Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽARI BIJESNE KANADOM

Dramatični prizori iz New Yorka: Nebo zbog dima postalo narančasto, izdana upozorenja

Haze and smoke shroud Manhattan skyline from Canadian wildfires in New York
Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.06.2023.
u 22:18

Gradonačelnik Eric Adams pozvao je stanovnike New Yorka da ostanu u kućama zbog pogoršanja kvalitete zraka

Više od 400 požara aktivno je u Kanadi, od čega se za njih preko 230 smatra da su izvan kontrole. Dim od požara širi se i prema SAD-u gdje su izdana upozorenja zbog loše kvalitete zraka. New York je, primjerice, bio na vrhu ljestvice najgoreg zagađenja zraka u svijetu. Nebo iznad New Yorka postalo je u srijedu narančasto zbog dima.

U izjavi kasno u utorak, gradonačelnik Eric Adams pozvao je stanovnike New Yorka da ostanu u kućama zbog pogoršanja kvalitete zraka. Brojne škole su zbog toga otkazale aktivnosti na otvorenome. Stanovnicima je, također, savjetovano da nose visokokvalitetne maske ako moraju biti vani, piše CNN.

GALERIJA Nebo iznad New Yorka postalo narančasto zbog dima

Haze and smoke shroud Manhattan skyline from Canadian wildfires in New York
1/8

Prema Federalnoj upravi za zrakoplovstvo, zbog gustog dima mogli bi biti odgođeni i pojedini letovi kroz Boston, New York, Philadelphiju, Baltimore i Washington.

O dimu koji se širi nad dijelovima SAD-a obaviješten je i predsjednik Joe Biden, potvrdio je dužnosnik Bijele kuće. Bijela kuća je u kontaktu s državnim i lokalnim čelnicima. Također, SAD pomaže Kanadi u borbi s požarima. Prema navodima dužnosnika, raspoređeno je 600 ljudi, kao i vodeni bombarderi.

VEZANI ČLANCI:

Organizacija Environment Canada izdala je u utorak svoje najozbiljnije upozorenje za Ottawu, smatrajući kvalitetu zraka u glavnom gradu Kanade "vrlo visokim rizikom" za zdravlje ljudi. U Torontu i okolnim područjima kvaliteta zraka je klasificirana kao "visokorizična".

U međuvremenu, američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) klasificirala je kvalitetu zraka u većem dijelu sjeveroistoka SAD-a kao "nezdravu", posebice za ljude koji su već imali problema s dišnim sustavom. Upozorenja na kvalitetu zraka uključuju veći dio New Yorka i Connecticuta. Također se protežu na sjever do Bostona i na jug do Pittsburgha i Washingtona DC. Službe za javnozdravstvenu zaštitu upozorile su ljude da ne vježbaju vani i da što je moguće više smanje svoju izloženost dimu jer zrak predstavlja neposredne i dugoročne zdravstvene rizike.

Komentara 14

ST
Startrack
03:01 08.06.2023.

Halo gore pozari u Kanadi i vjetar donio smog u USA. Sta tu USA moze.

ST
Stvarnost
06:26 08.06.2023.

Kazu ljudi neradi drugome ono sto nezelis tebi da rade🤷🏻‍♂️

NA
naprijedplavi
22:39 07.06.2023.

S.U.K.O.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije