Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anektirani poluotok

Napetost na Krimu uoči primirja, Rusija podigla ogradu na granici s Ukrajinom

Krim
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.12.2018.
u 11:40

Primirje nema vremensko ograničenje te nužno neće trajati samo do pravoslavnog Božića 7. siječnja, kazali su iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju

Ograda dužine 60 kilometara podignuta je uz granicu s Ukrajinom na poluotoku Krimu koji je Rusija anektirala 2014., javila je u petak ruska novinska agencija Ria Novosti.

Glasnogovornik krimskog parlamenta kazao je agenciji Ria Novosti kako je potrebno zaštititi ljude od vlade u Kijevu, jer se od nje može očekivati svašta. Ograda na sjeveru poluotoka značajno će povećati razinu sigurnosti, dodao je.

Europska unija rusku aneksiju Krima smatra kršenjem međunarodnog prava i inzistira na teritorijalnom integritetu Ukrajine.

U borbama između krimskih separatista, koje je podupirala Moskva, i ukrajinske vojske, uglavnom na istoku zemlje, prema podacima UN-a poginulo je više od 10.000 ljudi od 2014. Ove je godine, do razdoblja uoči Božića, zabilježeno 104 poginulih.

U područjima sukoba dogovoreno je primirje koje počinje u subotu minutu iza ponoći po lokalnom vremenu.

Ukrajinski mediji prenijeli su izjavu Jevgenija Marčuka koji je predstavljao ukrajinsku stranu u pregovorima s pobunjenicima. "Naglasili smo kako se ovo primirje mora iskoristiti što je više moguće za obnovu oštećenih važnih infrastrukturnih postrojenja", rekao je.

Primirje nema vremensko ograničenje te nužno neće trajati samo do pravoslavnog Božića 7. siječnja, kazali su iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

>> Pogledajte ovaj bliski susret ruskog lovca i američkog aviona

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
13:09 28.12.2018.

Mene da neko anektira gleda bi se odupriti tome svim sredstvima, nebi se nikako pomirija s tim. Ocigledno ovim ljudima na Krimu godi ta aneksija kad su zadovoljni. El dzihadi hina stalno baljuzga o aneksiji ali nekako se ne poklapa jer slike govore drugo :)

NO
Norway
13:05 28.12.2018.

Ljigav je Porošenko

KO
kordunmoj75
23:34 28.12.2018.

Itrael ogradjuje vec godinama zicom svoju granicu,Slovenija takodjer,amerika zida zid na Meksickoj granici,Madjatrska takodjer,u cemu je tu problem sto i Rusija ogradjuje svoje granice prema Ukrajini......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije