Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Jelena Jurišić: Hrvatska je veliki gubitnik sankcija koje je EU uveo Rusiji

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
22.10.2017.
u 19:11

Profesorica na Hrvatskim studijima i politička analitičarka

Vjerujete li da će posjet predsjednice RH Rusiji pozitivno utjecati na normalizaciju odnosa između Hrvatske i Rusije?

S obzirom na to da od 2010. nije bilo bilateralnih susreta na visokoj razini i međudržavni odnosi do početka ove godine su praktički zamrli, taj posjet možemo smatrati važnim. Nakon tog posjeta, koji se tada počeo dogovarati, daljnji razvoj bilateralnih odnosa ovisit će o Vladi RH koja je sljedeća na potezu.

Koliko je realno očekivati da će sporazumi s Rusijom biti i realizirani s obzirom na to da se stavovi predsjednice mimoilaze sa stavovima premijera Plenkovića koji provodi bruxellesku politiku i želi se nametnuti kao zaštitnik Ukrajine?

Potpisani dokumenti uglavnom su radni protokoli, poput onoga između dvaju ministarstava vanjskih poslova, koji su i na nižim razinama potpisivani svake godine do sada, ili programi kulturne razmjene za iduće dvije godine.

Ostali su poprilično općeniti sporazumi, kao onaj između dvaju ministarstava unutarnjih poslova, i praktički ništa konkretno ne definiraju niti propisuju.

Jedini bitan dokument je provedbeni protokol o readmisiji koji su potpisali ministri unutarnjih poslova dviju zemalja, i to zato što je Hrvatska jedina članica EU koja dosad nije sklopila taj sporazum s Rusijom.

S obzirom na to da je Hrvatska, kao i zemlje EU, uvela sankcije Rusiji, je li odlazak brojnih gospodarstvenika u Moskvu znak da Hrvatska želi ublažiti sankcije Rusiji?

Ne, na prethodnom gospodarskom hrvatsko-ruskom forumu održanom 2015. sudjelovalo je oko 100 hrvatskih i 200 ruskih tvrtki. To nije utjecalo na sankcije, a neće ni ovi sastanci. No dok EU ne ukine sankcije Rusiji, razmislimo o sljedećem, prema izvještaju UN-a iz rujna, EU je dosad zbog sankcija izgubio 100 milijardi dolara.

A Bečki institut ekonomskih istraživanja (WIFO) nedavno je objavio listu najvećih gubitaša, koje predvodi Cipar s udjelom od 35% u gubicima EU, slijedi Grčka s 23%, a treća je Hrvatska s 21%.

Komentara 36

AR
aristip
19:33 22.10.2017.

Hrvatska treba inzistirati na izravnoj nabavi plina od Gasproma bez posrednika koje je "uvalila" politika i koji enormno povećavaju cijenu plina potrošačima.

DI
Diplomat2
20:52 22.10.2017.

Pa zar su Rusija i Srbija jedine drzave gdje Hrvatska moze izvoziti, ako je to tako, onda su nasi menegeri jako slabi, ni casu hladne vode vrijedni, ni mladi mnogo ne razmisljaju, bjeze drugima da rade, pa nije vise diktatura u Hrvatskoj, ili? Toliko posla u Hrvatskoj, toliko mogucnosti povuci novce iz Europe, a mi cekamo neke strane investitore, dokle? Mnogi pokusavaju sa tri krave napraviti farmu, pa dali oni mogu cijele godine snabdjevati trgovacki lanac sa mlijekom i sirom? Kad ce konacno Hrvat poceti razmisljati, a ne samo tracati?

FR
franjo
22:21 22.10.2017.

Hrvatska se treba okrenuti Rusiji i izvoziti proizvode tamo jer u zapadnu Europu nemogu. Nije nikad ni trebalo uvoditi sankcije i uništiti tvornice koje su izvozili u sssr i to je tržište trebalo ostaviti pa bi nam puno bolje bilo.. A sad nam ostaje da izgubljeno obnovimo. Predsjednica je napravila korak .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije