Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat za Inu

MOL ucijenio Vladu predsjedanjem EU, ove zime upitan i – plin

\'24.05.2004.Zagreb - Inina zgrada na Aveniji Veceslava Holjevca Photo: Boris Scitar/Vecernji list\'
Boris Ščitar/Pixsell
12.12.2010.
u 19:58

Bitka za tu kompaniju vodi se i preko plina, pa usred zime još nema ugovora o dobavi tog energenta iz uvoza iako uskoro istječe ugovor sa Gazpromom

MOL se ne želi olako odreći mogućnosti bolje pozicije u Ini, odnosno preuzimanja većinskog vlasništva, doznajemo iz krugova bliskih Vladi.

I radnici pod pritiskom?

Za takvo što koristi se prednosti ne samo dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a, nego i činjenice da je RH pred ulaskom u EU i da je sljedećih šest mjeseci Mađarska predsjedavajuća zemlja Unijom. Naime, kaže naš sugovornik, slična iskustva prolazile su i druge zemlje prije ulaska u EU, odnosno njihove strateški važne kompanije, no one su ipak uspjele u svom vlasništvu sačuvati, primjerice, naftne kompanije. MOL si dva do dva i pol posto dionica Ine, doznajemo, želi osigurati i preko zaposlenika te kompanije te se navodno radnicima Ine sugerira kako im je “pametnije” dionice prodati MOL-u nego igračima koji spašavaju Vladinu poziciju u toj kompaniji.

Rat za Inu Vlada i MOL vode i preko plina, odnosno ugovora za dobavu tog energenta iz uvoza. Iako je natječaj koji je raspisala Inina tvrtka kćer Prirodni plin okončan i navodno je najbolju ponudu za dobavu plina u iduće tri godine dao EON, ugovor s tom tvrtkom nije potpisan, među ostalim, i zato što navodno kutinska Petrokemija (veliki i značajan potrošač plina), u kojoj je država većinski vlasnik, ne želi s Inom potpisati ugovor o opskrbi plinom (nezadovoljni su cijenom). Ugovor koji bi Prirodni plin trebao potpisati s najboljim ponuđačem temelji se upravo na količinama plina. Da stvar bude apsurdnija, 31. prosinca istječe ugovor koji je Ina imala potpisan s ruskim Gazpromom o dobavi plina (RH 40 posto plina uvozi, a 60 posto je iz domaće proizvodnje) te se nameće pitanje hoće li Hrvatska u jeku zime i najveće potrošnje ostati bez plina!

Hoće li Vlada uspjeti očuvati Inu možda će biti jasno već sljedeći tjedan. Naime, MOL je prije više od tjedan dana najavio preuzimanje osam posto dionica Ine od malih dioničara po cijeni od 2800 kuna. Vladi to otpočetka nije bilo prihvatljivo, no svoje stajalište o tome dala je tek u petak nakon obavljenih razgovora s mirovinskim fondovima i Adrisom, koji su spremni na tržištu kapitala ponuditi veću cijenu od ponuđene MOL-ove te tako spriječiti Mađare da steknu više od 50 posto udjela u Ini. Najvjerojatnije će se sutra obaviti još neki razgovori u Hanfi, koja regulira cijeli tijek pregovora domaćih "igrača" za spas Ine.

Jesu li i spavači u igri

Tijekom sutrašnjeg dana mogla bi se uspostaviti i trgovina dionicom Ine na burzi koja je blokirana od prošloga petka.

Hoće li plan obrane preuzimanja od strane MOL-a biti uspješan možda bude vrlo brzo jasno. Naime, postoje nagađanja da je MOL već preko svojih tzv. spavača kupio potrebnu količinu dionica te si osigurao većinsko vlasništvo u Ini, koje će sa sobom zasigurno donijeti i zahtjev za većim pravima.

Ako "spavača" nije bilo, mirovinci i Adris mogu spasiti Inu da ostane u većinskom domaćem vlasništvu. Mirovinci ne bi bili dugoročni ulagači, nego bi kroz neko vrijeme Vladi vratili te dionice, prilikom sljedećeg izdavanja obveznica ili pri sljedećem IPO-u, primjerice Croatia osiguranja. Adris, pak, ima navodno dugoročne planove te bi moguće težio i značajnijem udjelu u Ini.

Vlada, pak, kako bi u budućnosti izbjegla ovakve situacije, u svom je očitovanju o MOL-u spomenula i izmjenu zakonskih rješenja. Ona se ne odnose na izmjene Zakona o Ini, kako su neki priželjkivali, a SDP čak spomenuo kao opciju, jer to bi moglo značiti blokadu pregovora s EU, kaže nam naš sugovornik, a s obzirom na već zatvoreno poglavlje o slobodi kretanja kapitala. Naime, to bi bila i direktna poruka ulagačima da nemaju sigurnost u našoj zemlji jer mi možemo u svakom trenutku mijenjati zakon ako nam taj ulagač više nije poželjan.

Ključne riječi

Komentara 64

BR
brainiac
20:21 12.12.2010.

Vidli Madjari da su Zlovenci iskamchili \'dimnik\', pa sto ne bi i oni malo ucijenili na ulasku u EU. Pogotovo kad imaju za oponente one koji su lijevom nogom u vladi, desnom nogom u Remetincu i jos povrh svega ne citaju ono sto potpisuju.

UT
utatica
21:17 12.12.2010.

Bem ti držau u kojjo državni odvjetnik obavještava državu preko oceana da vodi istragu protiv nekog. Nezamislivo u suverenoj, slobodnoj državi, jel možda nas američko državno odvjetništvo obavještava protiv koga vodi istrage.

OB
-obrisani-
22:09 12.12.2010.

riješenje; nek vlada digne kredit (ni prvi ni zadnji, bu šuki to sredil, a onda INA nek vraća)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije