Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Aktivacijom državne imovine obogatit ćemo državni proračun

Istaknuo je kako će se najveći problemi koje jedinice lokalne i područne samouprave imaju s Ministarstvom riješiti donošenjem novog Zakona o upravljanju državnom imovinom, o kojemu bi se u petak trebalo glasovati u Hrvatskome saboru.
21. svibnja 2018. u 15:29 5 komentara 380 prikaza
Goran Marić
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar državne imovine Goran Marić sa suradnicima u ponedjeljak je na radnom sastanku u Varaždinu s predstavnicima županijske vlasti, saborskim zastupnicima te gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Varaždinske županije razgovarao o stanju državne imovine u toj županiji te mogućnosti njezina svrsishodnijeg aktiviranja u korist lokalne zajednice.

Goran Marić Minista državne imovine G. Marić: Ministarstvo ostaje i šalje DORH-u zahtjeve za iseljavanjem iz državne imovine

Marić je sastanak ocijenio izvrsnim i dodao kako se razgovaralo o dosta neriješenih problema. "Dobili smo popis 50-ak predmeta s područja županije, gradova i općina kojima će se naše Ministarstvo posvetiti i ažurnije reagirati. Naravno, neki od njih su prioriteti i već smo danas neke razriješili“, rekao je ministar.

Istaknuo je kako će se najveći problemi koje jedinice lokalne i područne samouprave imaju s Ministarstvom riješiti donošenjem novog Zakona o upravljanju državnom imovinom, o kojemu bi se u petak trebalo glasovati u Hrvatskome saboru.

Ministar Marić naglašava kako će se njime konačno pokazati svijest i spoznaja o stanju državne imovine i njezine važnosti i potencijala.

"Dosad nije bilo dovoljno spoznaje o stanju, a kamoli o potencijalu takve imovine. S aktivacijom državne imovine po gradovima i općinama, državni će proračun biti bogatiji, prihodi će se znatno povećati. Jedinice lokalne samouprave će oživjeti, investicije će se osigurati, a onda to sa sobom donosi nova zapošljavanja i ostanak ljudi u tim krajevima“, kazao je Marić.

Zadovoljan sastankom bio je i varaždinski župan Radimir Čačić koji je istaknuo da u Varaždinskoj županiji ima nekoliko vrlo ozbiljnih problema vezanih uz državnu imovinu, ali da se oni polako rješavaju u dogovoru i uz podršku Ministarstva, posebice kad su u pitanju dva važna projekta.

"Danas smo dobili obavijest da je odobreno 800 tisuća kuna europskog novca za projekt dvorca Opeka u Vinici. Za to je pretpostavka, da bi dobili 35 do 40 milijuna za Centar kompetencije za hortikulturu, da se taj prostor prenese u vlasništvo Županije. Danas je dogovoreno s ministrom i njegovim suradnicima da to napravimo u najkraćem roku, kako bi taj novac mogli povući“, rekao je Čačić.

Dodao je da je ozbiljan projekt i jahaona, opisavši ga kao atraktivan gospodarski, turistički i sportski projekt.

"U suradnji s Gradom Varaždinom, mi uzimamo taj prostor jahaone u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu, a onaj bočni i druge prostore uzima Grad. Mi uzimamo to na korištenje, a za taj smo projekt dobili suglasnost Ministarstva obrane i podršku Ministarstva državne imovine", kazao je varaždinski župan.

Čačić je također istaknuo kako je s ministrom Marićem već dogovoren novi sastanak koji bi se trebao održati početkom rujna i na kojem će se razgovarati o tome što je od danas dogovorenog i realizirano.

Goran Marić
1 / 7
Goran Marić
Konferencija HDZ-ovih župana, gradonačelnika i načelnika KONFERENCIJA HDZ-A Plenković poručio: Budite glasnogovornici, ističite što smo dobro napravili, novinari vas to neće pitati Potpisan dugoočekivani ugovor o izgradnji Pelješkog mosta KATEGORIJE OŠTRO IZ BIH Burna reagiranja zbog ugovora o Pelješkom mostu Predrag Štromar Predrag Štromar o kazni 'Radio sam u dobroj namjeri, žalit ću se na presudu'
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • prokurator:

  kaže to čovjek za kojeg su jedan državni ured pretvorili u ministarstvo. e ako to nije štednja onda ne znam što je. BRAVO! KLAP KLAP

 • Avatar NoProfit
  NoProfit:

  što to meni znači? jel znači kako će kapnuti koja kuna? jel će poraz biti manji? nameti možda ili porez na dobit? ništa od toga? hebe mi se onda što će biti bogatiji.

 • Nikola Turajlić:

  Nije problem što zaslužni osloboditelji kupuju za bagatelu državnu imovinu, te ukoliko istu ne preprodaju ovu odmah opterete kreditima i potom sve upropaste. Tako je neovisna država morala dizati za sanaciju banaka 2000 g. pet milijardi USD kredita, da bi ... prikaži još! ove banke potom prodala za petsto miliona našim transatlanskim gazdama. Dakle zaslužnim osloboditeljima ne treba dati na čuvanje ni dvije ovce, a ne vrijedno državno dobro (poznat je slučaj barniteljskog heroja koji je hranio svoje pse živom kobilom na imanju). Inozemnim investitorima, koji su spremni da se obvežu da će odredjenu imovinu privesti funkciji investiranjem značajnih financijskih sredstava u odredjenom roku i za isto daju valjane garancije, ovu treba pokloniti za jednu kunu, USD ili Euro. Koliko fabričkih i drugih objekata hatra, a naši zaslužni vjerodomoljubi snivaju o tome da ih kupe sa sitniš, a potom preprodaju za masne pare. Mali milion fabrika i drugih poslovnih prostora stoje decenijama prazni i propadaju načist, a naše vjerodomoljube za to ne boli uvo. Treba li se uopće čuditi što Lijepa naša bojuje ljuti boj sa Bugaarskom za "repaški" EU šampionat?