Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RH diskriminirala lezbijku

Na ovu presudu pozivat će se gay parovi iz Europe

gay pride
Foto: Arhivska fotografija
25.02.2016.
u 22:33

D. Pajić obratila se sudu u Strasbourgu jer joj je sisačka policija 2011. odbila izdati dozvolu boravka. Žalila se MUP-u te upravnom sudu

Hrvatska je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima kada je odbila izdati dozvolu boravka lezbijki Danki Pajić iz Bosne i Hercegovine. Za Europski sud za ljudska prava Danka Pajić time je diskriminirana te joj je uskraćeno pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života.

Bez dozvole boravka

A Hrvatska joj zbog toga, prema presudi, mora isplatiti odštetu od 10 tisuća eura plus sudske troškove u iznosu od 5690 eura.

Danka Pajić obratila se sudu u Strasbourgu jer joj je 2011. godine sisačka policija odbila molbu za dozvolu boravka u svrhu okupljanja obitelji. Kao državljanka BiH željela se pridružiti partnerici u Hrvatskoj, ali nije dobila dozvolu za privremeni boravak uz obrazloženje policije da njezinim zahtjevom nisu ispunjeni uvjeti iz Zakona o strancima.

– U to vrijeme imali smo nekoliko takvih slučajeva. Danka nije bila osamljeni primjer, ali je jedina koja je odlučila izgurati pravdu do kraja. Pa se žalila i Ministarstvu unutarnjih poslova, ali i upravnom sudu, potom višem upravnom sudu, ali bez uspjeha. A na kraju joj je odbijena i ustavna tužba. No bila je uporna pa je 2014. godine podnijela tužbu i pred Europskim sudom za ljudska prava na kojem se pozvala na kršenje konvencije o ljudskim pravima – kaže Marko Jurčić iz Zagreb Pridea. Upravo je ta udruga i pružila pravnu pomoć u rješavanju slučaja Danki Pajić koja danas, doznajemo, živi s djevojkom u Hrvatskoj.

Jurčić podsjeća da je u vremenu kada je D. Pajić predavala zahtjev za privremeni boravak Ministarstvo unutarnjih poslova donosilo novi Zakon o strancima, a ministar je bio Tomislav Karamarko.

– Mi smo još tada kao udruga pisali i Vladi i Saboru te tražili da zakonskim amandmanima ukinu diskriminaciju istospolnih parova i da pravo na privremeni boravak omoguće istospolnim parovima. Odbijeni smo – kaže Jurčić. Dodaje i kako slučaj D. Pajić nije osamljen.

Upornost se isplati

Udruzi Zagreb Pride 2011. godine obratilo se za pomoć nekoliko istospolnih parova s istim problemom, međutim, samo je D. Pajić bila toliko uporna te je odlučila iznijeti cijelu priču do kraja.

– Svim tim parovima država je uskratila pravo na najveću ljudsku potrebu, onu za suživotom. I to je najvažnije – kaže Jurčić.

Iako su ovakvi problemi donošenjem Zakona o životnom partnerstvu postali prošlost, presuda Europskog suda za ljudska prava može pomoći svim onim parovima koji imaju iste probleme u zemljama članicama Vijeća Europe koje nemaju zakon o životnom partnerstvu ili zakon o istospolnom braku, primjerice Srbija, Italija, Bosna i Hercegovina, Litva, Letonija, Poljska, Makedonija...

– I zbog toga je ovo vrlo važna presuda jer će se na nju moći i drugi pozivati – kaže Jurčić

>>Pride: Gay vjenčanja od rujna
. U ime obitelji: Rušit ćemo zakon

>>'Zabranjeno svako javno poticanje diskriminacije LGBT osoba'

Komentara 22

Avatar spasoje
spasoje
22:44 25.02.2016.

Na zapadu Đavo radi po svome

Avatar matalan
matalan
22:44 25.02.2016.

ovo je više nego bolesno, plaćati kazne za perverzne dotepence, jedino ako je u svrhu anataliteta...

Avatar abakus
abakus
22:52 25.02.2016.

Volio bih znati kako bilo koji sud može biti iznad Ustavnog suda naše zemlje? Kako je došlo do toga da tolika prava damo bilo kome? Ne govorim uopće o ovom konkretnom slučaju, potpuno mi je svejedno o čemu je riječ, govorim o principu. Ako je Ustavni sud naše zemlje donio presudu, onda nitko drugi i nikakav drugi sud nema tu više što reći. Koliko vidim, malo pomalo ukida se neovisnost država u ime neke nadvlade i njezinih sudova. Tko nadzire tu nadvladu i te sudove? Ako našim sudovima i našem Ustavnom sudu treba sud viši od njih, po čemu je taj sud EU zaslužio da nad njim ne stoji nitko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije