Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentar

Bit će zaista sramota ako iz 'slučaja Kongo' nismo ništa naučili

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
06.02.2023.
u 16:18

Pregršt je bilo pitanja na koja su i javnost i sam sustav teško dolazili do odgovora, a u najmanju ruku, to je sramotno, a na koncu - i opasno. Jer, u pitanju je i ishođenje hrvatskih dokumenata, hrvatskog državljanstva.

Ravno su sutra dva mjeseca otkako su četiri hrvatska para uhićena u zračnoj luci u Zambiji s netom posvojenom djecom iz DR Kongo, zbog sumnje u trgovanje ljudima. Dva su mjeseca teške agonije iza osmero Hrvata i njihovih obitelji koje konačno mogu odahnuti jer je optužnica jučer odbačena i imaju 48 sati da napuste zambijsko tlo. Po svemu sudeći, vratit će se bez djece, no mališani imaju hrvatske dokumente i država će, kako je najavio ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, učiniti sve da ih zaštiti. No, priznao je i kako, uza sve napore, trenutno ne uspijevaju ni doći do njih.

Slučaj je to koji je dobrano zatresao naš sustav, od socijalne skrbi do pravnoga, i na najteži način, preko leđa nevine dječice i parova željnih roditeljstva, pokazao kako je nalik švicarskome siru - prepun rupa. A te praznine su, iz dana u dan, kroz sva ova dva mjeseca, redovito otkrivali novinari, probijajući se kroz šumu zakonskih propisa, očito neusklađenih, pa i nedorađenih. Ne zna lijeva što radi desna, stara je narodna izreka kojom se najbolje može opisati (ne)koordiniranost nadležnih tijela i ministarstava koja odlučuju o postupku posvojenja, bilo "domaćega", bilo međunarodnoga. Nije bilo lako njima utvrditi ni koliko je mališana iz DR Konga posvojeno u Hrvatskoj, niti zašto posvojitelji afričke djece hrle uglavnom na jedan te isti sud, u Zlataru, kako bi to posvojenje i kod nas zakonski potvrdili.

Pregršt je bilo pitanja na koja su i javnost i sam sustav teško dolazili do odgovora, a u najmanju ruku, to je sramotno, a na koncu - i opasno. Jer, u pitanju je i ishođenje hrvatskih dokumenata, hrvatskog državljanstva.

Još će veća sramota biti ukoliko se za godinu, dvije ili pet ispostavi kako nismo ništa naučili iz ovoga slučaja koji je iznenadio i same stanovnike Zambije, siromašne i ne baš uređene zemlje. Sustav posvajanja djece u Hrvatskoj se mora hitno mijenjati, na što su, među ostalima, svojim istupima jasno poručili i pravobraniteljica za djecu i šef Vrhovnog suda RH. Ne smije nam se događati da ne znamo svaki korak dolaska usvojene strane djece u našu zemlju, posebice ako u njihovoj domovini bjesne sukobi i "cvate" trgovina ljudima.

I nije to aktualno pitanje koje se može "korisno" upotrijebiti u političkim obračunima. Pitanje je to pravne države, u koju se Hrvatska tako rado kune.

VIDEO Dron snimio katastrofalne posljedice potresa u Siriji

Komentara 36

ME
medvedgrad
16:49 06.02.2023.

Naučili smo da vlast plaća za puštanje međunarodnih kriminalaca našim novcima zbog sutra nekakvih kolacija. I da svačiji kriminal nije isti, postoje povlašteni kvazi ljevičari, koji su ful kriminalno kul.

LL
Litos(l)av
16:33 06.02.2023.

Pa eto, naučili smo da se može zakona ne držati kao pijan plota. Samo trebaš biti podoban.

NI
Nipos66
16:30 06.02.2023.

Ja izvukao pouku... 3-4mj. nemoj dolaziti na posao nećeš dobiti otkaz ako ideš lijevom stranom ulice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije