Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAUSTAVLJENI NA AERODROMU

Malenica o slučaju Zambije: Hrvatima se na teret stavljaju iste optužbe. Situacija je neobična

Zagreb: Ivan Malenica o odluci Usatvnog suda i slučaju Zambija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
07.02.2023.
u 16:05

Osmero Hrvata ovoga je ponedjeljka bilo oslobođeno na sudu, da bi dan nakon, pri povratku u Hrvatsku, ponovno bili zaustavljeni u zračnoj luci

U Banskim dvorima održan je sastanak parlamentarne većine, nakon čega je ministar pravosuđa Ivan Malenica dao izjave za medije, ponajprije koji na temu Hrvata u Zambiji koji su u ponedjeljak bili oslobođeni, da bi dan nakon ponovno bili zaustavljeni u zračnoj luci. Osim toga, dotaknuo se i odluke Ustavnog suda prema kojoj se ukida Zakon o izbornim jedinicama.

- Hrvatski državljani prešli su graničnu kontrolu i tamo su zaustavljeni u imigracijskom uredu. Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao i prvi puta. Riječ je o jednoj neobičnoj situaciji. Razgovarao sam s ministrom pravosuđa Zambije koji mi je jutros poslao poruku da su naši državljani na putu prema zračnoj luci - kazao je na početku.

- U narednim danima će se održati ročišta u kojima će se pojasniti o čemu se radi. Odvjetnik kaže da su iste optužbe u pitanju, a mi bismo htjeli pričekati onda dotada. Mi ćemo nastaviti našu borbu i pomoć hrvatskim državljanima - komentirao je.

Zasad je malo informacija, no Malenica pojašnjava kako pokušavaju saznati što se točno dogodilo.

- Da, cijela priča de facto kreće ispočetka. Vraćene su im jučer putne isprave i mislili smo da je to to. Što se dogodilo u međuvremenu, ja to ne znam - komentirao je.

- Djeca se nalaze u sirotištu u Zambiji tako da ćemo napraviti maksimalne napore što se tiče zaštite djece, a Hrvati se vraćaju u pritvor - dodao je, govoreći kako ''ministarstvo diplomatskim putem može utjecati da djeca dođu u Hrvatsku''.

Odluka Ustavnog suda

Komentirao je i odluku Ustavnog suda koji je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama

- Do danas je ta jednakost narasla do te mjere da imamo povredu načela biračkog prava, što je utvrdio i Ustavni sud, a mi ćemo krenuti s pripremama izmjenama zakona - komentirao je.

- Internzivirat ćemo razgovore i učinit ćemo sve da idući izbori budu u skladu s odlukom Ustavnog suda. HDZ se kretao u okviru modela koji su se već kretali u hrvatskoj javnosti. Puno je modela bilo na stolu koje smo razmatrali, ali model s povećanjem broja zastupnika zasad nije na stolu - dodao je Malenica, dodajući kako ''popis stanovništva nije relevantan po pitanju izbora''.

Dotaknuo se i odluke Ustavnog suda s kolovoza prošle godine kada je policija odjavila muškarca a adrese prebivališta jer ga neko vrijeme nisu zatekli na toj adresi. Ipak, sud je odlučio kako su povrijeđena prava muškarca na slobodu. 

- U narednom ćemo razdoblju sjesti s ministrom unutarnjih poslova - zaključio je ministar Malenica.

>> VIDEO Hrvatski posvojitelji zaustavljeni u zračnoj luci u Zambiji kad su krenuli za Hrvatsku

Komentara 31

Avatar Žac Dubrava
Žac Dubrava
16:16 07.02.2023.

Neobična situacija je bila na sudu u Zlataru koji je papire bez ikakve provjere izdavao. Neobično da su po djecu iz Konga išli u Zambiju jer je Kongo još 2016. normalnim bračnim parovima zabranio međunarodna posvajanja. A još neobičnija istospolnim. Neobična situacija je da ste parove nazivali bračnim, a ne partnerstvom iako Ustav kaže drugačije. Neobično je da bilo koja pravna država godinama sudjeluje u švercu i otmici djece. Puno je tu ne samo neobičnog već nenormalnog. Podrška djeci, najvećem blagu. Stop trgovini robljem

KL
klamerko
16:12 07.02.2023.

Neobično? A ministar vanjskih poslova ide na sva zvona govoriti da mu je sljedeći zadatak (citiram) "odmah nakon toga se pobrinuti za djecu s hrvatskim putovnicama"!??? Putovnice koje je sama država Hrvatska bezakonito izdala!???!?!??? Kako bi prokrijumčarila djecu iz Konga?? I to ide govoriti odmah praktički isti sat nakon službene potvrde o puštanju na slobodu. Šta ima tu biti čudno!? A kada smo već kod djece, što se tebe tiče Malenica, kako te nije bilo sram zajedno s oktroiranim novinarskim čoporom napadati hrvatsku djecu i učiteljicu? "Za norijadu spremni" nije kažnjivo ni po jednom zakonu!?? Licemjeru!

MO
modovisisajteMaraschino
15:53 07.02.2023.

za primjer, dođe Finac u Hrvatsku i vidi kako djeca žive siromašno, pa hajde da bude humanitaran i da ih spasi i odvede u raj Finske, plati nekome da tu djecu otme i onda ih sa lažnim papirima preda u drugoj državi... kako to nazvati? trgovina djecom? ili usvajanje? A ima hrvatskih državljana koji su oženili strane državljanke i imaju djecu sa njima pa njihove žene i djeca ne mogu dobiti državljanstvo i papire. Zašto za sve kriminalne radnje se dijele hrvatske putovnice šakom i kapom? zašto to novinari malo ne istražuju ako već DORH neće?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije