Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI IZBORI 2008.

McCain još uvijek vjeruje u pobjedu

Republikanski predsjednički kandidat John McCain
Foto: AP
28.10.2008.
u 20:55

Za oba predsjednička kandidata početak posljednjeg tjedna uoči izbora započeo je ludom predizbornom utrkom po državama koje su ključne za pobjedu i ulazak u Bijelu kuću. Uz već poslovični Ohio, bez kojega, kažu komentatori, nema ulaska u Bijelu kuću, tu je i Florida, koja je postala problem prije osam godina.

Neodlučni
Države koje su u ovim posljednjim danima ušle u žarište interesa su Nevada, New Mexico i Colorado, koji već više od 40 godina nije glasovao za demokrata, a u kojem sada demokrat Barack Obama vodi s 50 posto potpore, nasuprot McCainovih 43 posto. Presudit će, očito onih sedam posto neodlučnih. I ovoga se puta pojavio problem glasačkih strojeva, koji su nepouzdani i nepecizni i koje je lako saboritati. U New Jerseyju pronađeni su glasački strojevi u hodniku lokalne uprave, a jedan kompjutorski znalac, kojeg je angažirala TV kuća, u samo tri i pol minute zamijenio je u jednom stroju čip tako da svi glasovi s njega idu McCainu.

“Mislim da će republikanci opet nešto pokušati s lažiranjem glasova, no mislim da je razlika u Obaminu korist tolika da će im uspjeti samo to da stvore privid da poraz nije tako strašan. Iako sam oduvijek glasovao za republikance, a glasovao bih za predsjednika Busha i treći put, jasno mi je da će pobijediti Obama. Ne znam što će biti jer mislim da moramo vojno pobijediti u Iraku, ali ljude sada za to nije briga. Živi se sve lošije i to je glavna stvar” kazao je Phil Ortmand, radnik iz Pennsylvanije koji zarađuje 30 tisuća dolara godišnje i kaže da mu je to dovoljno jer nije tipični američki potrošač.

I dok su predsjednički kandidati obilazili države i držali po tri predizborna skupa na dan, u nedjeljno jutro ispred Bijele kuće svoju je kampanju samostalno vodio Miko Sloper, učitelj matematike iz Kalifornije, odjeven u kostim Uncle Sama s natpisom “Glasujte za Obamu”. “Razmišljao sam da se uključim u Obaminu kampanju kao volonter, no onda sam odustao i odlučio da ću voditi svoju vlastitu kampanju za Baracka Obamu. Dolazim ovdje svakoga vikenda – tu je puno ljudi i svi se žele ispred Bijele kuće slikati s Uncle Samom. Kućama odnesu slike na kojima se nalazi i ovaj natpis, koji će ih možda podsjetiti da odu na birališta i glasaju za Obamu”, kazao je Miko Sloper. A John McCain je TV programu Meet the Press zanijekao preciznost različitih ispitivanja javnog mnijenja, osim onih koja idu njemu u korist, i naglasio kako osjeća da će ova utrka biti jako izjednačena i da će noć između 4. i 5. studenoga trajati dugo, no da će on na kraju pobijediti.

Seciranje
No sve to nije izgledalo previše uvjerljivo jer su, s druge strane, stizale vijesti da je Republikanska stranka već počela secirati McCaina i njegovu kampanju i pokazivati da su izbori zapravo već izgubljeni. Ono što stranku sada muči izbori su za Kongres i način kako da se i tu spriječi poraz. Pokušava se u posljednjem trenutku upumpati novac u kampanje kandidata za Kongres i Senat, no čini se da i tu stvari ne stoje dobro jer je utrka i na tom planu, čak i u državama gdje su republikanci pobjeđivali desetljećima, otvorena.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije