Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera hypo

Jesu li bankari iz Hypa na sudu zbog Ivića Pašalića?

24.02.2015., Zagreb - Svecano obiljezavanje 25. obljetnice 1. Opceg sabora HDZ-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ivic Pasalic.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
13.04.2015.
u 07:45


Ivić Pašalić tvrdi da navodi u austrijskom listu ne odgovaraju istini

Jedna istraga o malverzacijama Hypo banke s prenamjenom zemljišta u Hrvatskoj povezuje se s Ivićem Pašalićem, nekad najutjecajnijim savjetnikom bivšeg predsjednika Franje Tuđmana. Austrijski list Der Standard objavio je prije nekoliko dana, a to prenio Jutarnji list, zanimljivu priču o prenamjeni pašnjaka u Šimunima na otoku Pagu i nagradama za lobiranje trojici hrvatskih političara.

Novi podatak

U članku se zapravo tvrdi da je ta bankarsko-poduzetnička vratolomija dobrim dijelom poduzeta samo zato da bi se pomoglo Iviću Pašaliću koji je, barem u to vrijeme, imao VIP status u Hypo banci. Autor članka barata podatkom, koji se dosad nije pojavljivao u javnosti, da je prodavatelj pašnjaka Hypo banci bila tvrtka u Pašalićevu suvlasništvu. Austrijski list pedantno donosi i kronologiju pothvata.

Sve je počelo još 2002., kada su šefovi Hypa Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger stavili na dnevni red rasprave u tvrtki kćeri Hypo Consultantsu osjetljivu točku – pomoći VIP klijentu da se riješi starih tereta. Misteriozni klijent vodio se pod imenom Mister P. Zabilješka takvog sadržaja navodno se nalazi u zapisniku s tog sastanka.

Istražitelji su poslije povezali da se, među ostalim, radilo na tome da se spase dvije posrnule tvrtke Ivića Pašalića. Menadžeri Hypo banke osmislili su plan postupanja preko Liechtensteina i tvrtke Hilltop Anstalt. Pritom su od svojih suradnika zatražili hitno postupanje s obzirom na to da je Mister P. tražio da se transakcije povezane s kupnjom zemljišta brzo realiziraju jer je prijetila blokada njegovih tvrtki.

Upao u probleme

Ivić Pašalić nije želio govoriti o svojim poslovnim pothvatima s Hypo bankom. U kratkom telefonskom razgovoru samo je rekao da je pročitao "sporni" članak te kako navodi u njemu ne odgovaraju istini. Pašalić se povukao u političku mirovinu nakon gubitka unutarstranačkih izbora u HDZ-u te neuspjeha s vlastitom strankom Hrvatski blok. Okrenuo se poduzetništvu pa je počeo s gradnjom stanova u Zagrebu i vila u Istri, a okušao se i u proizvodnji drvenih paleta. Mediji su pisali da je kredite za pokretanje posla dobio od Hypo banke te da je upao u poslovne probleme.

>>Neki su iz HDZ-a otišli sami, neke su izbacili

Komentara 3

R0
R00kie
08:15 13.04.2015.

hdz-ovac u kriminalu??? ma neeee, pa oni bi sve za rvacku dali!

NM
nemirno more
09:02 13.04.2015.

Nista novoga.Jos jedan domoljub sa rukom na "sajtonu",i bankovnim kontom u Hypo banci i pjesmom na usnama :Moja domovina Hrvatska...

RI
rikavac
09:10 13.04.2015.

sve su to veliki domoljubi i veliki Hrvati sve za hrvatsku da ju a i uzimaju. I sad on Biznismen gradi zgrade i apartmane i postaje postenjacina preko ledja gradjana.A sve za to zasluge ima domoljubna stranka Hrvata na celu sa Sanaderom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije