Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oglasilo se i Ministarstvo zdravstva o bizarnom slučaju iz Obrovca

HZZO je utvrdio kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti te je pokrenut postupak raskida ugovora, slijedom čega je donesena odluka kojom se ugovor raskida s 30. travnjem 2019. godine, stoji u priopćenju
26. travnja 2019. u 13:25 33 komentara 10616 prikaza
Foto: Screenshot Nova TV
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon bizarnog slučaja iz Obrovca o liječniku Goranu Jusupu i ženi koja se predstavljala kao medicinska sestra, a koji je digao prašinu u javnosti, reagiralo je i Ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako su o slučaju specijalističke ordinacije obiteljske medicine Gorana Jusupa iz Obrovca, slijedom zaprimljene pritužbe pacijenata, obavijestili HZZO, budući da je riječ o njihovu ugovornom subjektu, kao i Hrvatsku liječničku komoru, u čijoj je nadležnost izdavanje i oduzimanje dozvole za rad, a dodatno će u Obrovac poslati zdravstvenu inspekciju.

Goran Jusup SLUČAJ OBROVAC Bivša partnerica doktora otkriva: Prijetio je da će me ubiti

"Ministarstvo zdravstva dodatno će uputiti zdravstvenu inspekciju s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja. Po prikupljanju svih podataka i utvrđenom stanju, Ministarstvo će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti", stoji u priopćenju. 

Povod tome je prilog objavljen u četvrtak u emisiji Nove TV "Provjereno" o liječniku i ženskoj osobi koja radi u ordinaciji kao medicinska sestra bez potrebnih kvalifikacija.

U Ministarstvu ističu kako je HZZO u dva navrata obavio kontrolu izvršavanja ugovornih obveza u ordinaciji u Obrovcu. Po izvršenoj prvoj kontroli u studenome 2018. utvrđene su nepravilnosti te je izrečena mjera radi njihova ispravljanja.

U ponovljenoj kontroli u siječnju ove godine HZZO je utvrdio kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti te je pokrenut postupak raskida ugovora, slijedom čega  je donesena odluka kojom se ugovor raskida s 30. travnjem 2019. godine, stoji u priopćenju.

Goran Jusup Šok u Obrovcu Skandalozni liječnik: Ona je medicinska sestra, može se reći da mi je i zaručnica

Komentirajući javne reakcije na slučaj liječnika i navodne medicinske sestre iz ordinacije u Obrovcu, Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) priopćila je kako sa zgražanjem prati javno razapinjanje kolege obiteljskog liječnika koji "očito ima problem".

Svatko ima pravo na pomoć pri liječenju, pa i liječnici

"Svatko ima pravo na bolest i svu moguću pomoć pri liječenju, pa i naš kolega, te osuđujemo nehumano, diskriminirajuće i ponižavajuće postupanje medija, kolegica i kolega i Hrvatske liječničke komore", ističe u priopćenju predsjednica HUUGO-a Josipa Rodić tražeći ispriku i odgovornost svih koji su tu situaciju prikazivali u "ružnom i nehumanom ozračju".

"Kako to da ni dom zdravlja ni HZZO po ustaljenom djelovanju nezainteresiranog i otuđenog sustava nisu uvidjeli da se nešto loše događa, budući da je veliki broj pacijenata mijenjao izabranog liječnika? Zapošljavanje nove medicinske sestre liječnik je obvezan prijaviti HZZO-u. Je li itko tu prijavu provjerio" , upitala je Rodić. 

Bizaran slučaj iz Obrovca Zaručnica doktora putem Fejsa tražila medicinsku sestru pa se na kraju ona zaposlila

Institucije je zbog nesnalaženja prozvala i Hrvatska udruga za medicinsko pravo, smatrajući nedopustivim da se među sobom propitkuju tko i što u ovom slučaju treba napraviti, dok pacijenti stoje ispred ordinacija u Obrovcu i čekaju da im sustav omogući pružanje potrebne zdravstvene skrbi.

"Nedopustivo je da svi mi, zabrinuti prozvanim slučajem i iščekujući žurnu reakciju institucija, čitamo deplasirana priopćenja strukovnih organizacija te da se one umjesto rješavanja ovakvih slučajeva bave same sobom", ističe predsjednik udruge Miran Cvitković.

Sporna zaposlenica Slučaj Obrovac Komora: Veronika Pecolaj nije medicinska sestra i nema dozvolu za rad

Nakon što je Hrvatska komora medicinskih sestara utvrdila kako osoba koja radi kao medicinska sestra u ordinaciji u Obrovcu nije upisana u registar Komore, reagirala je i Hrvatska liječnička komora ocijenivši kako se u rješavanje slučaja treba uključiti zdravstvena inspekcija, koja ima sve ovlasti utvrditi pravo činjenično stanje.

Također su prozvali HZZO jer nije na vrijeme utvrdio da u toj ordinaciji radi osoba koja se lažno mjesecima predstavljala kao medicinska sestra.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Muncimir:

    Nisu krivi te očigledno poremećene vicfigure nego sve hrvatske institucije koje su nadležne u ovom slučaju. Nerad!

  • Kcro:

    Javnost je zgrozena necinjenjem HZZO-a a ne tim ljudima koji trebaju pomoc. Okomili ste se na bolesne ljude a ne na bolesni sustav koji je bolesniji od ljudi.

  • vorda400:

    Samo malo jel prva inspekcija uopće došla do te ordinacije ili su stali usput na janjetinu pa im se taj put više nije dalo raditi ipak je to Dalmacija tu stvari idu usporeno