Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Tržnica

Kazneni progon Slavka Linića u ladici do zastare

linić
Boris Ščitar/Pixsell
21.03.2010.
u 20:15

Istraga o Obersnelu prebačena u Osijek jer riječko Državno odvjetništvo nije objektivno

Kaznena prijava protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i njegovih suradnika u gradskoj upravi te bivšeg direktora Tržnica, zagrmili su esdepeovci, "manevar je kojim HDZ zamagljuje svoj kriminal". Tome dodaju, ravnatelj policije Oliver Grbić i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zadatak su odradili po nalogu premijerke Kosor, no nema odgovora na pitanje čija je naredba bila da kriminalistička obrada, temelj sada podnesene prijave, gotovo dvije godine skuplja prašinu u ladici Županijskog državnog odvjetništva?

Detalji na 70 stranica

Na više od 70 stranica obrađeni slučaj nezakonitosti u poslovanju na relaciji Grad – Tržnica, policijskim rječnikom nazvano "opće izvješće", od 11. ožujka 2008. godine do prije mjesec dana, bilo je zaboravljeni slučaj, potvrđuju izvori iz policije i odvjetništva. Štoviše, Doris Hrast, prvi čovjek riječkog Odvjetništva, iako je to bio obvezan učiniti, nikad nije nadređene u DORH-u obavijestilo da "opće izvješće" postoji. Kako doznaje Večernjak, tu činjenicu, kao i spoznaje o dvije godine "pacanja" slučaja, Mladen Bajić nije mogao zanemariti. Slučaj riječkih Tržnica oduzet je riječkom tužiteljstvu s kratkim, no jasnim obrazloženjem – zbog sumnje u objektivnost vođenja, istraga o Tržnicama premješta se u Osijek.

Kad je 3. ožujka policija izašla s prijavom navodeći da je dan prije dovršeno kriminalističko istraživanje, nije se znalo da od ožujka 2008. godine, kada su isporučili "opće izvješće" u kojem je bilo sve osim imena potencijalnih počinitelja, Odvjetništvo od njih nije tražilo ni jednu dodatnu provjeru, nadopunu, izvid...

U ladici Odvjetništva

Nije ih čak ni pozvalo da sačine kaznenu prijavu protiv, kako se to kaže, osnovano sumnjivih. To je potrajalo sve do veljače ove godine. Izvješće se izvlači iz ladice, policija dovršava istraživanje, piše se kaznena prijava. Sve to prema materijalima koji su – i jednima i drugima znani odavno. Naime, policija je svoj posao već bila obavila i to u sedam mjeseci otkako su ga u svibnju 2007. na zahtjev Odvjetništva započeli. Dovršetak su bili tek obavijesni razgovori sa širim krugom osoba iz gradske uprave i Tržnica od kojih ih je četvero desetak dana poslije osumnjičeno.

Za gospodarska kriminalna djela, kojima su proračun Rijeke oštetili za gotovo 80 milijuna, koji su završili na računu Tržnica, prijavljeni su Obersnel, njegova pročelnica za komunalni sustav Irena Miličević, njen prethodnik Vladimir Bizjak i bivši direktor Tržnica Zoran Luštica. Dvojica koje u Rijeci, već na spomen Tržnica nazivaju glavnim igračima, nekadašnjeg gradonačelnika Slavka Linića koji je osmislio odnose Grada i Tržnica, i Ivana Franolića, vlasnika Tržnica, nema u prijavi jer je njihovo poslovanje po ugovorima iz 1996. i 1997. godine palo u zastaru. A njihova imena, i to Linićevo na prvom, a Franolićevo na četvrtom mjestu, bila su na kaznenoj prijavi, odnosno njenom nacrtu sačinjenom još početkom 2008. godine. Već tada Franolić je bio bogat čovjek, preko unosnih tržnica stigao je do Hotela Jadran.

Napad kao obrana

No, tu je prijavu Odvjetništvo odbacilo. Doznajemo i da su se, kad su je dobili u ruke, s njom "načelno složili", no promijenili su mišljenje te je zatraženo da policija ipak sačini "opće izvješće" .

Među prvacima SDP-a, koji je u Rijeci na vlasti dva desetljeća, koji uvjeravaju javnost da je riječ o tempiranom političkom progonu, najglasniji su Linić i Željko Jovanović, Obersnelov zamjenik i predsjednik Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije. Linić, nazivajući ministra Karamarka "špijunčinom broj jedan", a Grbića kukavicom jer nije udario na njega kad je pod njegovim šefovanjem riječka policija 2007. godine počela istragu o Tržnicama, čini sve da pozornost ostane na političkom terenu kako bi se Riječane razuvjerilo u postojanje ičeg nečasnog u vezi s njegovim likom i djelom i SDP-om u Rijeci. S druge strane, od riječkih hadezeovaca očekivala se jača reakcija. Tek nakon dva tjedna zatražili su – zbog moralne i političke odgovornosti – ostavke Obersnela i Jovanovića.

Komentara 97

OB
-obrisani-
20:54 21.03.2010.

Zeljko Jovanovic-borac protiv korupcije? Linic- borac za ravnopravnosti demokraciju? Kakve li ironije,kakvog li crnog humora. Sto se jos mora desiti pa da narod progleda?

OB
-obrisani-
21:09 21.03.2010.

U čijoj ladici se pažmaju materijali o Kaljmeti? Sanaderu? Svinjogojstvu? Đakiću? Matošiću? ......................

AU
Augustiner
20:53 21.03.2010.

Gospodin Linić?? Gospodin Linić???!!!!! Linić???? Pa zar gospodin Linić nije \"moralna vertikala\" SDP-a, poštenjačina, sveznadar, najglasniji u Saboru RH...pa kako gospon Linić!!??? Pa to je nemoguće, naprosto nemoguće!! Idem si spiti ožujanera, nemrem doći sebi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije