Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koristi posjeta Rusiji

Putin ponudio Hrvatskoj dodatni plin i zaštitu Slavonskog Broda od zagađivanja

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
21.10.2017.
u 08:29

Kolinda Grabar-Kitarović: Moguć je jedino put suradnje, gradnje mostova, micanja zapreka međunarodnoj trgovini

Zadnjeg dana službenog puta u Rusiju hrvatska je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, prije leta u Sankt Peterburg, ujutro u Moskvi dobila počasni doktorat Ruskog ekonomskog sveučilišta “G. V. Plehanov”.

Tom je prigodom i dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Đuro Njavro potpisao Sporazum o suradnji s Plehanovim. Naša je predsjednica održala predavanje na temu “Novi trendovi globalnog gospodarstva”. Izrazila je zadovoljstvo jer govori na jednome od najprestižnijih sveučilišta u Rusiji, koje se više od sto godina bavi visokim ekonomskim obrazovanjem. Govorila je o trendovima globalizacije i slobodne trgovine te izolacionizma; tradicionalnim i modernim industrijama i u tom kontekstu o mogućnostima jačanja suradnje između Hrvatske i Rusije.

– Uvjerena sam da u današnjem međuzavisnom svijetu postoji samo jedan put kojim možemo ići: upravo suprotno izolacionizmu i protekcionizmu, to je put suradnje, gradnje mostova, uklanjanja zapreka međunarodnoj trgovini i promicanja uzajamnih projekata i inicijativa koji će svima koji sudjeluju donijeti korist – kazala je okupljenim studentima. Ona smatra da se danas treba posvetiti stvaranju inovativnih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti jer samo tako može se natjecati za mjesta najrazvijenijih na globalnoj razini. Upravo zato Hrvatska je, zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica EU pokrenula inicijativu

Tri mora koja je okrenuta boljem povezivanju između tih država. Predsjednica je poručila kako je inicijativa otvorena za suradnju svima drugima pa se upitala “zašto među njima ne bi bila i Rusija”. Na kraju je poručila studentima da ne posustaju u stalnom obrazovanju jer je ono presudno za njihovu budućnost. Predsjednica će svoj trodnevni boravak završiti u Sankt Peterburgu, gdje će razgovarati s guvernerom Georgijem Poltavčenkom, a ruski domaćini pozvali su je da razgleda i muzej Ermitaž.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin
1/5

Zanimljivo, među studentima na svjetskom susretu mladeži istog se dana našao i domaćin našoj predsjednici Vladimir Putin. Odgovarajući na pitanje jednoga hrvatskog studenta o sadržaju razgovora s Grabar-Kitarović, odgovorio je kako može otkriti “malu tajnu razgovora”. – Kada smo načeli temu o lošoj ekološkoj situaciji u pojedinim hrvatskim regijama, rekao sam predsjednici da Rusija može plinoficirati kompletne hrvatske regije ako je RH zainteresirana, pa i kreditirati – rekao je. Problem se odnosi na emisiju štetnih plinova iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u BiH, u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta, zbog čega trpe stanovnici Slavonskog Broda. Vlada RH je u listopadu prihvatila protokol kojim se predviđa priključenje rafinerije na plinsko-transportni sustav RH.

Komentara 46

DD
ddh
13:55 21.10.2017.

Nevjerojatno je, kolika se kolicina podivljalih komunista iz Hrvatske i pripadnika balkanskog brdskog plemena, zvani Srbi, skupilo na ovom portalu i kako slozno vrijedjaju nasu Predsjednicu. Ali sto bi se drugo moglo ocekivati od zatucanih komunista balkanskog plemana i zatucanih komunista? Oni su zajedno natovareni sa toliko mrznje i zlobe, da ce ih na kraju ta mrznja i zloba same unistiti. Evolucija kod tih ne samo da je stala, nego nije niti jos pocela.

Avatar Becarina
Becarina
16:15 21.10.2017.

Dobar i pametan geostratesi potez, sad Vucic i komsije moraju priznati Kosovo kak bi se "uvukli Merkel:))

Avatar Idler 3
Idler 3
09:33 21.10.2017.

Rusi buju zaštitili Brod od zagađenja iz BiH....ne zna se kaj luđe zvuči. Pohvalno mada sumnjam, Rusi nisu poznati po držanju date riječi, a i zakaj bi ak to moraju dodatno plačat? S druge strani ogromno su tržište pa nekaj treba i prešutjet ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije