Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrenuta tužba

Madžar: Prosvjeta nam ne daje sav novac od kulturnog rada Srba

novac,nofci,pare,portal
Davor Puklavec/PIXSELL
18.03.2013.
u 08:53

Za prošlu godinu smo zatražili 28 000 kuna, odobreno nam je 15 tisuća i dobili smo pola tog iznosa.

Mile Madžar, dugogodišnji predsjednik pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz vinkovačkog prigradskog naselja Mirkovci, tvrdi da središnjica u Zagrebu, novac koji dobije od hrvatske države za kulturni rad srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, ne proslijeđuje pododborima u puno iznosu već su svake godine zakinuti za 40 do 50 posto novca koji završava, sumnja Madžar, negdje nenamjenski.

O ovom problemu, ali i o nekorektom odnosu činovnika u središnjici Prosvjete prema djelatnicima na terenu, je pisao i predsjedniku i pomoćniku ministrice kulture, Čedomiru Višnjiću, ali odgovor nije dobio.

- Svi mi iz 50-tak pododbora Prosvjete koliko nas ima u Hrvatskoj, svake godine radimo program koji odobri središnjica i odobri novac za ostvarenje tog programa. Primjerice, za prošlu godinu smo zatražili 28 000 kuna, odobreno nam je 15 tisuća i dobili smo pola tog iznosa.

Tek kada zaprijetim novinarima, isplate nam manje iznose samo da bi šutili. Izračunao sam da nam je od 2005. do 2011. ukupno bilo odobreno 115 tisuća, a isplaćeno 87 900 kuna što znaći da smo tih sedam godina uskraćeni za 27 tisuća kuna što je za nas veliki novac, ali mene zanima gdje je završio taj državni novac. Slično je i u ostalih 18 pododbora u našoj i Osječko-baranjskoj županiji koji su također zakidani godinama.

Kada nekoga gore u Zagrebu upitam gdje novac, odmah su nervozni - kaže Mile Madžar dodajući kako se čini da je to mali novac, ali ako samo 27 tisuća, koliko su uskratili mirkovačkom pododboru, pomnožite s 50, koliko ima pododbora u Hrvatskoj, skupi se priostojna svota. Glavni tajnik SKD Prosvjeta, Srđan Tatić kaže kako tvrdnje Madžara stroje i ne stoje.

- Nitko ne dobija novac na lijepe oči već temeljem programa i realizacije tih programa, naš je stav. No, za sada ne želimo ulaziti u polemiku sa spomenutim gospodinom jer nas je tužio i s njim vodimo spor koji je u tijeku - odgovorio nam je Tatić

>>Reakcije u Srbiji na vijest kako je \'Bitka na Neretvi\' hrvatski film

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije