, dodajući kako mu nisu poznati kriteriji po kojima su obavljane zamjene zemljišta.

Upitan za zaključke o zamjene zemljišta s tvrtkom Bamgrad projekt, Jelavić je rekao da se ne sjeća svih detalja jer je "takvih zaključaka bilo mnogo" te da su ih potpisivali njegove kolege u "koje je imao puno povjerenje".

Afera Agram Ispričao se Nastavljeno suđenje u aferi Agram, Bandićev bliski suradnik nije stigao na sud

Pored Jelavića svjedočio je i Damir Đerzić, pomoćnik pročelnika za građenje komunalne infrastrukture i održavanje javnoprometnih površina, javnih objekata i javne rasvjete, koji je kazao da njegov ured nije radio na izračunima te da je o izračunima doznao 2013. nakon uvida u spis koji je zatražila policija.

Svjedočila je i Vesna Lubin, tadašnja Jelavićeva pomoćnica zadužena za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture. Kazala je da nema konkretnih saznanja o zamjeni zemljišta, osim da su izračune vodili Branko Boban i Višnja Mravunac.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti 'teške' 20-ak milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku ove godine, a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu.

Milan Bandić Afera Agram Tužiteljica sat vremena čitala optužnicu. Bandić i Ljubičić: Nismo krivi

Na početku suđenja u aferi Agram 11. listopada Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim ni za jednu točku pročitane Uskokove optužnice. 

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Pogledajte video-kompilaciju zanimljivih Bandićevih trenutaka:

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • kažemja:

  Zagreb ima super gradonačelnika. Ili je u bolnici ,ili je u sudnici ili okolo hopsa glumeći da nešto radi (dela)! Stvarno se imamo s čime pohvaliti.

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, može li li tko zamisliti kakav bi bio život u Hrvatskoj u prvoj četrtini 21. stoljeća bez vrlih muževa i moralnih gromada poput Bandić Mikija, Bernardić Dade zvanog Bero, Beljak Šokrea zvanog Pajser, Vrdoljak Iveka zvanog Razdjelnik, ... prikaži još! Pupovac dr. Milojka zvanog Etnobiznismen, Jandroković Goge zvanog Njonjo i njegove banskodvorske ekscelencije Andrjuše P.? Ja se ne usuđujem zamišljati takvo što.

 • @bserver:

  zar već svi nisu shvatili da je Bandić hrvatski Trump!? A svi ostali guske u magli!? Pa čemu se sramotite? Bandinjo vas ismijava, godinama! Taman da mu i nešto uspijete "prišiti", evo njega pored maminja! Pa "soli na rep"!