Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TREBA GA ZAŠTITITI'

Milanović: Američke sankcije Čavari su bahato teroriziranje predstavnika hrvatskog naroda u BiH

Brijuni: Izjave predsjednika nakon trilateralnog sastanaka Milanović, Pahor i Van der Bellen
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
07.06.2022.
u 15:57

Američko ministarstvo financija u ponedjeljak je na popis sankcioniranih dužnosnika u Bosni i Hercegovini dodalo dužnosnika tamošnjeg HDZ-a BiH Marinka Čavaru

Uvođenje američkih sankcija predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari „bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda“ u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je u utorak predsjednik Zoran Milanović.

Američko ministarstvo financija u ponedjeljak je na popis sankcioniranih dužnosnika u Bosni i Hercegovini dodalo dužnosnika tamošnjeg HDZ-a BiH Marinka Čavaru i ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD-a Milorada Dodika s objašnjenjem da su 'slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH', te potkopavali Daytonski mirovni sporazum.

Dan kasnije Milanović je priopćenjem to prozvao „bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH“ kojemu Hrvatska „mora pružiti svu potrebnu zaštitu“.

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Daytonski sporazum, „politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha“ tog sporazuma „svoje prste imala i još ima i američka diplomacija“, s visokim predstavnicima za BiH, nastavio je hrvatski predsjednik. 

„Ako tko brani daytonski Ustav BiH i istinski demokratske procese - koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti - onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih“, zaključio je Milanović. 

>> VIDEO Povjesničar: Putin bi u idućim danima mogao predložiti prekid vatre

Komentara 32

Avatar Croatino
Croatino
16:02 07.06.2022.

Ajmo Milanovicu, jos na i posvadjaj s Amerima. Ako vec tako mislis, onda barem rijecnikom diplomata, "bahato teroriziranje" bi nekome moglo smetati ko te nezna

HR
hrUsrcu
16:23 07.06.2022.

oooo, spustio si se sa koka-kole :) i probudio se. vec sam mislio da si u klinici za odvikavanje. sad se mozemo radovati tvojim "mudrim" komentarima

PR
prahrvat
17:51 07.06.2022.

biće se čuo s Lavrovom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije