Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dramatična pisma liječnika u KB-u Dubrava: 'Nedostaje lijekova i hrane, pacijentica je tri dana ležala gola'

Dr. Božo Radić, zamjenik predsjednika bolničkog Povjerenstva za kvalitetu KB-a Dubrava dao je otkaz, obrazloživši ga u dopisu.
26. listopada 2020. u 11:41 46 komentara 8000 prikaza
COVID 19
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kliničkom bolnicom Dubrava kruže dopisi dvoje liječnika koji ukazuju na jako loše uvjete u bolnici u kojoj nedostaje hrane i lijekova. U tim se dopisima liječnici obraćaju nadređenima ukazujući na nedostatke zbog kojih ne mogu obavljati svoj posao, a na koje ne mogu utjecati pa se ograđuju od osobne odgovornosti uslijed tih okolnosti. 

Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar UVEDENE STROŽE MJERE Eskalira broj zaraženih: Mobiliziraju se studenti, umirovljeni liječnici, Arena

Dr. Božo Radić, zamjenik predsjednika bolničkog Povjerenstva za kvalitetu KB-a Dubrava dao je otkaz, obrazloživši ga u dopisu koji je došao do nas. Potvrdu autentičnosti ovog dopisa čekamo od dr. Radića, doc. Josipa Ćurića, pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite te ravnatelja prof. Srećka Marušića.  

Drugi je dopis liječnice sa Zavoda za gastroenterologiju i njeno svojevrsno izvješće nakon jednotjednog rada na odjelu za COVID, odnosno u Respiratornom centru. Liječnica upozorava na lošu skrb o pacijentima koji navodno ne dobivaju obroke, lijekove ni adekvatnu higijensku skrb. 

Video – Jedan dan u KB-u Dubrava – u bolnici prenamijenjenoj u centar za COVID-19

 

Donosimo i pisma liječnika:

Prvo pismo

Poštovani doc. Ćurić,

Imajući u vidu zakonske obaveze Službe za kvalitetu (SLK) dužan sam vas izvijestiti da SLK više ne može izvršavati svoje obaveze prema pacijentima i osoblju u sadašnjim uvjetima rada i organizacije KBD-a, posebno imajući u vidu PRIC KBD.

Suština postojanja Službe za kvalitetu je osiguranje i smanjivanje rizika za život i zdravlje pacijenata i osoblja što u ovom trenutku nije slučaj.

Kao što znate, od početka prvog vala epidemije, SLK je svakodnevno radila i koristila alate koje su joj na raspolaganju i tako sudjelovala u izradi mnogobrojnih postupaka koji su se koristili i koji se koriste. Radi djelatnika SLK koji su svakodnevno radili i dan danas rade, osobno mi je žao što se njihovo iznimno zalaganje nikada neće adekvatno valorizirati, jer ga nažalost mnogi i ne razumiju.

COVID 19 'VRATITE SE U SUSTAV' HUBOL: Liječnici iz Sabora i drugih tijela vlasti neka ostave svoje funkcije i vrate se službi

Neovisno o vrlo zahtjevnom periodu od 1.3., SLK je zaprimila brojne pritužbe i sa 100% učinkom ih adaktirala.

Sve zadatke koje su stavljeni pred nju kao i svi zahtjevi prema Zakona su bili izvršeni imajući u vidu uvijek u vidu suštinu postojanja SLK.

Nažalost, nedostatkom strategije planiranja i nepostojanjem cilja, uspostavljanjem paraformalnih tijela, smatram da je utjecaj SLK intencijski minoriziran usprkos tome što boravak unutar KBD predstavlja značajan rizik kako za pacijente tako i za osoblje neovisno o iznimnom trudu mnogobrojnih djelatnika.

Kako SLK nema izvršne ovlasti, nego služi kao izvršna ispomoć, tako sam dva puta službeno apelirao da se uspostavi zakonito ustrojstvo i struktura PRIC KBD, što se do danas nije dogodilo, a ujedno do danas nisam o tome dobio nikakav službeni odgovor.

U kulminaciji vlastite frustracije, nefunkcioniranja u profesionalnom i nažalost privatnom životu, poslao sam zamolbu Ravnatelju za Sporazumni raskid svog Ugovora o radu s datumom 1.11.2020. godine.

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Liječnik iz klinike Dr. Fran Mihaljević: Djelatnici su umorni, a problem je i potrošni materijal

Potpuno svjestan kritičnog trenutka u kojem se nalazimo i kako se moj čin može okarakterizirati kao bijeg, unaprijed se samovoljno proglašavam moralno suodgovornim, jer nisam uspio utjecati na to da se ključne stvari promijene. Stvaranje atmosfere kolektivnog straha i retorike ratnog stanja je u svoj suprotnosti mog shvaćanja života, zakona, medicine, a na koncu i realiteta. Prvenstveno smatram da odgovornost leži u neučinkovitom vodstvu, neadekvatnom znanju i sposobnosti za upravljanje specifičnom krizom u kojoj se KBD nalazi već 7 mjeseci gdje se takva retorika koristi kao alat opravdanja za odluke koje se donose.

Dopustite da naposljetku budem i osoban, jer vas smatram i prijateljem, i izrazim žaljenje žao što vaše profesionalne i osobne karakteristike nisu prepoznate i što nemate izvršnu funkciju, jer sam uvjeren da bi mnoge okolnosti bile drugačije i bolje.

Od trenutka kada budem osoba koju neće obvezivati Ugovor o radu, svoje znanje i vještine artikulirano ću javno koristiti i u slučaju potrebe kao liječnik volonterski sudjelovati u radu KBD.

Detaljno izvješće o radu kao i prijedlog osobe na moje mjesto ću vam naknadno dostaviti.

Do boljeg sutra.

Srdačno, Božo Radić

Video – Postavljanje kreveta u Areni za oboljele od COVID-19

 

Drugo pismo 

Poštovani, obavještavam vas službeno nakon osobnog sudjelovanja u radu respiratornog centra nakon tjedne smjene u timu sa specijalizantom.

U proteklih 5 radnih dana moje smjene u trajanju od 8 do 16 h ukupno sam preuzela između 30 i 40 bolesnika, od toga sam osobno otpustila 10. Ne prijavljujem umrlih bolesnika tijekom moje službe.

Bez obzira na izniman osobni trud koji sam uložila za zbrinjavanje bolesnika, smatram da isti nisu adekvatno zbrinuti te da istima nije pružena odgovarajuća potrebna skrb koja nije posljedica mog osobnog angažmana i truda.

Naime, tijekom cijele moje službe, ponavljali su isti problemi na koje sam u nekoliko navrata apelirala onima za kojima sam u tom trenutku smatrala da su zaduženi za rješavanje navedenih problema, međutim budući da se nije riješio gotovo niti jedan problem koji sam uputila, mogu jedino zaključiti da niti jedna osoba nije odgovorna za navedenu problematiku te da za sve nastale posljedice osobno odgovaram, a ne smatram se krivom.

COVID 19 NEDOSTATAK LIJEČNIKA Počela mobilizacija umirovljenih liječnika: Komora uputila poziv za pomoć zdravstvu

Ukazala bih na sljedeću problematiku:

1. Svakodnevno bolesnici ne dobivaju obrok. Na kolicima iz kuhinje ne dođe pladanj sa imenom pojedinih bolesnika iz nepoznatog razloga. U nekoliko sam navrata nazvala našu kuhinju te apelirala na problem na što je odgovoreno da će obrok doći. Budući da sam zbog „potrošnje“ opreme morala napustiti prostore RC-a, nazvala sam sestre koje su ostale na Odjelu, međutim istima nije poznato da li je bolesnik dobio ili nije dobio ručak. Ja osobno ne poznajem sestre i med. tehničare s kojima sam u smjeni niti postoji adekvatno predstavljanje i raspoznavanje osoblja niti mogu po bolnici tražiti ljude koji bi mi potvrdili jesu li bolesnici jeli. Sutradan u vizitama bolesnici potvrđuju da obrok nisu dobili, a isto navode i drugi bolesnici po sobama. Bolesnik koji je psihoorganski promijenjen u dobi od 82 godine je nakon što nije dobio ručak, ustao je i sam hodao po odjelu te je samo zahvaljujući tehničaru spriječen njegov pad. Bolesniku je izmjeren GUK 3,8. Smatram da nisam odgovorna za potencijalno nastalu ugrozu bolesnika i loš ishod liječenja uzrokovan neadekvatnom prehranom bolesnika na koju ne mogu utjecati niti osjećam da moji individualni apeli nadležnim službama rješavaju ovaj problem na svakodnevnoj razini.

2. U RC ne postoji adekvatna količina lijekova. Istaknut ću inhibitore protonske pumpe kao profilaksu ordiniranih kortikosteroida. Ne postoje adekvatni analgetici te je bolesnici s metastatskim karcinom u kosti radi bolova ordiniran Lupocet u dozi 500mg koji je u tom trenutku bio jedini dostupni analgetik za kojeg smatram da nije adekvatan te ne može kupirati takve bolove. Svakodnevno sam izložena napadima bolesnika i obitelji radi nedostatka terapije, a nemam niti odgovor tko je odgovoran da se bolesnicima vrate njihovi lijekovi koji su donijeli od kuće budući da liječnici obiteljske medicine nisu dužni propisivati bolesnicima lijekove dok se nalazu u bolničkoj skrbi. Konkretno radi se o lijekovima za ulcerozni kolitis koje uzima bolesnik te isti bolesnik smatra da po izlasku iz bolnice neće svoju terapiju za što smatra da sam odgovorna ja kao njegov vodeći liječnik.

SPAJANJE OBJEKATA Posljednje pripreme: Vojska izgradila komunikacijski tunel u KB Dubrava

3. Nadalje, svakodnevno primam pritužbe za neadekvatnu higijenu bolesnika (nedostatak sapuna, ručnika za ruke, nedostatak tuševa i broja sanitarnih čvorova) koja narušava stanje bolesnika te također ne nalazim nikoga odgovornog za to osim sebe koja sam potpisana na svim nalazima bolesnika.

4. Također, ne postoji odgovorna osoba mimo mene za bolesnike kojima obitelj ne donosi osobne stvari. Bolesnica u dobi od 84 godine dovedena je iz mirovnog doma u pidžami koja je nakon nekoliko dana skinuta s bolesnice jer je bila prljava i bolesnica je tijekom 72 sata provela gola u sobi s još 3 bolesnika i 3 bolesnice izložena stalnim pogledima. Krevet navedene bolesnice nalazi se uz vrata sobe i tijekom 2 dana su se kraj tih vrata izvodili radovi izgradnje novih vrata prema objektu B te je bolesnica neprestano bila izložena vanjskoj temperaturi. Preko 20 telefonskih poziva sam uputila da se bolesnici omogući donirana majica i deka, međutim bolesnica je isto dobila 4. dan hospitalizacije. Kao i u gore navedenim slučajevima, smatram da posljedice istoga nisu moja pravno medicinska odgovornost.

5. Prilikom preseljenja bolesnice srednje životne dobi u RIC (radi se bolesnici koja je bez kisika imala saturaciju oko 70%, a na 15L kisika nije postignuta saturacija veća od 78%) nije bila dostupna boca s prijenosnim kisikom jer je kisik bio potrošen. Nije mi poznato tko je odgovorna osoba za isto. Budući da je bolesnica bila klinički loša, ista je preseljena bez kisika, vidno dispnoična, respiratorno ugrožena.

BOLNICE SVE OPTEREĆENIJE Hitni pacijenti od danas ne idu u KB Dubrava

6. Također, bolesnici se u vizitama žale na moj angažman tijekom boravka u RC jer me zovu i dovikuju i da ja ne dolazim na pozive. S obzirom da na sobama ne postoji zvono/alarm, a zbog opreme koju nosim ne mogu dobro čuti, ne čujem bolesnike koji dozivaju te smatram da u slučaju da bolesnik zove u pomoć i da zbog mojeg neodaziva nastupi za njega trajna posljedica, da nisam službeno kriva.

7. Za kraj, s obzirom na izmjene sestara i tehničara, za razliku od uobičajenih vizita na odjelu, ne postoji uopće vizita sa sestrama (do jučerašnjeg dana 22.10.2020.) te ne postoji prijenos informacija o bolesnicima niti potvrda što je bolesnik i da li je bolesnik dobio terapiju. Od bolesnika sam obaviještena da nisu dobili terapiju. Isto potvrđuju osobe koje s bolesnicima dijele bolesničke sobe.

Zaključno, smatram da u ovim uvjetima rada bolesnicima nije pružena adekvatna medicinska skrb te da su narušena njihova prava. Za isto se ne smatram pravno medicinski odgovornom i u slučaju tužbi od strane obitelji ili samih bolesnika, mislim da nisam pravno zaštićena.

Trpimir Goluža nosili zaštitnu odjeću Zaraženi liječnik iz Petrove: 'Sudjelovao sam u porodu pozitivne azilantice, možda sam tom prilikom zaražen'

S obzirom da mi je sloboda savjesti zajamčena člankom 18. Opće deklaracije o pravima čovjeka, a po čl. 47. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine, pročišćeni tekst, broj 56/90, 135/97, 8/98, 113/00, 124/00, 28/01, 41/01, 55/01, 76/10, 85/10, 05/14), imam zajamčeno pravo na priziv savjesti, sukladno Hipokratovoj zakletvi, smatram da bolesnicima zbog tehničkih uvjeta u kojima radim ne pružam potrebnu medicinsku skrb te nisam odgovorna za potencijalno nepoželjne ishode liječenja.

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • IVANIVANIVAN:

  ima love kod Kuščevića ,Rimac,Tolušića,Marića,Kovačevića.Sanadera...hvala HDZ/SDP/HNS

 • Avatar gunner12345
  gunner12345:

  što smo na kraju odlučili da li ćemo kupiti Dassault Rafale ili F16 VIPERE?

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  A kako bi bilo poslati međunarodnu inspekciju. Mogli bi ostati u većem šoku nego Šveđani s Dinamovim igralištem.