Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blago zadro

Kako je nastala jedna od najlegendarnijih fotografija heroja Vukovara

Fotoreporter Mišo Lišanin uz mural koji prikazuje njegovu fotografiju Blage Zadre
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
16.10.2022.
u 07:30

U povratku je bio zadnji pa sam imao vremena snimiti ga u šprintu – riječi su Miše Lišanina kojima opisuje kako je nastala jedna od najpoznatijih fotografija heroja obrane Vukovara.

Bio je 8. rujna 1991. godine kada je fotoreporter Mišo Lišanin iz Vinkovaca stigao u vukovarski krizni stožer. On i još dvojica kolega, novinar Nedžad Haznadar i Dejan Car htjeli su vidjeti silos Đergaj, jednu od ključnih točaka u ratu. Iako je mogao poslati i nekog drugog da im pokaže silos, do tamo ih je odlučio odvesti sam Blago Zadro.

– Da bismo došli do silosa, morali smo prijeći prugu gdje su naši dečki postavili vlak koji je bio štit pri pretrčavanju jednog dijela gdje nas je neprijateljska vojska imala na dlanu. Prvi je pretrčao Zadro, pa tek kad se uvjerio da je sigurno, pretrčali smo nas trojica. U povratku je bio zadnji pa sam imao vremena snimiti ga u šprintu – riječi su Miše Lišanina kojima opisuje kako je nastala jedna od najpoznatijih fotografija heroja obrane Vukovara.

18.08.20.Zagreb - BBB u pothodniku u Culineckoj nastavljaju izradu murala. Juzni dio posvetili su uspomeni na zrtvu Vukovara i uz motiv tenka odabrali i legendarnu fotografiju zapovjednika obrane grada Blage Zadre koju je kod silosa Brsadin snimio tada mladi fotoreporter Miso Lisanin. Fotografija je snimljena 8. rujna 1991. godine, i prikazuje legendarnog heroja kako pretrcava prugu pod neprijateljskom vatrom. Na putu do silosa prvi je prugu presao Blago Zadro kako bi bio siguran da je sve cisto, a u povratku je bio zadnji, pocinje pricu Miso i nastavlja: U cucnju su prelazili i cuvali glavu. Kad sam presao, okrenuo sam se i ‘opalio fotografiju’ svojim fotoaparatom Minolta 9000. Sunce je przilo, a Zadro je s puskom i motorolom u sprintu stigao do nas. Fotografija je nakon objava u vrijeme kad je snimljena, ponovno izvucena na svjetlo dana 2019. godine kada je izazvala veliku pozornost javnosti. Na fotografiji Miso Lisanin uz mural u Culineckoj ulici.rPhoto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

On je u Vukovaru fotografirao tijekom kolovoza i rujna 1991. godine, a impresivna je priča kako je uopće došao tamo. Imao je tada, naime, samo 24 godine i studirao je novinarstvo. Jednom od svojih profesora rekao je da želi ići u Vukovar te ga je on spojio s tadašnjim Večernjakovim urednikom kako bi dobio iskaznicu.

– Moram priznati da tada nisam previše razmišljao o opasnosti i bilo je situacija kada sam bio prilično nesmotren. Dva puta uletio sam u minsko polje, hodao sam gradom u kojem su pucali snajperisti… Da sam bio stariji, možda bih se bojao, no ovako sam samo fotografirao. Moram reći da ja tada nisam imao praktički nikakvog iskustva, nisam planirao biti ratni reporter. No rat nam je došao doma – rekao nam je lani Lišanin koji je inače rodom iz Nuštra.

Komentara 3

FI
Fisherman73
08:50 16.10.2022.

Hrabrost,vođa,legenda, kad bi bar političke elite otvorile oči i vidjele koje su strahote morali preživjeti vukovarski branitelji da na kraju izdaju i rasprodaju cijelu zemlju i ugled poginulih ratnika i civila, razorenih gradova i sela

KR
kruti160
08:08 16.10.2022.

Drugovi iz vl, jedna od legendarnih a ne najlegendarnijih fotki..

Avatar Bježobrz
Bježobrz
08:29 16.10.2022.

Jedan prevaren čovjek iz 1991.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije