Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŠKA CRKVE

Kaptol stao iza prosvjednika protiv Istanbulske konvencije

Euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
20.03.2018.
u 19:50

Zagrebačka nadbiskupija kao institucija Katoličke Crkve koju predvodi papa Franjo podržava sve napore vjernika koji služe na izgradnju pravednog društva i za zaštitu ljudskog dostojanstva svake žene i muškarca, kao i obitelji - temeljne stanice društva i Crkve, odgovor je s Kaptola o prosvjedima

Kaptol je dao „zeleno svjetlo“ prosvjedu protiv Istanbulske konvencije, koji će se ove subote održati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. To se da iščitati iz izjave koju je redakcija Dnevnika.hr dobila iz Nadbiskupije zagrebačke, kao komentar na činjenicu da neki svećenici pozivaju na kraju misa vjernike na subotnji prosvjed.

- Trostruka uloga svećeničke službe očituje se u naučiteljskoj, posvetiteljskoj i u službi upravljanja. U tom smislu, svećenici su kao pastiri dužni svojim vjernicima trajno naviještati nauk Crkve, upozoravati na pogrešne tendencije u društvu i osobnom životu pojedinca te poticati vjernike na odgovornost za dobro zajednice u kojoj žive i na zauzimanje za dobro. Zagrebačka nadbiskupija kao institucija Katoličke Crkve koju predvodi papa Franjo podržava sve napore vjernika koji služe na izgradnju pravednog društva i za zaštitu ljudskog dostojanstva svake žene i muškarca, kao i obitelji - temeljne stanice društva i Crkve – rekli su u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Svakome tko poznaje neizravni crkveni govor jasno je da se radi o podršci prosvjednicima i to je izrečeno na tri razine. Prva je da su svećenici kao pastiri dužni naviještati nauk Crkve, druga da su dužni upozoravati na pogrešne tendencije u društvu i životu pojedinaca i treća da su dužni poticati vjernike za odgovornost za život zajednice u kojoj žive. K tome, znakovito je da se Kaptol poziva i na autoritet pape Franje u svojoj izjavi. Budući da se Hrvatska biskupska konferencija u dva navrata izjasnila protiv ratifikacije Istanbulse konvencije, sasvim je jasno da je ovo još jedna potvrda s crkvenog vrha kojom se Crkva protivi ratifikaciji, ali sada i dimenzijom više, tj. praktički otvorenim pozivom svećenicima da vjernike animiraju da dođu na subotnji prosvjed.

Sve je, zapravo, počelo pojedinačnom inicijativom po pojedinim crkvama i angažiranošću pojedinih svećenika, poput primjerice slučaja s večernje nedjeljne mise u isusovačkoj crkvi Presvetog Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici, na kojoj je bio i savjetnik premijera Plenkovića Karlo Ressler, kako je objavio Novi list, koji je čuo svećenika koji polemizira s tezom premijera da je Istanbulska konvencija „duboko kršćanska“. Zagrebački isusovci ne skrivaju da pozivaju na subotnji prosvjed, jer se poziv nalazi i na internetskim stranicama njihove župe.

Komentara 200

Avatar rubinet
rubinet
20:13 20.03.2018.

A što je tu nenormalno i čudno ako je Crkva stala iza prosvjeda?Golema većina Hrvata i Hrvatica ne podržava Carigradsku povelju . Crkva je stala uza svoj narod kao što je bila bezbroj puta u prošlosti kad su se nadvijali crni oblaci

IL
ilijan
20:03 20.03.2018.

Ne konvenciji!

DA
damascus
20:02 20.03.2018.

Nejasno je zašto Plenković toliko forsira IK kada je svjestan da je velika većina hrvatskoga naroda protiv? ČIji zadatak ispunjava i kolika je cijena koju ćemo svi platiti za to a on sebi to inkasirati na bilo koji način. Nadamm se i nove izbore bez Plenkovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije