Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
400 dana vlade

Monti podnio ostavku: Moja vlada nestaje, ali ne zbog Maja

Mario Monti (1)
AFP/Pixsell
21.12.2012.
u 14:51

Prije godinu dana osnovana je ova vlada, koja sada, ali ne zbog proročanstva Maja, zaključuje svoju ulogu, kazao je Monti

Premijer Mario Monti podnio je večeras ostavku predsjedniku republike Giorgiju Napolitanu nakon točno 400 dana predsjedanja talijanskom nestranačkom vladom. Napolitano će u subotu raspustiti parlament i sazvati prijevremene izbore.

Prije godinu dana osnovana je ova vlada, koja sada, ali ne zbog proročanstva Maja, zaključuje svoju ulogu - kazao je danas premijer nestranačke talijanske vlade Mario Monti. Glede svoje budućnosti Monti nije htio danas ništa kazati. Monti će u nedjelju 23. prosinca u 11 sati održati konferenciju za novinare, tradicionalnu premjersku na koncu svake godine, ali već će biti premijerom u ostavci i vjerojatno će osim o jednogodišnjem iskustvu na čelu vlade govoriti i o svojoj budućnosti. U sjedištu talijanske vlade, u Palači Chigi, održana je Božična misa za zaposlenike, kojoj je prisustvovao i Monti.

Zadnji su dani Montijeve vlade, ali za to nisu odgovorni Maje, kako je rekao. Odgovorna je stranka Narod sloboda bivšeg premijera Silvija Berlusconija koja je u parlamentu prestala davati potporu vladi profesora. Sada Berlusconi svakodnevno napada Montija, pa je tako danas izjavio kako se ''nestranačka vlada povila pred zahtjevima Europske unije, a posebno pred zahtjevima Njemačke i sjeverne Europe, koji su doveli do recesije“. Berlusconi drži kako to nije samo njegovo mišljenje, već ima i dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, ali ih ne spominje, koji također drže isto, odnosno da je njemačka politika štednje dovela do recesije. Talijanski parlament izglasovao je večeras sa 309 glasova "za", 55 protiv i 5 suzdržanih Zakon o stabilnosti, kako je nazvan proračun za 2013. godinu.

>> Talijanski premijer Mario Monti najavio ostavku

Komentara 1

CO
cowboy
23:30 21.12.2012.

Sama štednja je pogubna ako se istovremeno ne otvaraju nova radna mjesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije