Naslovnica Vijesti Crna kronika

Napisao na fejsu: Neka Hitlera Bog blagoslovi jer je znao što treba

Nepravomoćno je osuđen na 18 mjeseci zatvora, ali uvjetno na pet godina
13. siječnja 2013. u 21:10 52 komentara 557 prikaza
'mladi_naci'
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/3

“Što Židovi i njihove ambasade imaju tražiti u nezavisnoj državi Hrvatskoj? Kada se ispričate za sve zločine nad hrvatskim narodom, onda možete doći. A dotle – neka Bog blagoslovi Adolfa Hitlera što je znao što treba s vama.” Napisao je to na Facebook profilu 22-godišnji Osječanin Ivan B. Sramotni je tekst objavio 12. travnja lani. No, to nije sve.

“Bio sam revoltiran”

“Živjele zemlje Krune svetog Stjepana, živio Jobbik i hrvatski nacionalizam! A Zoranu Milanoviću, Ranku Ostojiću i Ivi Josipoviću bit će odrubljena glava handžarom!” naveo je nadalje. Uhićen je i završio je u istražnom zatvoru na mjesec dana. Zbog rasne je i druge vrste diskriminacije nedavno nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora, a uvjetno na pet godina. Jedinstvena je to kazna kojoj je pribrojena i ranija uvjetna osuda. Treća mu je, naime, ovo presuda zbog rasne diskriminacije jer je i prije vrijeđao Židove. Posljednji je incident počinio baš dok je bio na uvjetnoj slobodi.

Krivnju je priznao. Bio je, kazao je na sudu, revoltiran jer je zabranjen skup parlamentarnih stranaka Francuske i Njemačke te europskih parlamentarnih stranaka u vrijeme nacionalističke konferencije i mimohoda za hrvatske generale. Ispričao se “ako je nekoga povrijedio”.

S rukom visoko podignutom u nacistički pozdrav, Ivan B. stao je u travnju 2010. pred zgradu Židovske općine Osijek. Lagani mu je smiješak razvučen na licu. Kraj njega je u identičnoj pozi stajala djevojka. Lice joj je “maskirano” i skriveno portretom Adolfa Hitlera. Opisanu je fotografiju također objavio na Facebook-profilu. Osuđen je pravomoćno na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana.

Njegovi su ispadi i jedini

Nakon fotografiranja pred Židovskom općinom, mladić je, naime, nesnošljivost prema Židovima nastavio širiti i u rujnu 2011. Kao prostor za to poslužio mu je ponovno Facebook, ali i druge stranice. Osuđivao je, među ostalim, miješane brakove, a veličao je Hitlera. Završio je stoga ponovno na sudu, a osuđen je na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Kazna mu je počela teći lani u veljači. U travnju je opet počeo kuckati po tipkovnici.

– Stavovi i predrasude teško se mijenjaju, osobito ako su ukorijenjeni u djetinjstvu – ističe psihologinja Silvija Mihaljević. Može se raditi, dodaje, i o nepoznavanju činjenica te neshvaćanju značenja djela. – Ili shvaća pa provocira ako se ponavlja – kaže. Osim ispada Ivana B., židovska se zajednica u Osijeku, kako nam je lani rekao njezin čelnik Željko Beissmann, nije suočavala s drugim slučajevima antisemitizma.

>> Divlji nacist u ćeliji jer je tri puta vrijeđao Židove na internetu

Elipso

  • Gustavo:

    Mene više zanima tko stoji iza bankarskog sustava jer i ovo je holokaust što oni sada rade.

  • mravac8:

    gazdazg Auschwitz je bio - tviornica smti. Logor namjenjen isključivo da se u što kraćem vremenu ubije što više ljudi i da se njihova tijela što ekfiasnije uklone. Današnji svijet još uvijek je prepun nepravdi, ali nečeg takvog poput Auschwitza ... prikaži još!tza ipak nigdje nema. Pa ni u Gazi. Ako to ne razumiješ ......

  • -obrisani-:

    gdje je ta demokracija