Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najava o snižavanju plaća je nepravedna, radimo pod pritiskom

Povećana su postupanja i u obiteljsko-pravnom smislu s obzirom na sve izraženiju problematiku pojave obiteljskog nasilje, ali i povećanog broja mjera i radnji u  slučajevima (visoko) konfliktnih brakorazvoda i ostvarivanja susreta i  druženja s djecom.
06. travnja 2020. u 22:54 1 komentara 235 prikaza
Zagreb: Premijer Plenković primio izlaslanstvo komore, udruge i sindikata socijalnih radnika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika smatraju nepravednom najavu Vlade o mogućem snižavanju plaća u javnim službama s obzirom na veliki pritisak na socijalne radnike koji se dodatno povećao zbog epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu te njihova doprinosa u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Dubravka Vrgoč Dubravka Vrgoč Ova kriza poziva nas na kolektivnu solidarnost i pokazuje nam da teatar nema granica

U otvorenom pismu izvijestili su kako su u posljednja dva tjedna, a posebice nakon potresa u Zagrebu, suočeni s pojačanim priljevom zahtjeva za novčane pomoći i pomoći u naravi.

"Pojačani priljev zahtjeva za priznavanjem prava na naknade iz sustava socijalne skrbi nije primjetan samo u Zagrebu, već u cijeloj Hrvatskoj kao posljedica otkaza ugovora o radu. Svi zahtjevi rješavaju se po žurnom postupku i prioritetno", stoji u pismu Hrvatske komore socijalnih radnika.

Istaknuli su i kako se postupanja obavljaju bez saznanja o tome koje osobe imaju izrečene mjere samoizolacije te su nadležne službe pozvali da socijalnoj skrbi omoguće pristup podacima o oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj kako bi njihovi djelatnici bili zdravstveno zaštićeniji u obavljanju neodgodivih radnji i postupanja.

Zdravko Marić ZDRAVKO MARIĆ Ova je kriza šansa za gospodarstvo

Posebna pozornost potrebna korisnicima i osoblju domova za starije 

Posebno su izdvojili one djelatnike koji rade u domovima za starije i nemoćne osobe, ali i u onima za djecu i mladež gdje su osim stalnih korisnika na smještaju i djeca migranti.

Druge države, dodaju, suočavaju s velikim problemima upravo u pogledu zaštite korisnika domova za starije, ali i osoblja koje o njima svakodnevno skrbi bez obzira na izvanredno stanje u državi. Stoga su pozvali sve nadležne da posebnu pozornost usmjere na zaštitu zdravlja i korisnika i socijalnih radnika te drugog osoblja u direktnom kontaktu s korisnicima u domovima socijalne skrbi.

U Zagrebu su pokrenuta stalna dežurstva u novoformiranoj ispostavi u Cvjetnom naselju gdje su smješteni Zagrepčani koji su u potresu ostali bez krova nad glavom, a socijalni radnici na raspolaganju su svima, bilo za upućivanje u prava i  usluge, bilo za pružanje psihosocijalne podrške.

Povećana su postupanja i u obiteljsko-pravnom smislu s obzirom na sve izraženiju problematiku pojave obiteljskog nasilje, ali i povećanog broja mjera i radnji u  slučajevima (visoko) konfliktnih brakorazvoda i ostvarivanja susreta i  druženja s djecom.

Zagreb: Gotovo prazan grad posljedica je potresa i korona virusa Dr.sc. Julije Domac Ova kriza je ogromna prilika za promjenu Hrvatske, možemo privući 2 milijarde eura investicija

Zahvalili su Nacionalnom stožeru Civilne zaštite zbog javne zahvale socijalnim radnicima za održavanje sustava socijalne skrbi stabilnim te u svjetlu iskazane zahvale "očekuju i daljnje poštovanje napora koje socijalni radnici svakodnevno ulažu na svojim radnim mjestima".

Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Kokoiduhovi:

    Baš svi koji rade, rade pod pritiskom. Prvo; tko nema autek, prolazi golgotu dok dođe iz npr. Pongračeva do npr. Sopota. Drugo; svi koji rade u trgovini, zdravstvu i sl. izloženiji su zarazi i također pojačano i naporno rade. I ... prikaži još!I treće, jeste li čuli za riječ "solidarnost"? I četvrto, zakaj Vlada nije smanjila povlaštene mirovine, mirovine hrv. branitelja (najprije šatorašima). Je li smanjena "plaća" Kolindi G.K.? Ako svi trebamo snositi teret, pa snosimo ga svi.