Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proučavaju se klima, kopno...

Naše požarne karte uzor u EU, ali Hrvatska ih zanemaruje

Galižana: Vatrogasci gase požar nedaleko od plinske stanice
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/3
08.06.2023.
u 21:23

Vatrogasci su najveći podržavatelji karata Hrvatske udruge kriznog menadžmenta jer žele prevenciju, no tu bi se više trebale uključiti lokalne jedinice

Sedam Sentinel satelita ima u orbiti i, uz pomoć njih, terabajti podataka stižu do korisnika. Proučava se klima, kopno, more, i to već 25 godina, otkako je osnovan vodeći program Europske unije za promatranje planeta Zemlje Copernicus. Ništa to za nas posebno ne bi značilo da na obljetnicu, pod pokroviteljstvom švedskog predsjedništva Vijeća Europske unije u partnerstvu s Europskom svemirskom agencijom i Švedskom svemirskom agencijom, nije pozvana i Hrvatska udruga kriznog menadžmenta (HUKM) koja će u Stockholmu danas prezentirati svoj projekt izrade procjene rizika od šumskih požara za južni dio Hrvatske.

Točnost 93 posto

Predsjednika udruge Igora Magdalenića "maltretirali" smo već u nekoliko navrata pa se mnogi karata požara još zorno sjećaju, baš kao i onih koje su prikazivale rizik od zagrebačkog potresa. A kako i ne bi, jer oba projekta vrlo su točno predvidjela što će dogoditi. Da ih se samo malo ozbiljnije shvatilo, kaže nam Magdalenić, katastrofe su mogle biti puno manje.

– Primjerice, kad smo radili moguće posljedice potresa, a onda ih uspoređivali sa stvarnima, 93-postotnu točnost imali smo samo kod procjene dimnjaka koji bi se mogli srušiti. Isto je bilo i s požarom na Pelješcu, dvije kuće izgorjele su točno na lokaciji na kojoj je predviđeno da bi, zbog vegetacije, vatra mogla doći u naseljeno područje – objašnjava nam Magdalenić iz HUKM-a, čije su karte požarnog rizika svojevrsni uzor i drugim zemljama. On sam nerijetko sudjeluje na radionicama kojima Copernicus nastoji motivirati i druge da naprave nešto slično i kod sebe jer upravo je djelo HUKM-a postala jedna od najboljih priča čitavog programa za promatranje Zemlje, zbog čega i Magdalenić putuje u Stockholm. Što će ondje ispričati, pitamo ga.

VEZANI ČLANCI:

– Ovo je, zapravo, 25. rođendan Copernicusa nakon kojeg slijedi novo programsko razdoblje, a prošlo će se prezentirati upravo kroz najuspješnije projekte, tako da smo zadovoljni svojim postignućem. Mi smo 2017. i 2019. godine radili karte koje sadrže 13 slojeva rizika i ranjivosti od požara, utjecaja na prometnu infrastrukturu, predložene mjere u smanjenju rizika požara, obilježja zemljišta i vegetacije, prometnu infrastrukturu, informacije važne za sustav civilne zaštite kao što su kapaciteti skloništa za evakuaciju, mjesta za slijetanje helikoptera, prihvatnih kampova i slično. A budući da je vatrogastvo na otocima najslabije razvijeno, kartom smo prvo obuhvatili otočna područja – objašnjava nam Magdalenić pa dodaje da se kartama promiče preventiva kako bi se koliko-toliko smanjili rizici. A je li bilo sluha za njihov projekt? Točnije, je li itko karte shvatio ozbiljno?

– Vatrogasci su naši najveći podržavatelji, oni isto govore da bi se događaji trebali prevenirati. Međutim, radi se tu prije svega o lokalnim jedinicama koje bi se trebale više uključiti jer, primjerice, ako imate određenu vegetaciju koja predstavlja potencijalni rizik od požara, njezino rješavanje na sebe bi trebale preuzeti lokalne zajednice – kaže nam Magdalenić pa dodaje da je karte gotovo lakše napraviti nego ih staviti u primjenu. Upravo zbog toga, sljedeće bi se mogle napraviti za one koji će ih zaista i koristiti.

VEZANI ČLANCI:

– Da postoji volja da se mjere prevencije provuku kroz određeni projekt, to bi bilo odlično. Ali nije Hrvatska jedina u tome, preventiva općenito nije uvijek shvaćena. Ideja koju sad imamo jest da se naprave karte za rizike koje bi se kalibrirale sa senzorima na terenu kako bi se dobila dinamika događaja te utjecalo i na pripravnost – potencijalne planove otkriva nam Magdalenić, čija je ekipa još 2017. godine, korištenjem servisa Copernicus Emergency Management, izradila i studiju procjene ranjivosti stanovništva od razornog potresa u gradovima.

Predvidjeli i potres

– To je bilo prvi put da su se georeferencirali podaci, što je jako korisno u planiranju civilne zaštite, odnosno za pripremu i pripravnost operative – govori predsjednik udruge, čiji su članovi redom također pripadnici civilne zaštite. Sama Hrvatska udruga kriznog menadžmenta, ističe Magdalenić, udruga je studija kriznog menadžmenta, a u nju su učlanjeni bivši studenti, kao i djelatnici fakulteta te ostali stručnjaci povezani sa sustavom. Pitamo ga i je li Grad Zagreb možda zainteresiraniji za suradnju s njegovom udrugom, budući da je predvidjela gotovo u potpunosti točne posljedice potresa tri godine prije nego što se dogodio.

– S Gradskim uredom za strategiju imamo odličnu suradnju – kaže nam Magdalenić. Podsjetimo još kratko, karte HUKM-a dostupne su na njihovoj internetskoj stranici, a koliko kojem gradu ili otoku na obali prijeti opasnost od požara, može se vidjeti po bojama.

VIDEO Požar u popularnom kafiću na šibenskoj rivi: Gorjelo skladište, nema ozlijeđenih

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije