Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Suđenje za razbijanje dvojezičnih ploča: 'Prosvjednici su bili organizirani'

ploče
Foto: Branimir Bradarić
1/4
03.12.2014.
u 12:36

Sva četvorica terete se za više kaznenih djela tako da im prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora

Pred sudskim vijećem Općinskog suda u Vukovaru, kojim predsjeda sutkinja Branka Soldo, danas je nastavljeno suđenje četvorici optuženih (Enver Arnautović, Igor Smolčić, Zvonimir Kološnjaj i Ivica Staničić) za događanja od 2. rujna prošle godine kada je razbijena dvojezična ploča postavljena na zgradi Porezne uprave.

Sva četvorica terete se za više kaznenih djela tako da im prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora. Svoje iskaze pred sudom danas je dalo i troje pripadnika Interventne postrojbe PU Vukovarsko – srijemske županije (Marko Milošević, Brigita Vidaković i Zrinka Brkić) koji su toga dana ozlijeđeni prilikom naguravanja sa prosvjednicima. Policajci su još jednom prisjetili se kako je došlo do naguravanja, razbijanja ploče ali i njihovog ozljeđivanja. Niti jedno od njih troje ne zna tko im je nanio ozljede u tom metežu i kaosu koji je vladao, a isto tako niti jedno od njih nema nikakvih imovinsko pravnih zahtjeva prema optuženima.

Milošević je tom prilikom imao ozlijeđen vrat, Zrinka Brkić kontuziju ramena, a Brigita Vidaković ruku radi čega je nosila i longetu. Zapovjednik odjeljenja interventne policije Milošević rekao je da je ispred Porezne uprave bilo sedam raspoređenih policajaca te da su imali zapovijed da čuvaju postavljenje ploče kao i da ne primjenjuju nikakvu silu. Nisu bili niti opremljeni sa svom opremom nego su ploče trebali braniti svojim tijelima. Smatra da su prosvjednici bili organizirani jer je veća skupina njih krenula u naguravanje sa policajcima dok je nekoliko njih razbijalo ploču. Svjedočeći pred sudom policajci su govori kako ih se guralo, hvatalo za ruku, preko vrata, a što je dovelo do ozljeda. Rekli su i kako nisu vidjeli da je bilo tko od prosvjednika na bilo koji način bio naoružan. Nije bilo ni mržnje niti vrijeđanja. – Kada je krenula masa nisam se uplašio ali kada sam čuo kolegicu da vrišti nije mi bilo svejedno. Ipak sam ja, kao zapovjednik odjeljenja, odgovoran za njih, rekao je Milošević.

Jedan od optuženih Enver Arnautović, koji jedini nema branitelja, rekao je kako je zadovoljan iskazima koje su dali policajci i da su govorili istinu. – Rekli su da nije bilo mržnje prema policajcima, niti revolta kao i da nije bilo organizirano okupljanje nego spontano. Isto tako rekli su i da je do ozljeda došlo slučajno tako da nitko od njih niti ne traži nikakvu naknadu, rekao je Arnautović dodajući da je ovo farsa od suđenja i politički progon.

– Policija je dobila zapovijed da dođu tamo i ne pružaju nikakav otpor. Sve se znali i čekali da doše do ekscesa. Iz nama nepoznatih razloga promijenjeno je i sudsko vijeće. U bivšom su sjedili jedan ili dva branitelja i oni očigledno nisu htjeli sudjelovati u farsi od suđenja, rekao je Arnautović. Sljedeća sudska rasprava u ovom slučaju zakazana je za 28. siječanj kada će biti saslušano još pet svjedoka ali i pogledane televizijske snimke od 2. rujna. U vrijeme početka suđenja skupina od 20-ak građana, koji su bili potpora optuženima, prelijepila je dvojezične ploče na sudu sa hrvatskim zastavama.

>> Sabor izbjegava staviti raspravu o dvojezičnosti na dnevni red

Komentara 28

MO
modovisisajteMaraschino
13:44 03.12.2014.

Vidjeli smo na primjeru Darka Pajčića kako je "policija" imala naredbe da ne pružaju otpor... za to nikom ništa i taj "policajac" i dalje šeta Vukovarom i ponosi se svojim "djelom" jer to je radio i za vrijeme okupacije...

Avatar Kristijan Kašić
Kristijan Kašić
13:11 03.12.2014.

Zakon je pisao covjek, zakon covjek i moze mjenjati. Pogotovo ako zakon ne odgovara vecinskom narodu, a to su Hrvati!

AJ
ajmo
13:23 03.12.2014.

Ovo je Hrvatska i ostat če tako a ovi što kažu da je to vandalizam i bezakonje skidati nezakonito postavljene dvojezične table su ostaci službe državne bezbednosti ili udbe te neprijatelji naroda i ne brinite odgojili smo i slijedeću generaciju domoljuba tako da nečete imati mira još 45 godina sigurno. A oni če ostati iza nas čuvati lijepu našu Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije