Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKI JADI Duljina turističke sezone na Jadranu ovisi o vremenskim (ne)prilikama

Kiša uništila san o rekordnoj sezoni

hrv-iz02-txt.jpg
import
17.08.2006.
u 20:15

Kad je talijanski par Christina Mortarino i Maurizzio Boschio primao prigodne nagrade kao 500.000 posjetitelji na Plitvičkim jezerima, zadovoljstvo vodstva Nacionalnog parka bilo je samo polovično. Ove godine nije oboren novi rekord, nego je tek izjednačen s prošlogodišnjim, kada je baš 10. kolovoza proslavljen dolazak polamilijuntog gosta. U prvih sedam mjeseci na Jadranu je boravilo 2,505.840 gostiju, koji su ostvarili 16,175.303 noćenja, što je porast od tri posto u odnosu na prošlu godinu.

U kolovozu podbačaj
Dok je u prvih sedam mjeseci cijela Hrvatska bila u plusu, čini se da u kolovozu neće biti razloga za slavlje.
Ne možemo jednoznačno govoriti o sezoni. U odnosu na prošlu godinu hoteli su bolje popunjeni, apartmani su na istoj razini, kućna je radinost slabije popunjena, a kampovi su znatno podbacili ocjenjuje sezonu Franko Palma, predsjednik uprave Riviera holdinga iz Poreča i predsjednik Udruge hotelijera. Stoga predviđa da sezona neće biti bolja od prošlogodišnje, odnosno da se neće ostvariti službene procjene o povećanju broja noćenja od dva posto. Primjerice, perjanica istarskog turizma Riviera holding iz Poreča ove je godine milijunto noćenje imala na isti dan kao i prošle godine, dok su procjene za dvomilijunto noćenje lošije te će se ono ostvariti 29. kolovoza, čak četiri dana kasnije nego prošle godine.

Problem je hrvatskog turizma to što čak 24 posto smještajnih kapaciteta čine kampovi, koji ovise o vremenskim prilikama. Prema tome, kad nema sreće s vremenom, kao što je to bilo ovog i prošlogodišnjeg kolovoza, onda su podbačaji neizbježni. Sezona je najdulja u hotelima, koji su u prosjeku popunjeni 129 dana u godini, kampovi su popunjeni 62 dana, a privatni smještaj tek 34 dana. A kad se zna da je u Hrvatskoj većina smještajnih kapaciteta nalazi u kampovima i privatnom smještaju, onda i nije čudno što sezona traje tako kratko.

Za podbačaj kampova nije isključivo krivo loše vrijeme u kolovozu. Zbog neriješenh imovinskopravnih odnosa, u kampove se ne ulaže dovoljno, a i promocija nije bila zadovoljavajuća tvrdi Franko Palma.

Aviorekordi
Premda turistički djelatnici ne predviđaju rušenje rekorda, oni se obaraju kad je riječ o prometu na našim cestama i aerodromima. Unatoč tomu što je proteklog vikenda kroz Lučko prošao isti broj automobila kao i prošle godine, ipak se možemo veseliti podatku da je ove godine 84.155 automobila otišlo prema moru, a 82.203 su se vratila kućama. Prošle je godine 82.579 automobila otišlo prema moru, a 83.331 se vratio kući. Dok dubrovačka zračna luka bilježi porast od tri posto u odnosu na prošlu godinu, pravi rekorder je splitski aerodrom, koji je u prvih sedam mjeseci povećao promet 15 posto.

Posebno dobar bio je prošli vikend, kad je u zračnu luku Split stiglo 15.346 putnika, što je više od 30 posto u odnosu na prošlu godinu kad je stiglo tek 10.946 putnika.2 mil.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije