Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije iz bih

Kolege očekuju da će hrvatska šestorka biti oslobođena

bozo rajic,portal
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
28.05.2013.
u 15:00

Najveći broj bivših kolega presudu će pratiti putem programa HRT-a. Nitko ne spori zločine i poziva na osudu, ali ne na presudu politici.

Bivši kolege ministri i dužnosnici Hrvatske zajednice Herceg Bosne istaknuli su da šestorica dužnosnika, za koje će se izreći prvostupanjska presuda u Haagu, nisu planirali zločine niti je bilo udruženog zločinačkog pothvata, za što se istodobno terete Hrvatska i Hrvati u BiH. Oni ne niječu postojanje zločina, ali pozivaju da se za to kazne pojedinačni počinitelji. 
Ministar energetike, industrije i rudarstva Vladimir Šoljić koji je jedno vrijeme bio i ministar obrane u vrijeme oslobodilačkih operacija u zapadnoj Bosni vjeruje da će šestorka biti na slobodi.

Svjedočenje kolega

– Koliko je meni poznato nitko od njih nije sudjelovao u planiranju zločina, nije ih počinio, zapovjedio i poticao. Neosporno je da je zločina bilo, ja ih i ovom prigodom osuđujem i očekujem da za njih odgovaraju stvarni počinitelji. Ako je sud u Haagu na osnovi činjenica došao do istine, vjerujem da će nakon izricanja presude sva šestorica biti na slobodi – rekao je Šoljić za Večernji list. Slično je komentirao i bivši dužnosnik u vlasti u BiH i Herceg Bosni Božo Rajić. On ističe da nije mandat Suda u Haagu presuđivati politici Hrvata u BiH.

– Vjerujem da udruženi zločinački pothvat neće biti presuđen. Pojedinačnih presuda bilo je i bit će jer su neki zločini uistinu počinjeni. Na žalost, u osebujnom shvaćanju tzv. zapovjedne odgovornosti potencijalno svi u BiH mogu biti optuženi, jer krivnja izvire iz činjenja, zapovijedanja, nesprečavanja, nekažnjavanja. Ipak, ne vjerujem da će se presuditi politici Hrvata, kao ni drugih naroda, jer to nije mandat Suda u Den Haagu – rekao je Rajić. U Vladi Herceg Bosne bilo je petnaest članova i oni su bili sastavni dio vlasti koja je imala i svoju vojnu komponentu Hrvatskog vijeća obrane.

Uz male ekrane

Ministar zdravstva bio je Ivan Bagarić koji je u dva navrata svjedočio za obrane. 
– Tko god je napravio zločin, neka mu se sudi. No, udruženi zločinački pothvat je toliko apsurdan. Samo u zdravstvu zbrinjavali smo njihove ranjenike, djecu, obitelji. To su vrlo jaki argumenti o pothvatu dobra, a ne zla. A upravo te aktivnosti poduzimali smo po nalogu kolega koji su optuženi, rekao je Bagarić. 
I bivši dužnosnici HB će kao i većina drugih pratiti izravni prijenos na televiziji na HRT-u sutra s početkom u 10 sati.

>>Bh. Hrvati, uoči haaške presude, poručuju: Časni sude nisu krivi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije