Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Milanović:

'Nisam inicirao aferu Janaf, a Šeks je najveća štetočina našeg pravosuđa'

Gospić: Predsjenik Milanović na otvaranju 22. izložbe tradicinalnih proizvoda "Jesen u Lici"
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/3
14.10.2020.
u 20:37

Mislim da nitko u tom trenutku nije imao razloga posumnjati u bilo što, rekao je o Kovačevićevom klubu kojeg je nekoliko puta posjetio

Predsjednik Zoran Milanović gostovao je u HRT-ovoj emisiji 1 na 1 Romana Bolkovića gdje je razgovarao o aferi Janaf, klubu Dragana Kovačevića i drugim aktualnim temama.

Milanović je negirao da je inicirao aferu Janaf tvrdeći da je samo otvorio raspravu o nelogičnostima. 

"Mjere traju godinu dana, što je van svake pameti. Tražim odgovor na pitanje kako mediji imaju sve podatke, a mogla im je dati samo jedna institucija", rekao je i dodao kako je to mogla biti institucija koja je vodila istragu, odnosno policija ili USKOK. 

"Policija nema interes da to radi. Institucije imaju metodu rada koja je mimo zakona i neprihvatljiva. Ako je istraga tajna, onda ne možeš kao jedna strana u postupku... Nagledao sam se svega i svačega i rekao sam da je sad stvarno dosta. Meni je to s one strane amaterskog", tvrdi, a Bolković ga pita želi li nešto prikriti.

"Dugim riječima, pitate me jesam li lopov?", uzvraća Milanović protupitanjem. Bolković tvrdi da ga je to pitao jer postoji takva interpretacija, a slične je izjave imao i premijer Andrej Plenković

"On je svašta rekao, rekao je i da se trebam stabilizirati. Rekao je i da sam očito bolestan od bjesnoće pa možda da njega to pitate, a ne mene", poručuje Milanović. 

Na pitanje je li premijer Plenković trebao znati za izvide i je li nekoga trebao izvijestiti, Milanović odgovara: "Njega je netko trebao izvijestiti. To je užasno ozbiljna situacija, i o tome premijer mora znati i zna", smatra.

O klubu Dragana Kovačevića u kojeg je zalazio tvrdi: "To je mjesto u vlasništvu jedne pravne osobe u kojem su se mnoga društva nalazila pa tako i moje društvo, ako se može nazvati društvom".

"Načelnik glavnog stožera je došao tamo jer sam mu ja rekao da dođe. To je bio teren za normalne ljude. Mislim da nitko u tom trenutku nije imao razloga posumnjati u bilo što", objasnio je i dodao: "Tamo sam bio nekoliko puta i uvijek u istom društvu. Nisam kartao, tamo se ništa ne toči, to nije restoran. U tome nitko ne vidi ozbiljan problem, posebno ne pravobraniteljica za ravnopravnost spolova". 

Video - Grbin o Milanoviću: Očito je odlučio biti predsjednik s karakterom

Milanović je upitan i o lustraciji te zašto je napao Vladimira Šeksa, nazivajući ga navodnim kodnim imenima Kolega i Sova.

- Pa to su njegovi nadimci iz medija. Nisam ja rekao da su to njegova kodna imena. To Vi kažete. On je za mene najveća štetočina hrvatskog pravosuđa, s obzirom na ovlasti koje je imao.

Zašto?

- Zato što je hrvatsko pravosuđe danas u neželjenom i nepovoljnom stanju zahvaljujući ljudima kao što je on i prvenstveno njemu. Hoćemo to osporavati? Ali sve to skupa ja bih radije prepustio bio zaboravu i ne polemizirao s čovjekom koji je i malo stariji već, 77 godina, ali opet, američki predsjednik će možda biti osoba rođena dvije godine ranije, da gospodin Šeks isto tako kad god dođe u neki program naprosto ne bira što će reći. I sad, mi smo jednaki u javnom prostoru. Jednaki smo. Gospodin Šeks u petom mjesecu, nakon što ja osporavam političko utemeljenje promjenu datuma Dana državnosti i kažem da je 30. svibnja jedan značajan datum, to je spomendan Hrvatskog sabora, to nije Dan državnosti i  nije Dan neovisnosti, a na to taj gospodin kaže da treba razmotriti okolnosti i uvjete moga opoziva zbog toga. To je normalno ponašanje? Zato sam ja reagirao na to. I ubuduće ću isto, odnosno vidjet ću hoću li na njega. Kakva je to izjava da predsjednika Republike nakon četiri mjeseca treba opozvati i razmotriti proceduru za to. Imate taj citat? Nemate.



Imam, imam.

- Znate Vi vrlo dobro da čovjeka, pa ni Šeksa, ne bih napao iz čista mira jer iza mene je 15 godina javnog rada. Nisam imao problem ni s manjinama, ni sa ženskim rodom i spolom, naprosto nisam imao. Ako je bio, bio je neki marginalni. A na meni je bila ogromna odgovornost. To bi valjda trebalo, a Vi me prekinite ili razuvjerite, biti nekakav prilog dokazu da baš nisam tako problematičan. Ali sad ću biti, jer znate, to kako bi se predsjednik trebao ponašati, ja ne znam tko propisuje te uzuse. Kad gledamo nekakvo laboratorijsko stanje jedino se Ivo Josipović ponašao prema nekim tim kriterijima i zbog toga bio izvrgavan ruglu jer je bio jako pristojan. Drugi nisu, ni Mesić, ni Tuđman pa ni moja prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović u nekim situacijama. Josipović je, onako kako moja mama voli. Rugali su mu se zbog toga. Čovjek je nepravedno ismijavan.

Komentirao je i nabavu borbenih aviona u koju se nije htio miješati jer je to, kako kaže, posao Vlade.

"U povjerenstvu za nabavu aviona sjedi i nekoliko osoba koje je tamo imenovala Vlada, a koji su na te dužnosti imenovani mojim potpisom, bez da me je itko išta pitao", dodao je i rekao kako će podržati bilo koju od dvije realne odluke premijera Plenkovića. 

Vezano uz američke borbene avione tvrdi kako smo od SAD-a dobili veliki dar u obliku naoružanja što predstavlja moralnu obavezu

"Gledaju se ponude, a svaki od tih aviona zadovoljavaju naše potrebe. Cijena će biti jako bitna. Ako je američka ponuda preskupa onda će to biti problem. Ali to je odluka koju mora donijeti premijer", smatra i dodaje kako se to radi za Hrvatsku za sljedećih 30 godina. 

Predsjednik Milanović osvrnuo se i na svoju komunikaciju za koju je ustvrdio kako se nije promijenila od kad je napustio diplomatsku službu. 

"Ili recimo moj istupi u Hrvatskom saboru. To je isto, ljudi su jako dobro znali koga biraju. Ja sam imao jako veliku povijest djelovanja, ako hoćete anamnezu", tvrdi. 

VIDEO Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

Komentara 58

MX
Mister X
21:49 14.10.2020.

Šeks je najveća štetočina našeg pravosuđa' i legalne pljačke ....

SA
sargu123
21:04 14.10.2020.

Bolkoviću, jel ti bilo neugodno?

SH
Shadow_
21:14 14.10.2020.

Izdominirao je Milanović opet .. Znaci Bolkovic postavi pitanje da većina pravnih stručnjaka misle da je Milanović ukrivu .. Milanović ga pita koja većina ? Neka navede bar 3 imena tih pravnih stručnjaka da bude bar neka većina ako ne i 7 imena .. Bolkovic bleji kaže pravni faks .. Milanović kaže ko s pravnog faksa.. Bolkovic bleji..Milanović ok ajd bar jedno ime onda .. Bolkovic i dalje bleji i kaže nemam pojma .. koja komedija .. 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije