Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNO POTICANJE NA TERORIZAM

Policija objavila detalje: Francišković i Kovačević pritvoreni, petero pušteno na slobodu

Veliki prosvjed u Zagrebu protiv COVID potvrda okupio tisuće prosvjednika
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
04.12.2021.
u 10:27

Ostale osobe su puštene na slobodu, dok će se u nastavku istraživanja utvrđivati njihova eventualna povezanost s kaznenim djelom, kao i eventualna povezanost drugih, za sada nepoznatih osoba

Policija se oglasila o jučerašnjim uhićenjima zbog poticanja na terorizam, a zbog čega su uhitili Marka Franciškovića i Natka Kovačevića, organizatore anticovid prosvjeda. 

MUP je priopćio kako su policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu proveli kriminalističko istraživanje nad sedam osoba zbog sumnje da su počinile kazneno djelo "Javno poticanje na terorizam". Tijekom jučerašnjeg dana, provedene su pretrage doma, osoba i vozila, a protiv 51-godišnjaka i 65-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava. 

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja ostale osobe su puštene na slobodu, dok će se u nastavku istraživanja utvrđivati njihova eventualna povezanost s kaznenim djelom, kao i eventualna povezanost drugih, za sada nepoznatih osoba. Pritvorskom nadzorniku predani su 51-godišnjak i 65-godišnjak. Riječ je o Marku Franciškoviću i Natku Kovačeviću. 

- Utvrđena je osnovana sumnja da su počinili kaznena djela Javno poticanje na terorizam na način da su, s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, tijekom studenog 2021. godine na neprijavljenim javnim prosvjedima putem otvorenih i javno dostupnih Internet kanala, putem društvene mreže, komunikacijskih grupa na komunikacijskoj platformi, javno iznosili zamisli kojima izravno i neizravno potiču građane u zemlji i inozemstvu na napade na tjelesni integritet drugih osoba, članove Vlade Republike Hrvatske i zastupnike u Hrvatskom saboru, zauzimanje objekta nacionalne radio-televizije i drugih javnih objekata i infrastrukture te na nasilne metode borbe protiv institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu demokratski izabrane političke vlasti u Republici Hrvatskoj - navodi MUP. 

Javni prosvjedi održani u studenom, koje MUP spominje, održani su zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite, uvedenim u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti COVID-19. 

VIDEO Novi prosvjed protiv Covid potvrda u Zagrebu

Komentara 40

VI
Vinogradarko
10:33 04.12.2021.

Željeti slobodu nije grijeh.Nametati ropstvo jest grijeh.

Avatar matezanki13
matezanki13
10:47 04.12.2021.

pa se sad usudi reć štagod protiv vlasti,dejavu '71

GE
generacija57
11:52 04.12.2021.

Da je bar policija tako revna prema političarima pljačkašima svoga naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije