Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kujundžića optužili da troši za nabavu nepotrebne opreme. Ministarstvo: To je jeftinije rješenje

Iz Ministarstva zdravstva su odgovorili da prvenstveno vode brigu za zaštitu zdravlja građana Republike Hrvatske i da je u tome cilju Ministarstvo prepoznalo problem u pružanju usluga postupaka na PEC/CT uređajima.
17. srpnja 2019. u 10:57 6 komentara 902 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Nacional je u novom broju optužio ministra zdravstva Milana Kujundžića da je naumio "netransparentno potrošiti najmanje 60 milijuna kuna poreznih obveznika" za nabavu skupocjene medicinske opreme, na što iz Ministarstva odgovaraju da tom opremom brinu za zdravlje građana te da je to jeftinije rješenje od postojećeg.   

Milan Kujundžić UREĐAJI ZASTARJELI Kujundžić: Aparati Medikola su stari, HZZO pretrage plaća 40 milijuna kuna

Pozivajući su na dokumente, Nacional tvrdi se da Ministarstvo kani kupiti četiri nova PET/CT uređaja kakvi već postoje u Hrvatskoj, dok zdravstvu prijeti kolaps.

U Hrvatskoj postoji pet takvih uređaja i nama duge liste čekanja. Jedan je u KBC Zagreb, ostala četiri ima Poliklinika Medikol u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, navodi Nacional.

U optužbama se ističe da je ministar „u najmanju ruku teško manipulirao prilikom analize isplativosti“ uređaja, te dodaje da se u njegovu mandatu situacija u zdravstvu dodatno pogoršala i da se dug popeo na više od osam milijardi kuna od čega oko tri milijarde za lijekove.

Iz Ministarstva zdravstva su odgovorili da prvenstveno vode brigu za zaštitu zdravlja građana Republike Hrvatske i da je u tome cilju Ministarstvo prepoznalo problem u pružanju usluga postupaka na PEC/CT uređajima.           

Milan Kujundžić IVANA RIMAC LESIČKI Nema ministra kojem se na nos nije trljalo zašto država plaća milijune za pretragu privatniku

Podsjećamo da se još 2007. godine HZZO iz nepoznatog razloga obvezao kroz ugovor s privatnom ustanovom Medikol zakupiti na godišnjoj razini 4500 dijagnostičkih postupaka PET/CT, zaobilazeći državne bolnice. Monopol privatne ustanove se opetovao i povećavao kroz godine kasnije, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva navodi kako su mu se zadnju godinu počeli žaliti pacijenti da su uređaji PET/CT-a u vlasništvu privatne ustanove Medikol nerijetko u kvaru te da moraju čekati i putovati u druge gradove kako bi napravili PET/CT pretragu izuzetno značajnu za dijagnozu, proširenost i oblik liječenja karcinoma, kaže se.

To potvrđuju i podaci HZZO-a koji je osigurao veća novčana sredstva i ugovorio s privatnom zdravstvenom ustanovom u 2018. godini 7180 postupaka, ali ta je ustanova uspjela izvršiti tek 5700 postupaka.

Oslanjanje zdravstvenog sustava na dotrajale uređaje privatne ustanove uz porast broja oboljelih od zloćudnih bolesti bio je alarm za konkretne poteze Ministarstva zdravstva s ciljem zaštite zdravlja hrvatskih građana, kaže se. 

Ministri Marić i Tolušić o Nacionalnom programu reformi čeka Plenkovićev potez Oporba skupila potpise za opoziv ministara Tolušića, Žalac, Kujundžića i Pavića

Stoga smo prvo kontaktirali struku koja nam je rekla da su aparati stari, zbog čega se često kvare, ali i da su tehnološki zastarjeli te da dobro ne prepoznaju male metastatske tumore kao što mogu uređaji novije generacije, kaže se.

Potom smo od HZZO-a zatražili financijsko izvješće prema kojem HZZO za 7000 postupaka privatnoj ustanovi plaća oko 40 milijuna kuna, kaže se.

Analiza pokazuje da bi nabavljanje četiri PET/CT uređaja najnovije generacije s visokim stupnjem osjetljivosti s radioaktivnom tvari državnim bolnicama u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, koje već imaju stručnjake, stajalo oko 60 milijuna kuna. Također, analize su pokazale da bi u prve tri godine ostvarili uštedu od oko 15 milijuna kuna, a potom bi godišnja ušteda iznosila oko 20 milijuna kuna, koje bi se mogle usmjeriti prema drugim pacijentima, kaže se.  

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • crnioraozx:

    Smeta vam novi CT.Neprijatelji nas žele pobiti.Prozirni ste ljevičari.

  • Binga01:

    Nisu se ništa javljali kada je Ostojić kupio "umjetnih pluća" za zdravstvene potrebe cijele Europske unije.

  • Nikola Turajlić:

    Vjerodomoljubnom ministarskom Apostolu neće pomoći ni mošti poglavara Prve Republike, kada na njega zautoče naši vjerodomoljubni pružatelji medicinskih usluga, koji kao pijavice sišu krv od prezadužene hrvatske državne rage (preko HZZO-a). Dobro je dok državna raga ima mogućnost dobijanja kreditne ... prikaži još! infuzije , a kada tu izgubi neka naš Hrvatski Bog pomogne hrvatskim dvonogim papkarima i kopitarima. Što se pak tiče našeg ministarskog Eskulapa, pitanje svih pitanja je da li se ovaj upustio u ljuti boj za narod svoj ili je uvidio da mu može pasti nova Mečka sa Neba (teško da ima živu švagrinu) u ovom humanitaarnom dotacijskom dilu, zar ne?