Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasnost od bijega

Korupcija u Rijeci: 15 carinika ostaje u pritvoru

rijeka,uskok,carinici,portal (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/13
08.05.2013.
u 18:02

Odlučio je tako sudac istrage riječkog Županijskog suda Duško Tišma kojem su tužitelji predložili da za osumnjičene odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi za trajanja istrage utjecajem na svjedoke mogli ometali postupak

Desetoro riječkih carinika, dvojica direktora špediterskih tvrtki iz Rijeke i tri trgovca iz Zagreba, koje Uskok sumnjiči za koruptivna kaznena djela koja su carinici počinili u sastavu zločinačke skupine, ostaju iza rešetaka. Odlučio je tako sudac istrage riječkog Županijskog suda Duško Tišma kojem su tužitelji predložili da za osumnjičene odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi za trajanja istrage utjecajem na svjedoke mogli ometali postupak i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a u slučaju dvojice Kineza, od kojih jedan ima i hrvatsko državljanstvo, i zbog opasnosti od bijega. 

Od kolovoza lani do početka veljače ove godine, uigrana ekipa carinika koju su predvodili kontrolori ostalih osumnjičenih kolega Srećko Miculinić i Katica Uljar, žena šefa carinske ispostave Pasjak i bivšeg ravnatelja Carinske uprave, zajedno s dvojicom direktora špediterskih tvrtki Zlatkom Perićem i Matkom Sladićem, lažirali su dokumentaciju robe uvezene iz Kine i Italije za 19 poduzeća iz Zagreba, Samobora i Dugog Sela. Špediteri su izrađivali nove carinske deklaracije i lažne račune s manjim količinama i nižom cijenom robe, a Uljar i Miculinić su ih zaprimali znajući da su neistiniti i prosljeđivali carinicima na ovjeru.

Država je ostala uskraćena za najmanje 8 milijuna kuna neplaćenih carinskih davanja i PDV-a. Svoj dio kolača carinici su dobivali od špeditera kojima je novac za “punu uslugu”, sređivanje papira i carinike, stizao od dvojice Kineza i Smiljana Jozića, trgovaca iz Zagreba. Koliko su novca u svoj džep spremili carinici zasad nije utvrđeno, spominju se iznosi od 100 do 300 eura po jednom obavljenom uvozu, a istražitelji ih sumnjiče da su u osam mjeseci u 36 navrata propustili robu s lažnim papirima.

Inspektorica Uljar čak je jednom prilikom prekinula korištenje slobodnih dana i došla na posao da bi lažnu dokumentaciju proslijedila do jednog od carinika iz ekipe koji je znao što mu je činiti. Trgovac Smiljan Jozić u Zagrebu ima prijavljen stan od 80 četvornih metara u Granešini. Među uhićenim Kinezima u sklopu akcije Uskoka i policije u Rijeci je i kineski državljanin Gua Xiaocheun koji je godinama živio i radio u Vukovaru. Vukovarci se Gua sjećaju kao vedrog lika koji je prvi u gradu otvorio veliku kinesku prodavaonicu i u njoj zaposlio desetak osoba. Neslužbene informacije govore da je za najam plaćao gotovo 2000 eura, kao i da su uvjeti u njoj bili izuzetno loši i za kupce i za radnike. Nakon što posao nije išao kako je zamislio, prodavaonicu je počeo seliti u manje prostore da bi s početkom fiskalizacije ugasio posao i preselio se u Zagreb.

Građani koji ga poznaju kažu da je Gua živio u iznajmljenom stanu te da u Vukovaru nema u svom vlasništvu nikakvih nekretnina. Sjećaju se i da je često putovao u Zagreb. Informacija da je i on među uhićenima nije ih iznenadila s obzirom na to da je svu robu za prodavaonicu uvozio upravo preko Luke Rijeka. – Gua nije bio kvaran čovjek i nikome nije ostao dužan. Istina je da su plaće bile male. Kakav je bio u poslu, to ne znam, rekla nam je jedna od njegovih radnica prisjećajući se da su mu jedno vrijeme dio plaće, koji im je uredno isplaćivan preko računa, morali vraćati u gotovini.

>>Protiv 15 osumnjičenih predložit će istražni zatvor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije