Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET MINISTARA

Karamarko i Dačić: Kriminalce nećemo dijeliti na vaše i naše

karamarko
Davor Javorović/Pixsell
07.05.2010.
u 18:33

Ravnatelj policije Grbić potvrdio kako je bivši šef HEP-a Ivan Mravak uhićen pod sumnjom da je HEP oštetio za 600 milijuna kuna.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Oliver Grbić sastali su se danas u Osijeku s ministrom srbijanskog MUP-a Ivicom Dačićem te tamošnjim direktorom policije Miloradom Veljovićem zbog dogovora oko uspostave zajedničkog Centra za borbu protiv organiziranog kriminaliteta.

Danas je i službeno stupio na snagu sporazum o suradnji policija Republike Hrvatske i Republike Srbije koji je potpisan 25. svibnja prošle godine. Centar se osniva na inicijativu srbijanskog ministra Dačića.

- Organizirani kriminal nema granica, ne poznaje vjeru ni naciju, poznaje jedino interes i profit. Kod nas je veliki problem kriminala jer smo na tzv. balkanskoj ruti. Danas smo izvršili prezentaciju naših viđenja kako će izgledati zajednički centar, a realno je za očekivati kako će se sve realizirati u sljedećih nekoliko mjeseci. Suradnja mora biti kvalitetna, na visokoj razini i neovisna od razvoja politike. Odnosi dviju država mogu ići dolje ili gore, ali mi ovu suradnju želimo fiksirati jer je regija zaslužila mir i sigurnost – kazao je ministar Karamarko.

Dodao je kako su izabrani ljudi koji će cijeli projekt realizirati, a on će se razvijati u četiri faze, od onih tehničkih do osnivanja centra u sjedištu jedne od država. Još se ne zna hoće li to biti Zagreb ili Beograd.

- Imali smo niz sastanaka gdje smo svi ministri u regiji govorili da kriminal ne poznaje granice, on je naše zajedničko zlo i protiv njega se zajedno moramo boriti. No, najbolju suradnju imamo s hrvatskom policijom. Ta suradnja možda je iznenadila mnoge u Hrvatskoj i Srbiji jer su mislili da ćemo kriminalce dijeliti na naše i vaše – kazao je srbijanski ministar Dačić.

Ističe kako će se u sklopu centra i u Beogradu i u Zagrebu nalaziti tzv. "sigurne sobe" iz kojih će kontaktirati policije dvaju država, a koje će biti zaštićene od, kako je rekao, kriminalnih ili nekih drugih struktura koje bi željele imati kontrolu nad komunikacijom.

- Moramo razraditi sve operativne načine funkcioniranja centra i zajedničke baze podataka koje bi bile skup naših operativnih analitika i svih podataka koje imamo o kriminalnim skupinama s ovog područja – kazao je Dačić te istaknuo kako ove dvije policije i ministarstva nisu dozvolila da "druge" linije unutar države ugroze njihovu suradnju.

Ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić osvrnuo se na današnji pretres udruge navijača u Zagrebu te kazao kako policija nema ništa protiv navijača.

- Mjere represije poduzimat ćemo jedino protiv huligana i vandala dok god ih ne spriječimo - kazao je Grbić.

Potvrdio je, između ostaloga, kako je bivši šef HEP-a Ivan Mravak uhićen pod sumnjom da je HEP oštetio za 600 milijuna kuna. Ministar Karamarko odbacio je pak napise kako će policija ponovno uspostaviti konjicu da bi lakše spriječila eventualne prosvjede građana.

- Konjicu imaju sve susjedne države, a imali smo je i mi i nije mi jasno zbog čega je uopće ukinuta – kazao je Karamarko.

Komentara 7

UK
Ugo Kajvez
19:48 07.05.2010.

Bratstvo i jedinstvo, ......... svi su to naši !! ............

OB
-obrisani-
20:53 07.05.2010.

Odvratno, da odvratnije ne može bit ! Opet su nas Srbi preveslali ! Ali ništa čudno kada s nasuprot sebi imaju kretena koji nema pojma o ničemu !

OH
ohhh
19:23 07.05.2010.

pa di ti je onda sanader-smranader? di ti je jaca? di ti je ...-cijela vlada? cjeli hdz?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije