Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Veledrogerijama će kroz rebalans proračuna biti isplaćeno 1,84 milijarde kuna

Kroz rebalans će za Ministarstvo zdravstva biti osigurana 1 milijarda i 340 milijuna kuna te dodatnih 200 milijuna za HZZO-u za plaćanje lijekova ljekarnama, a to je ukupno milijarda i 840 milijuna kuna, rekao je Marić.
26. listopada 2020. u 16:53 29 komentara 1755 prikaza
Rovinj: Ministar Marić na konferenciji "Izazov promijene"
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je nakon sastanka s veledrogerijama kako će, nakon u petak isplaćenih 300 milijuna kuna, kroz rebalans državnog proračuna za plaćanje duga veledrogerijama biti osigurana ukupno jedna milijarda i 840 milijuna kuna.

COVID 19 Ne mogu obavljati posao Dramatična pisma liječnika u KB-u Dubrava: 'Nedostaje lijekova i hrane, pacijentica je tri dana ležala gola'

Kroz rebalans će za Ministarstvo zdravstva biti osigurana 1 milijarda i 340 milijuna kuna te dodatnih 200 milijuna za HZZO-u za plaćanje lijekova ljekarnama, a to je ukupno milijarda i 840 milijuna kuna, rekao je Marić.

Detalji o preraspodjeli novca unutar proračuna bit će poznati u četvrtak kada će se o rebalansu raspravljati na sjednici vlade, najavio je.

Cilj je, kazao je, rokove plaćanja svesti na 180 dana, a sve troškove iznad toga riješiti. Kazao je i kako je preduvjet za plaćanje unutar zakonom predviđenog roka od 60 dana moguće jedino ako nema generiranja novih dugova za što je nužno donijeti i mjere koje će to omogućiti.

"Problematika je složena i učinit ćemo sve što je u našoj moći da ne dođe do poremećaja u lancima opskrbe, poglavito lijekova ali i da je paralelno s rješavanjem ovih problema nužno donijeti i mjere koje će dovesti do toga da ne dođe do generiranja novih obveza", izjavio je.

koronavirus Pritisak veledrogerija i farmaceuta Dug udvostručen u godinu dana: Jesu li lijekovi skupi da bi se pokrilo čekanje na naplatu

"Bilo bi sjajno kad bi problematika dugova prema veledrogerijama te poglavito stari i trenutni dugovi bili jedini problem. Dugovi prema veledrogerijama su između 4,5 i 5 milijardi kuna a ukupni drugovi zdravstvenog sustava s 30. rujnom su došli na 10,5 milijardi kuna. Sustav mjesečno generira prosječno 220 milijuna kuna novih obveza, a u protekla dva mjeseca je dinamika čak i ubrzana s obzirom na covid", kazao je ministar financija.

Beroš: Ukupne obveze u zdravstvu narasle na preko 13 milijardi

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako pojedine bolnice još nisu iskazale nedostatak lijekova te pretpostavlja da imaju određene rezerve koje će biti dostatne do rebalansa proračuna.

Kazao je kako su ukupne obveze u zdravstvu narasle na preko 13 milijardi  kuna te su povećane u odnosu na prošlu godinu zbog dva razloga povećanja plaća u zdravstvu te zbog velikih izdvajanja na posebno skupe lijekove.

Dodaje međutim kako od prvog dana mandata ukazuje na nesrazmjer ulaganja u zdravstveni sustav i onoga što se nudi svima osiguranima.

"Hrvatska izdvaja u nešto više od 800 eura po stanovniku što je 7,4 BDP-a a to je daleko ispod prosjeka EU, gdje je taj postotak oko 9,9 posto, donosno prosječno izdvajanje iznosi 3070 eura. Dakle, mi sa puno manje novca osiguravamo gotovo jednaka prava na razini skandinavskih zemalja", kazao je Beroš dodavši kako bi s obzirom na to i na razinu prava zdravstveni sustav mogli ocijeniti vrlo dobrom ocjenom.

Zdravko Marić VELIKI DUGOVI Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova, ali treba napraviti reformu zdravstvenog sustava

Budući da zdravstveni sustavi godišnje poskupljuju od 5-10 posto nužno je, ako se žele zadržati prava osiguranika, povećati izdvajanja u zdravstveni proračun putem doprinosa i transfera iz Državnog proračuna, kazao je Beroš.

Predstavnici veledrogerija ocijenili su današnji sastanak pozitivnim ali i najavili da će do rebalansa proračuna trajati otežana isporuka lijekova zdravstvenim ustanovama.

"Do rebalansa možemo samo najaviti da ćemo imati otežanu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda. Isporuka je otežana  jer se i mi susrećemo s određenim blokadama dobavljača i nestašicama lijekova tako da ne možemo isporučiti ono što nemamo na zalihama", rekla je predstavnica veledrogerija Dijana Percač.

Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • hren_sos:

    Sreća u nesreći je što imamo dva iznimno kvalitetna kadra, Marić se nebrojeno puta iskazao kao pravi stručnjak za financije,a za Beroša od početka krize s koronom imam samo riječi pohvale.

  • manipulacija:

    Naravno, sad veledrogerije rade silne žrtve od sebe, zloupotrebljavaju pandemiju zbog svog profita....

  • Judita:

    Klasična priča , svake godine veledrogerije krenu ucjenjivati, onda im se isplati dio novca pa onda opet budu dobri kao bubice. S moralne strane, za vrijeme pandemije , čista katastrofa.