Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stanje u poljoprivredi

Koordinacija slavonskih župana: Voda nam je došla do grla

Božo Galić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
04.12.2014.
u 14:19

Zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović smatra kako je trenutačno najveći problem slavonskih poljoprivrednika nemogućnost korištenja sredstava iz fondova za ruralni razvoj

Stanje u poljoprivredi i u ruralnim područjima bile su središnje teme današnje Koordinacije župana Slavonije i Baranje koja je održana danas u Vukovaru.

– Voda nam je svima došla do grla. U cijeloj Hrvatskoj je teško, a ovdje kod nas posebice. Svakoga sata u Hrvatskoj propadne jedan OPG i tome treba stati na kraj. Ministarstvo ne radi dobro. Smatramo da se može puno bolje, a to i želimo jer je poljoprivreda naša prva i najznačajnija razvojna grana – rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić koji je bio i domaćin sastanka. Dodaje kako je stanje u hrvatskoj poljoprivredi iznimno teško te da je potrebno što prije promijeniti dosadašnji odnos prema poljoprivredi, od koje živi veliki broj građana, i to prije svega kroz novu poljoprivrednu politiku za koju se zalažu svih pet slavonskih županija.

Zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović smatra kako je trenutačno najveći problem slavonskih poljoprivrednika nemogućnost korištenja sredstava iz fondova za ruralni razvoj. Pojasnio je da se radi o novcu koji može pomoći poljoprivredi.

– Hrvatska je, nažalost, jedina država koja je članica EU koja je više uplatila članarine nego što je dobila. Nevjerojatno je da su i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja besprijekorno funkcioniraju u drugim državama EU, u Hrvatskoj u velikim problemima. Problem je sustavne prirode, nedovoljne organiziranosti i praćenja tih gospodarstava. Gospodarstvo na našim prostorima neće se pokrenuti dok se ne omogući uspješno poslovanje poljoprivrednicima – istaknuo je Jakopović dodajući kako je po njemu nužno što hitnije ispraviti onih 300-tinjak primjedaba na program  prezentiran Europskoj komisiji nakon čega bismo mogli krenuti s korištenjem navedenih sredstava.

>>HDZ-ovac pohvalio i podržao SDP-ov zakon!

>>Župani sjeverozapadne Hrvatske: Kao i poplavljeni, i mi trebamo pomoć

Komentara 2

SI
Sittingbull
14:44 04.12.2014.

Treba ukinuti sve županije koje većinom služe za stranačka uhljebljivanja kadrova, formirati regije i na taj način ostati će više sredstava između ostalog i za poljoprivredu. Inače županije su obični prenositelji sredstava sa državne razine na školstvo i zdravstvo jer su osnivači škola i bolnica (u najvećem dijelu, negdje su i gradovi ako im to omoguće županije).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije