Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKIDANJE ZAKONA

Kako sada slagati izborne jedinice? Šterc: Možda ih ostaviti 10, a dijelom ih teritorijalno promijeniti

Zagreb: Demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
07.02.2023.
u 15:13

Demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc za Večernji list predložio je rješenje za izmjenu izbornih jedinica nakon što je Ustavni sud odlučio ukinuti Zakon o izbornim jedinicama

U povodu odluke Ustavnog suda o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama zamolili smo demografa doc.dr. sc. Stjepana Šterca, koji je svojedobno slagao postojećih 10 izbornih jedinica, za komentar kako sada složiti izborne jedinice, a da u svima vrijedi jednako biračko pravo.

- U svakom slučaju postoje dva temeljna principa. Prvi je što je veći broj izbornih jedinica to je demokratičnost izbora veća što znači da se mogu pokriti svi dijelovi Hrvatske. Ako je manji broj izbornih jedinica na broj zastupnika u Saboru, a stranke određuju liste, ne možemo se osloniti na to da će stranka staviti na liste ljude iz praktički svakog dijela Hrvatske. Prije izvjesnog vremena pisali smo o tome znanstveni rad i predložili rješenje, ali u ovoj situaciji kakva je sada možda bi bilo najbolje ostaviti deset izbornih jedinica i dijelom ih teritorijalno promijeniti tako da ostane u svakoj izbornoj jedinici otprilike jednak broj stanovnika. Izbornim jedinicama u kojima je pao broj stanovnika treba pridružiti neke druge općine tako da se nivelira broj stanovnika. Izborne jedinice bi i dalje trebale pratiti administrativno-teritorijalni ustroj do razine općine, tako da ovim županijama odnosno izbornim jedinicama u kojima je broj stanovnika pao i čak preko 15 posto treba pridružiti neke općine iz drugih izbornih jedinica koje su granične općine tim izbornim jedinicama - smatra Šterc.

Ustavni sud ukinuo je Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje vrijediti 1. listopada ove godine do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava. Odluka je donesena većinom glasova, a sudac Miroslav Šumanović bio je protiv ove odluke te će dati svoje izdvojeno mišljenje, a koje će biti objavljeno na stranicama Ustavnog suda, kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović

VIDEO Spasioci izvukli djevojčicu iz ruševina u Jindiresu u Siriji

 

Komentara 37

DU
Deleted user
16:26 07.02.2023.

Slagati tako da ratni gubitnici među kojima su i naši Jugosi, nigdje nemaju većinu inače će opet, za par godina biti balvana na cestama ili guranje Iste i Dalmacije Italiji.

Avatar SileZla
SileZla
17:32 07.02.2023.

U svakom slučaju treba smanjiti broj zastupnika analogno smanjenju broja stanovnika. Trebalo bi ih biti 123. Ali, mislim da je to zadnje što će napraviti.

UV
Uvijeksevratim
15:45 07.02.2023.

Zna li se što će biti s našim zlatnim manjincima i njihovim privilegijama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije