Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u sočiju

Što je Gref točno rekao o sastanku s hrvatskom predsjednicom

Herman Gref
Foto: Boris Roessler/DPA/PIXSELL
1/7
20.10.2017.
u 20:16

I sad se vode konzultacije, u ovom slučaju pri susretu s predsjednicom Hrvatske, o tome kako možemo izmijeniti postojeću situaciju kako bi se pronašao prihvatljiviji oblik naših odnosa, rekao je Gref

Predsjednik ruske Sberbanke Herman Gref u izjavi koju je dao za rusku televiziju u četvrtak, u jednom njezinom dijelu koji dosad nije bio prenesen u hrvatskim medijima, tvrdi da je na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u rezidenciji ruskog predsjednika Vladimira Putina vodio razgovor o tome kako promijeniti rad privremene izvanredne uprave koja je u Agrokor došla temeljem zakona poznatijeg kao Lex Agrokor. 

U hrvatskim je medijima, naime, bilo preneseno da je rekao da “mjere koje je usvojila hrvatska Vlada vrlo ozbiljno ograničavaju prava vjerovnika”, no nije bilo poznato da je odmah u sljedećoj rečenici Gref dodao i ovo:

- I sad se vode konzultacije, u ovom slučaju pri susretu s predsjednicom Hrvatske, o tome kako možemo izmijeniti postojeću situaciju kako bi se pronašao prihvatljiviji oblik naših odnosa, koji bi možda još učinkovitije dosegao cilj koji i vlada RH i kreditori imaju pred sobom: to je produljenje rada kompanije, uspostavljanje njezine platežne sposobnosti i postupni povrat dugova. Jučer je bio vrlo konstruktivan dijalog. Predsjednica Hrvatske je maksimalno zainteresirana za očuvanje i razvoj investicijske klime u Hrvatskoj. Na toj bazi dogovorili smo se da ćemo produžiti konzultacije kako bismo pronašli prihvatljivije rješenje - rekao je Gref. 

Prije toga, u svojoj izjavi ustvrdio je, kako su jučer i prenijeli hrvatski mediji, da je Agrokor “posljednjih sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, dovodeći u zabludu i svoje vjerovnike i vladu”. 

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Putina, u srijedu je ruskim novinarima izjavio da će ruske vlasti podržavati Sberbank i VTB u zaštiti svojih interesa u Agrokoru.

- U svakom slučaju Sberbank, kao jedan od najvećih vjerovnika, će štititi svoje interese. A ruska država će, prirodno, podržavati naše kompanije u tome. Dijalog će se nastaviti. Zaista, situacija jest problematična, no svi su odlučni riješiti je putem dijaloga. Situacija donekle postaje složenija zbog istražnih radnji koje su u tijeku - rekao je Peskov, citiran u članku koji je objavio moskovski list Kommersant.

U razgovoru iz Moskve, koji je večeras emitirao Dnevnik HTV-a, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je na pitanje što očekuje da će se događati sada, kad je Rusima ponudila da će posredovati u sporu oko Agrokora.

- Ne zavaravam se da ja nešto osobno mogu riješiti u svemu tome. Međutim, vidim da postoji buka uz komunikacijskom kanalu da nisu sasvim jasne neke stvari niti s njihove niti s naše strane. Zato sam se ponudila da spojim one ljude koji to rješavaju. Ja neću nuditi rješenje jer za to nisam niti ovlaštena niti sam kompetentna, ali smatram da mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka, ako je potrebno, pomoći u rješavanju ovog pitanja jer ono jest prije svega korporativno. Međutim, nažalost počelo je dominirati državnim odnosima između Rusije i Hrvatske i kao takvo ono se treba staviti u onu pravu sferu u koju pripada - rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Komentara 31

ST
stefj
21:08 20.10.2017.

Ne vidim tu ništa što nije rečeno prije ili da je nešto drugačije interpretirano. Tako da ne znam zašto se novinari toliko trude omalovažiti posjetu Grabar-Kitarović Rusiji.... Znalo se zašto ide, da će ju rešetati o Agrokoru, a da će ona pokušati dogovoriti djelomično skidanje sankcija Hrvatskoj poljoprivredi. I to je napravila... Koliko god hejteri s novinarima se pokušavaju izrugivati, ipak su je primili tamo i predsjednik i premijer i patrijah i još usput meki... To su pripremili Stier i ova nova ministrica. Što god neki pričali, posjet je bio uspješan, diplomatskim rječnikom, a sad slijedi dalje realizacija. Neke stvari ćemo brzo vidjeti...

DU
Deleted user
21:46 20.10.2017.

zadnih tjedana..slucajno ili sta..susreo sam par rusa..i zacudio se..kako su odusevljeni nama hrvatima i nasem moru..nasoj srdacnosti..nisam moga virovati..koja tranzicija o znanju o hrvatskoj..od one prije dvadesetak godina i nesto..imamo sam osjeca da uce u skolama vise o nama nego ikada prije..jednostavno..odusevljeni..nisam ni pokusa opisati ..kakvi smo zapravo..neka ih..

Avatar Vaclav007
Vaclav007
03:48 21.10.2017.

Ovdje se postavlja pitanje da li ovaj višedecenijski agitprop briselske diktature zna ruski jezik ili ne zna ruski jezik? Ako ne zna ruski jezik, onda mu baš nikakav rječnik ne može pomoći ni u čemu. Činjenica da je ovaj pamflet ilustrirao nekakvom golemom knjižurinom ruskog rječnika, a da se nije sjetio koristiti Google Translate vrlo sugestivno implicira kako autor jednostavno laže, odnosno olajava Predsjednicu Republiku, a po nalogu EU žgadije, one koja štipa Plenkovića za dupe i šalje mu puse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije