Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korona mjere

Nadbiskup Uzinić objavio da ukida sve epidemiološke mjere u crkvama: Evo što se sve mijenja

Mons. Mate Uzinić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
09.04.2022.
u 11:42

Ovaj potez mons. Uzinića zacijelo će sljedećih dana pred Uskrs slijediti ostale biskupije i nadbiskupije u Hrvatskoj

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić poslao je u petak pismo svim župnicima, župnim upraviteljima i rektorima crkava u Riječkoj nadbiskupiji o odluci o ukidanju svih epidemioloških mjera u crkvama i preporukama. Tako je od danas u Riječkoj nadbiskupiji ponovno dopušteno pružanje mira, blagoslovljena voda na ulazima te pričest na usta.

Pismo nadbiskupa Uzinića objavljujemo u cijelosti:

"Draga braćo,

nastavno na najavu Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu da se ukidaju gotovo sve mjere koje se tiču dosadašnjih ograničenja, a na snazi ostaju samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi, donosim odluku da se od subote, 9. travnja o. g., u svim crkvama u Riječkoj nadbiskupiji ukidaju ograničenja koja su zbog pandemije koronavirusa još bila na snazi, a što uključuje i mjeru zabrane korištenja blagoslovljene vode, pružanja mira u misi i pričesti na usta.

Preporučujem:

1. da se u obredu pružanja mira gesta pružanja ruke ponovo vrati na misi Večere Gospodnje i ograniči samo na vjernike koji su nam fizički najbliži;

2. da se blagoslovljena voda u posude na ulazu u crkve ulije nakon blagoslova vode u Vazmenom bdjenju;

3. da se i dalje na ulazu u crkve ostave dezinficijensi;

4. da se nose zaštitne maske na misnim slavljima u zatvorenim crkvenim prostorima ako na njima sudjeluje veći broj vjernika;

5. da u slučaju pogoršane epidemiološke situacije u vašoj župi, a nakon prethodnog savjetovanja s župnim pastoralnim vijećem ili drugim suradnicima i preteći upute nadležnog stožera za civilnu zaštitu, sami odlučite o potrebnim mjerama.

S poštovanjem i blagoslovom uz najbolje želje svima nama za blagoslovljen Veliki tjedan i sretan Uskrs,

Mate Uzinić,

riječki nadbiskup koadjutor“

Ovaj potez mons. Uzinića zacijelo će sljedećih dana pred Uskrs slijediti ostale biskupije i nadbiskupije u Hrvatskoj.

Komentara 9

Avatar @promatrač
@promatrač
11:48 09.04.2022.

Mislim da bi čak Milanović bio bolji biskup od ovoga.

Avatar Drpimir Kradezejčić
Drpimir Kradezejčić
12:22 09.04.2022.

Mi hadezeovci skupa s crkvom uvijek ćemo biti na pravoj strani proračunske jednadžbe. Stoga se ne treba čuditi tome da se u svemu slažemo.

DU
Deleted user
12:16 09.04.2022.

Treba ukinuti plaćanje religija iz proračuna. Služe isto kao i gomila udruga- ničemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije