Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na vojnu vježbu stigli i vojnici iz Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Slovenije

Tijekom dana u Hrvatsku je stiglo 286 pripadnika i 71 vozilo oružanih snaga Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Slovenije
21. svibnja 2019. u 17:30 20 komentara 1878 prikaza
vojna vježba Immediate Response 19
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/7

U sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19, danas je u Hrvatsku stiglo 286 pripadnika oružanih snaga Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Iskrcavanje snaga s brodova HRM-a u Zadru Immediate Response 19 U Zadru se iskrcali vojnici oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga sigurnosti

Tako je preko graničnog prijelaza Karasović stiglo šest motornih vozila i 22 pripadnika vojske Crne Gore, a preko graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo stiglo je 99 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa 17 motornih vozila HMMWV i tri teretna vozila.

Vojska Sjeverne Makedonije, ukupno 30 pripadnika s 12 motornih vozila u Hrvatsku je stiglo preko graničnog  prijelaza Bajakovo, a preko graničnog prijelaza  Macelj stiglo je 135 pripadnika i 36 motornih vozila iz sastava Slovenske vojske.

vojna vježba Immediate Response 19 | Autor : MORH Foto: MORH

Riječ je o snagama koje su stigle na vojni poligon 'E. Kvaternik' kod Slunja, gdje će sudjelovati u međunarodnoj vojnoj vježbi Imediate Response 19, u sastavu multinacionalne bojne, zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Hrvatske, Mađarske, Albanije, SAD-a, Poljske, Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Litve i Njemačke.

Zagreb: Borbeni zrakoplovi izraelske vojske F16 Barak u bazi HRZ-a na Plesu "Drugi pokušaj" Hrvatska u izravnim pregovorima sa SAD-om i Švedskom oko borbenih aviona

Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. Jedan od osnovnih ciljeva vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga.

Vježba se provodi od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. na teritoriju Hrvatske i to na vojnom poligonu "E. Kvaternik" Slunj, u vojarni "Josip Jović" u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

>> Video pogledajte u galeriji na početku članka

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • !zagreb!:

    Eto i crnogorska vojska stigla u hrvatsku. Ne onako kako su prvobitno planirali.

  • tragac:

    Iz BiH 9 vozila stiglo, po tri svakoj nacionalnoj postrojbi. Ili ?

  • viki.liks:

    Sa djelom BiH ratovali, sa Zlovencima problemi s granicom,Crnokorci gađali Dubrovnik, jedino sa Makedoncima nemali ništa dok su nam Albanci kako neki tvrde braća.Srbi su jedini koji ne trče pred Rudom i mogu birati između Natosaveza ili Rusije mada mislim ... prikaži još! da će nam se i oni priključiti jednoga dana htjeli ili ne htjeli a da je Tito još živ hiljadu posto bi podržao ovaj neviđeni spektakl rječima takve sam vas odgajao da ne ratujete međusobno nego zajedno..