Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Hypo

Kulterer uhićen zbog kredita koje je 2005. odobrio bez osiguranja

'File photo of former chief executive of nationalized bank Hypo Group Alpe Adria Wolfgang Kulterer attending a news conference in Vienna April 6, 2006 file photo. Kulterer was arrested by Austrian pol
'HEINZ-PETER BADER'
16.08.2010.
u 19:30

Kulterer je na bolničkom odjelu klagenfurtskog zatvora. Pod istragom je zbog niza različitih kaznenih djela.

Bivši šef Hypo banke "supermenadžer" Wolfgang Kulterer prva je osoba u aferi Hypo kojoj je određen pritvor, priopćio je glasnogovornik koruškog tužiteljstva Helmut Jamnig. Na vidjelo je izišlo i što je točno bio razlog Kultererova uhićenja u petak. Riječ je o dva kredita za koja istražitelji tvrde da ih je 2005. Kulterer bez valjanih instrumenata osiguranja odobrio na svojevrsnu zapovijed Jörga Haidera, koji mu je na prijelazu milenija "otključao" Balkan. Prvi, u iznosu od 150.000 eura, išao je na račun Haiderova privatnog detektiva Dietmara Guggenbichlera, koji kredit nije otplaćivao, a korisnik drugoga u iznosu od dva milijuna eura bio je avioprijevoznik Styrian Spirit – tvrtka čiji je većinski vlasnik bila Štajerska, ali je udio imala i Koruška te je ubrzo nakon dodjele kredita bankrotirala. Osumnjičen je i za krivokletstvo iz 2007.

Iako će se uvjeti za Kultererovo oslobađanje iz pritvora provjeravati nakon prva dva tjedna, zatim nakon mjesec dana te potom svaka dva mjeseca, nije izgledno da će skoro biti zakinut za užitak zatvorskog kruha i vode. Kultereru, koji je s Haiderovom pogibijom u prometnoj nesreći iz 2007. te izbijanjem skandala u banci izgubio sve političke zaštitnike, prijeti kazna do 10 godina zatvora i oduzimanje ilegalno stečene koristi, a istražuje ga se za još niz raznih kaznenih djela – od zločinačkog udruživanja, preko pronevjere 100 milijuna eura dionica, do pranja novca i pronevjere kredita – te je mogućnost oslobađanja uz jamčevinu isključena.

Kulterer je trenutačno na bolničkom odjelu klagenfurtskog zatvora zbog, možda i simboličnog razloga, pretrpanosti zatvora. Iako će se Kultererom istražitelji SOKO Hypa i CSI-Hypa baviti još dugo, od uloge u prodaji Hypo Grupe BLB-u do niza poslova s kreditima i nekretninama u Hrvatskoj, Kronen Zeitung navodi da je određivanje pritvora njegov branitelj osudio kao "politički motivirano".

Tužiteljstvo pak tvrdi da su u raciji u petak pronađeni dokazi za kojima se tragalo. Süddeutsche Zeitung doduše podsjeća da su izostankom uhićenja u najvećoj financijskoj aferi u povijesti Austrije mnogi bili nezadovoljni, dotle da su i suci austrijskoga Ustavnog suda počeli javno progovarati o nedovoljnoj učinkovitosti pravosuđa.

Kleine Zeitung za to nalazi opravdanje u činjenici da je Hypo banka nacionalizirana tek 2009. te da je tek tada tužiteljstvo dobilo odriješene ruke za kazneni progon. Kronen Zeitung prenosi izjavu voditelja istražitelja SOKO Hypa Bernharda Gabera koji očekuje nova uhićenja među do sada 40 optuženih u aferi. Među njima se kao rekorder po broju optužnica, čak 12, ističe Günter Striedinger, bivši član uprave Hypa kojega je Kulterer "pokopao" u prijašnjim svjedočenjima povezavši ga s brojnim imenima iz hrvatskog dijela afere.

Ključne riječi

Komentara 11

OR
ordinaryhandsome
20:51 16.08.2010.

Pra(v)osuđeM pardon :d

OR
ordinaryhandsome
20:24 16.08.2010.

E, ovo bi u skromnoj maniri nazvali... pravosuđem. Od P do M u totalu.

OB
-obrisani-
07:18 17.08.2010.

17.08.2010. u 07:12h EUJanez je napisao/la: Daj si malo čitaj što pišeš ! Potrošio si se ! Komentari su ti glupi čak i za tebe,a znamo da ti pamet nikad nije dosadila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije