Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednici u Rusiji dodijeljen počasni doktorat

Predsjednica je obišla Sveučilišni muzej i upisala se u Knjigu slavnih gostiju, a također je održala predavanje na temu "Novi trendovi globalnog gospodarstva".
20. listopada 2017. u 10:40 19 komentara 1296 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, koja boravi u službenom posjetu Rusiji, dodijeljen je u petak počasni doktorat Ruskog ekonomskog sveučilišta "G. V. Plehanov" u Moskvi.

Grabar-Kitarović: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

U njezinoj je nazočnosti potpisan Sporazum o suradnji između Ruskog ekonomskog sveučilišta "G. V. Plehanov" i Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Potpisali su ga rektor Plehanova Viktor Grišin i dekan ZŠEM-a Đuro Njavro.

Predsjednica je obišla Sveučilišni muzej i upisala se u Knjigu slavnih gostiju, a također je održala predavanje na temu "Novi trendovi globalnog gospodarstva".

Izrazila je zadovoljstvo zbog toga što govori o toj temi na jednome, kako je rekla, od najvećih i najprestižnijih sveučilišta u Rusiji, koje se više od 100 godina bavi visokim ekonomskim obrazovanjem.

U njezinu predavanju bilo je riječi o trendovima globalizacije i slobodne trgovine s jedne te izolacionizma s druge strane; o tradicionalnim i modernim industrijama i u tom kontekstu o mogućnostima jačanja suradnje između Hrvatske i Rusije.

"Uvjerena sam da u današnjem međuzavisnom svijetu postoji samo jedan put kojim možemo ići: upravo suprotno izolacionizmu i protekcionizmu, to je put suradnje, gradnje mostova, uklanjanja zapreka međunarodnoj trgovini i promicanja uzajamnih projekata i inicijativa koji će svima koji u njima sudjeluju donijeti korist", istaknula je.

Predsjednica je naglasila da se danas treba više posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti jer samo tako može se natjecati za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin Službeni posjet U Sočiju počela nova faza rusko-hrvatskih odnosa

Po njezinim riječima, iz tog razloga Hrvatska je s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije pokrenula Inicijativu tri mora koja je okrenuta boljem povezivanju do sada zanemarivanih veza između tih država.

Inicijativa je otvorena za suradnju svim drugim državama, a velik broj trećih država (poput Kine, drugih članica Europske unije ili SAD-a) već je iskazao želju i spremnost za uključenjem projektima. 

"Zašto među njima ne bi bila i Rusija? I na ovom mjestu željela bih istaknuti kako je ovo inicijativa 'za', za koheziju srednje Europe i Europske unije u cjelini, a ne 'protiv'".

Dalje je objasnila da je početna platforma inicijative 150 projekata, vrijednosti veće od 45 milijardi eura u području energetike, prometne infrastrukture i digitalizacije te da u tome leži mogućnost realizacije visoke razine sinergije između Rusije i država inicijative te Rusije i Hrvatske.

"Zajednički razvoj projekata digitalizacije, dodatnog razvoja suradnje naših obrazovnih institucija i zajednički rad na istraživanju i razvoju, inovacijama i poslovnim pothvatima modernog gospodarstva – pružaju šansu u smislu ostvarenja gospodarstva i ciljeva koje sam opisala u današnjem izlaganju", naglasila je.

"I ovim putem pozivam vas da nam se pridružite u našim projektima kako bismo zajedno iskoristili prilike koje su pred nama i zauzeli mjesto najrazvijenijih", rekla je predsjednica.

Na kraju je poručila studentima da ne posustaju u stalnom obrazovanju jer je ono presudno za njihovu budućnost.

Nakon posjeta sveučilištu Plehanov, predsjednica putuje u Sankt Peterburg, što je posljednja postaja njezina trodnevnog službenog posjeta Rusiji tijekom kojeg je uz Moskvu posjetila i Soči.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin Kolinda Grabar-Kitarović: 'S Putinom sam razgovarala o Agrokoru. Objasnila sam mu hrvatska stajališta' Luka Burilović 'NOVA STRANICA U ODNOSIMA' Potpisan sporazum o suradnji između HGK i Moskovske trgovačko-industrijske komore patrijarh kiril I. 'ujediniti stavove' Patrijarh Kiril susreo se s hrvatskom predsjednicom
Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Pikacu:

    Daj Kolinda spavaj s njim...glavna reforma u Hrvatskoj...poslat Kolindu u teretanu i na najbolju njegu na svijetu...da bude naj seksi i da zavodi predsjednike svijeta te oni zauzvrat veliko investiraju u Hrvatsku...a mi dignemo nasoj Wonder woman Kolindi spomenik od ... prikaži još! 100 m barem....tako mmmmmmmm.......seksi zezica

  • vidum:

    Eto, učiteljici se ispunio san da bude DR. SC.

  • Vito:

    Predsjednici u Rusiji dodijeljen počasni doktorat :::::::: Naravno da joj je trebalo pokloniti za milijun eura koje će opljačkati iz Hrvatske uvjeravajući Hrvatice i hrvate da to neće napraviti. __ "Počasni doktorat" je samo dokaz kako je pljačka ugovorena i ... prikaži još! potpisana __ putin ne daje priznanja nikome od koga nema izravne korsti.