Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVODNIK

Mandat započet 
u dvoru završen tulumom s građanima

zoran milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.10.2015.
u 10:27

Umjesto da se Vlada bavila životima građana, potratila je prvu godinu do posljednjeg daha spašavajući, uz sushi i sashimi, karijeru Radimira Čačića, "prvog" iza prvog na dvoru

Vlada Zorana Milanovića svoj je mandat započela opterećena velikim očekivanjima čak i onih koji nisu glasovali za njih. Tomu je doprinio i državnički upečatljiv inauguracijski govor premijera u kojem se obratio svima, a ne samo svojima, s porukom da neće u prošlosti tražiti opravdanje za nerad i neuspjehe. Ali ubrzo je netko ugasio svjetlo i tri godine svjedočili smo svemu što se može očekivati da se događa u polumraku.

Umjesto da se Vlada bavila životima građana, potratila je prvu godinu do posljednjeg daha spašavajući, uz sushi i sashimi, karijeru Radimira Čačića, "prvog" iza prvog na dvoru. Mađari su nas spasili te agonije, a vladajuću koaliciju od valjanja u blatu političkog amorala, što je bitno utjecalo ne samo na gubitak tako potrebne podrške već i na spuštanje letvice odgovornosti. Pokazalo se da i ovi, kao i oni, ne kadroviraju ništa bolje, da im je jednako stalo do statusnih simbola i da se jednako nehajno odnose prema javnom dobru, pa im nije strana ni ozbiljna korupcija.

K tomu, premijer Milanović na slučaju Josipa Perkovića političkom i poslovnom svijetu pred sam ulazak u EU predstavio nas je kao zemlju koja je u stanju pogaziti ugovoreno, a i autoritetom svoje funkcije potaknut osobnim porazom poljuljao je povjerenje u pravnu sigurnost u Hrvatskoj, osobito u očima stranih investitora. Javnost je iscrpljivana političkom isključivošću, netolerantnošću i posve nepotrebnom ideološkom polarizacijom vezano za seksualni odgoj, ustavnu definiciju braka i ćirilicu u Vukovaru, teme kojima su vladajući, čak i kad bi bili u pravu, pristupali konfliktno, a ne koncilijantno. Zakon o strateškim investicijama razvlačili su kao žvakaću, s predstečajnim nagodbama su se kompromitirali... I onda su premijeru ne samo birači u više navrata rekli da uguši tu svoju inatljivu prirodu, počne raditi i spusti se među ljude jer je to bit socijaldemokracije. I sad tulumari s građanima. Uz to, Vladi i koaliciji stigao je i populistički dar s neba zvani Boris Lalovac, hrvatska verzija Robina Hooda, zaštitnika malih potrošača od velikih banaka.

>>Inventura Milanovićeve četiri godine: Uveli red u financije fiskalizacijom i naplatom poreza, ali zaboravili redizajn države i manju potrošnju

>>Milanović: Kako bi bilo da ja kažem Austriji i Mađarskoj "Pustite Hrvatsku na miru"

Komentara 22

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
10:32 05.10.2015.

Molim lijepo, o kakvom se tu mandatu, premijeru i vladi radi? Zar se premijerom, vladom i državom može zvati ekipa kojoj je najveći projekt u 4 godine dijeljenje vaučera za struju i 800 kuna za frižidere? To nije vlada, to ne funkcionira kao vlada, to je posao za jednog referenta u pola radnog vremena. Imamo premijera, 20 ministara, 200 tisuća uhljebljenih kukurikavaca, a u 4 godine su u državi proveli manje projekata nego što ih jedan seljak provede u svom dvorištu. Gdje su autoceste, ceste, plinovodi, naftovodi, dalekovodi, termoelektrane, hidroelektrane, mostovi, tuneli, bolnice, škole, fakulteti, kazališta...ničeg nema, ništa nisu napravili u četiri godine. Bilo bi 100 puta bolje da smo prije 4 godine ukinuli cijelu državnu upravu i ostavili samo neki ured od 5 referenata koji bi napravio više posla od cijele kukuriku vlade, a uštedjeli bi bar 50 milijardi kuna na njihove plaće i privilegije. Ovo ne da je najgora vlada na svijetu ikada, ovo zapravo uopće ni nije bila vlada.

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
11:08 05.10.2015.

tulum s građanima? ... ma, vi se šalite!!! ... prije će biti da pokušavaju praviti budalama svoje građane... sišli su među nas, mjesec dana prije izbora, i svima nam pokušavaju staviti crvene noseve .... tko im to dopusti, i zaboravi što su govorili i radili četiri godine, i nije drugo nego klaun i bu.daletina

DU
Deleted user
10:38 05.10.2015.

Jako dobar članak,kao da se mene pitalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije